Türk firmalari dünyanin en büyük uydu fuarina çikarma yaptiDilara Zengin Okay- TUSAS, TÜRKSAT ve PROFEN, dünyanin önde gelen uydu firmalarinin bulustugu Satellite 2023'te ürün ve kabiliyetlerini tanitti
WASHINGTON - Türkiye'nin uydu alaninda faaliyet gösteren firmalari Türk Havacilik ve Uzay Sanayii (TUSAS), TÜRKSAT ve PROFEN, dünyanin en büyük uydu fuari Satellite 2023'e katildi.
Dünyanin en büyük uydu üreticileri ve uydu operatörleri, ABD'nin baskenti Washington'da düzenlenen Satellite 2023'te bulustu.
Otuz yili askin süredir uydu teknolojileri endüstrisinden üst düzey yöneticileri, mühendisleri, hükümet yetkililerini ve ticari müsterileri bir araya getirerek sektörün yönünü belirleyen etkinlikte, endüstrinin gelecegi ve yeni is firsatlari ele alindi.
Dünya uydu sektörünün gelecegini belirleyen fuarda, TUSAS, TÜRKSAT ve PROFEN de ürün ve kabiliyetlerini tanitti.
Türkiye'nin Washington Büyükelçiligi Misyon Sefi Yardimcisi Sinan Ertay ve Askeri Atase Tuggeneral Hakan Çanli da Satellite 2023'e katilan Türk firmalarinin standini ziyaret etti.
- "Kendimizi tanitmamiz için bir firsat"
TUSAS Genel Müdür Yardimcisi Selman Nas, AA muhabirine, uzayla, özellikle uyduyla ilgili aktörlerin Satellite 2023'te toplandigini belirtti.
Önemli is iliskileri gelistirdikleri, yeni çikan ürünleri incelediklerini ve firmalarla temasa geçtiklerini anlatan Nas, Satellite 2023'ün kendileri için önemli bir fuar oldugunu vurguladi.
TUSAS'in fuarda sergiledigi ürünlerinden de bahseden Nas, en önemli projelerinden birinin TÜRKSAT 6A uydusu oldugunu, bu uyduyla ilgili fuar ziyaretçilerine bilgi verdiklerini aktardi. Nas, gözlem uydusu GÖKTÜRK Yenileme Uydusu'nu da fuarda tanittiklarini belirterek, ortakliklar olusturmaya çalistiklarini kaydetti. Ticari bir haberlesme uydusu olan Small-GEO'yu da sergilediklerini belirten Nas, bu uydularin elektrikli ve kütlesinin düsük oldugunu anlatti.
Fuarda is birligi olanaklarini arastirdiklarini belirten Nas, "Hem kendimizi tanitmamiz için hem de ortaklik yapabilecegimiz ve rakiplerimizi taniyabilecegimiz bir firsat oluyor." dedi. Nas, fuarda çesitli ülkelerden uydu operatörlerinin temsilcileriyle de görüsmeler yaptiklarini kaydetti.
- "Firmalarla yogun bir görüsme trafigi oldu"
Türksat Uydu Hizmetleri Genel Müdür Yardimcisi Selman Demirel de fuarda Türkiye'yi temsil ettiklerini, uzay teknolojilerindeki gelismeleri incelediklerini ve ürünlerini tanittiklarini söyledi.
Satellite 2023'ü "uzay sektörünün kalbi" olarak nitelendiren Demirel, "Uzay sektöründeki teknolojik gelismelerin nasil olacaginin tartisildigi, karara baglandigi bir etkinlik." dedi.
Demirel, TÜRKSAT'in Türkiye'nin tek uydu operatörü oldugunu belirterek, halihazirda 5 haberlesme uydusuyla 3 farkli yörüngede hizmet verdigini aktardi.
Fuarda Türksat 5A ve Türksat 5B uydularini tanittiklarini anlatan Demirel, bu iki uydu son teknolojiyle donatildigini, elektrikli itki sistemine ve ciddi bir haberlesme kapasitesine sahip olduklarini kaydetti.
