DEPSAS Enerji, sürdürülebilir tarim projeleriyle 123 bin çiftçiye destek sagliyorFirdevs Yüksel

DEPSAS Enerji, sürdürülebilir tarim projeleriyle 123 bin çiftçiye destek sagliyorFirdevs Yüksel

DIYARBAKIR (AA) - Dicle Elektrik Perakende Satis¸ AS¸ (DEPSAS¸ Enerji) Genel Müdürü Murat Karagüzel, Güneydogu Anadolu Bölgesi'nde 6 ilde hizmet veren sirketin, 123 bin çiftçiye sürdürülebilir tarim projeleriyle destek sagladigini bildirdi.

Karagüzel, Diyarbakir'da bir otelde gerçeklestirdigi basin toplantisinda, Sanliurfa, Diyarbakir, Mardin, Batman, Siirt ve Sirnak'ta perakende satis hizmeti veren DEPSAS Enerji'nin Türkiye'nin toplam elektrik tüketiminin yüzde 5'ini yönettigini söyledi.

Tarimsal sulama faaliyetlerinin bölgenin elektrik tüketiminde önemli bir rol oynadigina dikkati çeken Karagüzel, "Hizmet verdigimiz illerde 16 milyon dekar ekili tarimsal alanda 123 bin kayitli çiftçi üretim yapiyor. Çiftçilerimizin yaklasik 65 bini tarimsal faaliyetlerini sulama yaparak sürdürüyor. Sulanan 8 milyon dekar alanin 5,6 milyon dekarinda elektrik enerjisi kullanilarak üretim yapiliyor. Sulama birlikleri sahalarinda ekilen alanin yaklasik yüzde 65'i elektrik enerjisi kullanilarak sulaniyor." dedi.

Karagüzel, 150-750 metre arasindaki yük derinliklerinden elektrikle suyun çekilmesinin çiftçiler için önemli bir gider kalemi olusturdugunu kaydederek, "Türkiye'de elektrik enerjisi ile tarimsal sulamanin yaklasik yarisi, faaliyet gösterdigimiz bölgede gerçeklestigi için ortaya büyük bir enerji tüketimi çikmis oluyor. Ayrica ülkemizin yer alti sularini bu türden efektif olmayan yöntemlerle kullanmak kuraklik tehlikesini gündeme getiriyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Çiftçilerimizle iyi diyaloglar kurmaya özen gösteriyor"

Kayit disi elektrik kullanimina da deginen Karagüzel, "Kaçak elektrik kullanimi ve borçlarin ödenmemesi bölgemizde yasadigimiz bir diger sorun olarak öne çikiyor. Geldigimiz noktada tarimsal sulamada 24 bin 513 abone borçlu durumda ve bu da 12,2 milyarlik bir alacaga tekabül ediyor. DEPSAS Enerji olarak enerjinin dogru bir sekilde yönlendirilmesi, verimli ve dogru kullanilmasi gerektigini düsünüyoruz." diye konustu.

Karagüzel, tarimda modern tekniklerin kullanilmasi gerektigini, yüksek enerji tüketimine neden olan "vahsi sulama" olarak adlandirilan salma sulama tekniginden vazgeçilmesi gerektiginin altini çizerek, "Çiftçilerimizle iyi diyaloglar kurmaya özen gösteriyor, bu konuda olusturdugumuz diyalog ekiplerimizle hareket ediyoruz. Bu kapsamda çiftçilerin içerisindeki kanaat önderleri ve büyük üretim gerçeklestiren çiftçilerimizle de diyalog halindeyiz." ifadelerini kullandi.

Uzun vadede GAP kapsaminda olusturulacak sulama kanallarinin önemine de dikkati çeken Karagüzel, suyun buharlasmasinin önüne geçilmesi, daha etkin sulama yapilarak enerji giderinin azaltilmasi ve üründe verimliligin artirilmasi için "gece sulama yöntemi" konusunda da farkindaligi artirarak iklim degisikligi, verimli sulama, verimli ve dengeli enerji tüketimini hedeflediklerini ifade etti.

Karagüzel, tarimsal destekleme ödemelerinin ardindan gündeme gelen kesinti iddialarina iliskin de "Devletimizin çiftçilerimize yaptigi destek, deprem yardimlari kapsaminda gerçeklesen bir durumu kapsamiyor. Bu destek daha önce de aralikli olarak yapilan desteklerin devami niteliginde. Dolayisiyla biz fatura ödemelerini yapan çiftçilerimizden kesinti yapmiyoruz." bilgisini paylasti.

- Dicle Elektrik'ten bölgeye 10 yilda yaklasik 20 milyar lira yatirim

Dicle Elektrik Dagitim AS (Dicle Elektrik) Genel Müdürü Yasar Arvas da sirketin Diyarbakir'daki genel müdürlük binasinda düzenlenen basin toplantisinda, Dicle Elektrik'in Türkiye'deki en çok yatirim yapan 3 elektrik dagitim sirketi arasinda yer aldigini söyledi.

