IMF'den, Sri Lanka'nin talep ettigi 2,9 milyar dolarlik kurtarma paketine onayBüsra Selvi Ögütcen

IMF'den, Sri Lanka'nin talep ettigi 2,9 milyar dolarlik kurtarma paketine onayBüsra Selvi Ögütcen

ANKARA (AA) - Uluslararasi Para Fonu (IMF), Sri Lanka'nin talep ettigi 2,9 milyar dolarlik (yaklasik 55 milyar TL) kurtarma paketini onayladi.

Sri Lanka Devlet Baskanligi'ndan yapilan açiklamada, IMF'nin ülkeye yönelik Genisletilmis Fon Kolayligi (EFF) kapsaminda 2,9 milyar dolarlik kurtarma paketini kabul ettigi belirtildi.

IMF'den yapilan açiklamada da yönetim kurulunun EFF kapsaminda 48 ay süreli programi onayladigi kaydedildi.

Açiklamada, programin amacinin "Sri Lanka'nin makroekonomik istikrari ile borç sürdürülebilirligini insa etme, ekonominin yoksullar üstündeki etkisini azaltma, finansal sektör istikrarini koruma ve yönetim ile büyüme potansiyelini güçlendirme" oldugu belirtildi.

IMF Baskani Kristalina Georgieva, açiklamada yer verilen degerlendirmesinde, Sri Lanka'nin bu krizin üstesinden gelmesi için EFF destekli programin hizlica ve zamaninda uygulanmasinin önemli oldugunu ifade etti.

- Sri Lanka'daki durum

Ekonomik krizle mücadele eden Sri Lanka'da, mali durum ve yakit sikintisina yönelik artan protestolarin ardindan Devlet Baskani Gotabaya Rajapaksa, esi ve iki korumasiyla 13 Temmuz 2022'de Maldivler'e, bir sonraki gün de Singapur'a gitmisti.

Rajapaksa, 14 Temmuz 2022'de elektronik posta yoluyla istifa mektubunu göndermisti. Bunun ardindan 20 Temmuz 2022'de Sri Lanka Meclisi'nde yapilan oylamada, Geçici Devlet Baskani ve Basbakan Ranil Wickremesinghe, ülkenin yeni devlet baskani seçilmisti.

Sri Lanka'nin toplam dis borcu 51 milyar dolari asarken 2021'de vadesi dolan yaklasik 7 milyar dolarlik borcu temerrüde düsmüstü.

Tarihinin en agir ekonomik kriziyle karsi karsiya kalan Sri Lanka, IMF ile yürüttügü görüsmeler sonucu 2,9 milyar dolarlik kredi ön anlasmasina varmisti.