Demirel, bu uydularin yani sira anten çözümlerini de tanittiklarini belirterek, "Çok farkli firmalarla görüsmeler yaptik. Verdigimiz hizmetlerle ilgili firmalarla yogun bir görüsme trafigi oldu.
- "Ihracat anlaminda önemli bir katki saglayacagina inaniyoruz"
PROFEN Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Kamil Yüksel ise Sattellite 2023'ün Türkiye için önemli bir fuar oldugunu belirtti. Yüksel, "Bizim için ve ülkemiz için önemli çünkü uzay sektörü giderek önemi artan ve ülkemizde de bu konuya ilginin oldugu bir alan." dedi.
Fuarda PROFEN'in yer istasyonlari, antenler ve anten bilesenleri gibi ürünlerini tanittigini aktaran Yüksel, tüm dünyadan müsterilere bunlari gösterme imkani bulduklarini kaydetti.
Fuarda sergiledikleri yenilikçi ürünlerden bahseden Yüksel, otomatik yönlendirme özelligi olan tasinabilir anten sistemleri ile metal yaziciyla üretim kabiliyetlerini tanittiklarini anlatti.
Yüksel, kendi kabiliyetleriyle gelistirdikleri ve dünyadaki sayili üreticilerden birisi olduklari XY Anteni'ni de fuarda sergilediklerini ifade etti. Bunun çok ilgi gördügünü belirten Yüksel, "Gördügümüz ilgiden çok memnunuz. Bunun hem ülkemize hem de firmamiza ihracat anlaminda önemli bir katki saglayacagina inaniyoruz." diye konustu.
- TUSAS, yer gözlemi ve haberlesme uydulari ürünleriyle fuara katildi
Türkiye'nin uydu ihracatçisi TUSAS, Satellite 2023'te yer gözlemi ve haberlesme uydulari ürünleriyle boy gösterdi. ???????TUSAS, fuarda, milli ve yerli imkanlarla gelistirilen GÖKTÜRK Yenileme Uydusu ve TÜRKSAT 6A Uydusu gibi yeni nesil ürünleri hakkinda bilgi verdi.
Ayrica, ODTÜ Teknokent'de faaliyet gösteren istiraki GSATCOM ile birlikte gelistirilen ve yüksek veri çikis kapasitesine sahip yeni nesil elektrikli itki sistemine sahip haberlesme uydu ailesi de fuarda tanitildi. Satisi yapilan bu uydunun, ARSAT-SG1 Uydu Projesi kapsaminda Arjantin Ulusal Telekomünikasyon sirketi ARSAT'in Güney Amerika Kitasindaki sivil haberlesme ihtiyaçlarini karsilayacak sekilde hizmet verecegi bildirildi.
- TÜRKSAT, yerli ve milli ürünlerini sergiledi
TÜRKSAT, fuarda SOTM (Satcom On The Move) antenleri olan PeycON Anten Ailesi ile yer aldi.
Ayrica TÜRKSAT, yerli ve milli ürünleri HidrON, TerrON ve AerON'un yari sira sirtta tasinabilir Manpack çözümü MicrON'u da sergiledi.
- PROFEN, yeni nesil uydu teknolojilerini tanitti
Tüm yörüngelerindeki uydularla haberlesebilen ve milli imkanlarla gelistirilen sabit, mobil ve tasinabilir anten sistemleri ile ulusal ve uluslararasi ihtiyaçlara cevap veren PROFEN, uydu yer istasyonlarinin ve veri merkezlerinin daha akilli ve daha güvenli bir sekilde yönetilmesine olanak saglayan "Visionic" M&C yaziliminin teknolojik son sürümünü Satellite 2023'te sergiledi.
Fuarda, PROFEN'in gelistirdigi PTA serisi tasinabilir antenler, özgün bir yapiya sahip gerçek zamanli spektrum analizörü olan "Nspector" ve ayricalikli islevleri ile dikkati çeken "Protector" adli evrensel yedekleme ünitesi de tanitildi.
PROFEN, hareket halindeki uydu iletisim terminalleri için K/Ka Band anten sistemlerini gelistiren programin ilk faz çiktisi olan panel anteni bu fuar kapsaminda sektör oyunculari ile bulusturdu.