Arvas, "2013'ten bu yana, büyük kismi sebeke yenileme ve güçlendirmeye harcanan toplam 19,4 milyar lira yatirima imza attik. Dagitim sirketleri arasinda en çok yatirim yapan ve en çok bakim harcamasi yapan ilk 3 sirket arasindayiz. Bu çalismalarimizda usulsüz elektrik kullanimini azaltarak enerji israfini önlemeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 2 yil içerisinde de 6,5 ila 8 milyar lira araligindaki yatirimlarimiza devam edecegiz." diye konustu.

Özellestirme kapsaminda 2013'te devraldiklari sirketin bugün 6 ilde toplam 6 milyon nüfuslu bölgeye elektrik tedariki sagladigini belirten Arvas, "Türkiye'deki 21 dagitim sirketi arasinda enerji tüketimi açisindan Istanbul'un ardindan en çok enerji tüketen elektrik sirketi konumundayiz." ifadesini kullandi.

Arvas, diger bölge abonelerinden 2,5 kat fazla bir elektrik tüketiminin görüldügünü kaydederek, "Biz enerji dagitimimizi sehir ve ilçe merkezleri, kirsal alanlar ve tarimsal sulama alanlari olmak üzere 3 alanda ele aliyoruz. Bu kirilimda il ve ilçe merkezlerinde kayip kaçak orani yüzde 30'un altinda, kirsalda yüzde 75-80'in üzerinde, tarimsal sulama alanlarinda ise yüzde 40'in üzerinde seyrediyor. Türkiye'deki tarimsal sulama alanlarinin yarisi bizim bölgemizde bulunuyor ve tüketimin önemli miktari buraya gidiyor." bilgisini paylasti.

- "Akilli sebeke sistemiyle kayip-kaçaklari azalttik"

Türkiye genelinde kayip-kaçak oraninin yüzde 13'ün altinda oldugunu belirten Arvas, 2013'te sirketi devraldiklarinda yüzde 76 olan kayip-kaçak oranini bugün yüzde 43'e kadar düsürdüklerini ifade etti.

Arvas, Türkiye genelindeki akilli sebekelerin yaklasik yarisina sahip olduklarini, bu sebekelerle elektrik dagitim agini uçtan uca takip ettiklerini ve ariza bilgilerini net bir sekilde tespit ettiklerini kaydetti.

Akilli sebekeler ve akilli trafolar kapsaminda, bölgedeki yogun elektrik tüketimine karsi 3K olarak ifade edilen "kesintisiz-kayipsiz-kaliteli" enerji bölgeleri de olusturduklarini dile getiren Arvas, "Hem altyapiyi hem müsterinin sistemini degistiriyor, abonelik islemlerinin uzaktan yapilmasina imkan saglayacak sistemleri entegre ediyoruz. 2,2 milyon abonemizin 1,1 milyonunda bunu gerçeklestirebildik. Bu yatirimimizla 213 alan, 6 bin 393 trafo, 1,1 milyon abonede kayip-kaçak oranini yüzde 17,6'ya indirdik. Akilli trafolarimizi her sene 100-200 bin araliginda çogaltiyor ve 2,2 milyon abonemizi yakin gelecekte bu teknoloji ile bulusturmayi hedefliyoruz." diye konustu.

Arvas, kayip-kaçak ile bir baska mücadele yöntemi olarak elektrik sayaçlarini müstakil hanelerde ev disina tasidiklarini belirterek, "Bu durum sayaçlari anlik olarak okuma yapabilmemize imkan sagladi. 20 milyarlik yatirim tutarimizin dogrudan kayip-kaçak ile mücadeleye ayrilan payi 9 milyar lirayi buldu." dedi.

Akilli sebeke dönüsümüyle toplam 11 bin 400 megavatsaat kayip-kaçak elektrik tüketiminin önüne geçtiklerini kaydeden Arvas, "Böylece tüketimde tasarruf saglamanin yaninda ülkenin kaynaklarinin etkin kullanilmasina ve ekonomiye dogrudan katki sagladik. Ekonomiye toplam katki 10 yilda 28 milyar lira olarak gerçeklesti." bilgisini paylasti.

Bakim çalismalarinin da önemine deginen Arvas, "2013'ten bugüne genis il ve ilçe merkezlerinde ariza sayimizi yüzde 62 azalttik. Tüm altyapimiza yönelik bakim oranimizi ise yüzde 400 artirdik. Kirsal alanda iklim sartlarina bagli olarak bu arizalar daha sik olabiliyor. Dolayisiyla iyilestirme çalismalarimiz sürüyor." ifadelerini kullandi.