Fadil Akgündüz'ün yargilandigi "dolandiricilik" davasi karara baglandiBasak Akbulut Yazar- Istanbul 1. Agir Ceza Mahkemesi, Fadil Akgündüz'ü, "tacir veya sirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandiriciligi" suçundan 2 bin 504 yil hapis cezasi ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasina çarptirdi- Mahkeme heyeti, ayni suçtan saniklardan Mehmet Salih Obut'a 2 bin 450 yil, Avniye Obut ve Ibrahim Obut'a da 2 bin 445'er yil hapis cezasi verdi

Fadil Akgündüz'ün yargilandigi "dolandiricilik" davasi karara baglandiBasak Akbulut Yazar- Istanbul 1. Agir Ceza Mahkemesi, Fadil Akgündüz'ü, "tacir veya sirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandiriciligi" suçundan 2 bin 504 yil hapis cezasi ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasina çarptirdi- Mahkeme heyeti, ayni suçtan saniklardan Mehmet Salih Obut'a 2 bin 450 yil, Avniye Obut ve Ibrahim Obut'a da 2 bin 445'er yil hapis cezasi verdi

ISTANBUL (AA) - Hakkinda 601 müstekiye karsi "Tacir veya sirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandiriciligi" suçundan dava açilan Fadil Akgündüz, 2 bin 504 yil 2 ay hapis cezasi ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasina çarptirildi.

Istanbul 1. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya, bir önceki celse tutuklanan Fadil Akgündüz, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) ile baglandi.

Akgündüz'ün yegeni tutuklu sanik Mehmet Salih Obut ile çok sayida müsteki ve taraf avukatinin da hazir bulundugu durusmada, bir önceki celse açiklanan mütalaaya karsi taraflarin beyanlari alindi.

Bazi magdurlarin avukati Kadir Buz, saniklarin örgütlü bir sekilde yüksek kira vaadiyle ortada olmayan bir binadan tasinmazlar satarak arkalarinda çok sayida magdur biraktiklarini anlatarak, Maldivler'de "hayali tatiller satan" saniklarin en üst hadden cezalandirilmalarini istedi.

Avukatlardan Yasar Metehanoglu, saniklarin bugüne kadar magduriyet giderici herhangi bir faaliyette bulunmadiklarini ve örgütlü dolandiricilik suçunu islediklerini söyledi.

Sanik Fadil Akgündüz'ün savunmasinda, "Beni tahliye ederseniz zarar ziyani karsilayacagim" demesi üzerine tahliye edildigini anlatarak, sanigin tahliyeden sonra sirketin hissesinin yüzde 99’unu ablasina yüzde 1'ini enistesine devrettigini söyledi.

Sanik Akgündüz de savunmasinda 2 kez tutuklandigini anlatarak, önceden verdigi ifadelerin arkasinda oldugunu dile getirdi.

Suçsuz oldugunu öne süren Akgündüz, "Benim sabika kaydim temiz. Beraatimi talep ediyorum." dedi.

Fadil Akgündüz'ün yegeni olan tutuklu sanik Mehmet Salih Obut, hiçbir müsteriye satis yapmadigini ve sözlesme düzenlemedigini savunarak, "Sadece bos zamanlarda prosedür geregi evraklari imzaladim. Dolayisiyla sikayetçileri tanimam. Ailem ve birçok yakinimiz bu devre mülklerden çok sayida aldik. Ailem bu devre mülkler için bir dairesini takas olarak verdi. Biz de magduruz. Projenin sahibi Fadil Akgündüz’dür. Bu sirkette herhangi bir dolandiricilik eylemi oldugunu görseydim iliskimi keserdim." ifadelerini kullandi.

- Karar

Davayi karara baglayan mahkeme heyeti, Fadil Akgündüz'ü 601 müstekiye karsi "tacir veya sirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandiriciligi" suçundan 2 bin 504 yil 2 ay hapis ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasina çarptirdi.

Saniklardan Mehmet Salih Obut'u ayni suçtan 2 bin 450 yil ve 11 milyon 760 bin lira para cezasi veren heyet, saniklar Avniye Obut ve Ibrahim Obut'un da yine ayni suçtan 2 bin 445 yil onar ay hapis ve 11 milyon 740'ar bin lira adli para cezasina çarptirilmasina hükmetti.

Tutuklu saniklar Fadil Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un bu hallerinin devamina karar veren heyet, diger saniklar Avniye ve Ibrahim Obut hakkindaki tutuklamaya yönelik yakalama emrinin devamini kararlastirdi.

Heyet, saniklar Birsen Akgündüz, Nurdan Atagan, Fidan Kilbas, Mehmet Fatih Obut, Hüseyin Yigit ve Bilgihan Kurtoglu'nun tüm suçlardan beraatlerine hükmetti.

- Iddianameden

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazirlanan iddianamede, Caprice Gold Bayrampasa ön ödemeli devre mülk ve Caprice Gold Maldivler ön ödemeli devre tatil projeleri kapsaminda 349 kisiden para toplandigi ancak sözlesme hükümlerinin yerine getirilmedigi belirtilmisti.

Her iki projenin de tamamlanmadigi, müsterilerin magdur edildigi ve paralarinin geri ödenmedigi ifade edilen iddianamede, saniklarin 349 müstekiye yönelik "nitelikli dolandiricilik" suçundan 698 yildan 2 bin 443 yila kadar hapisle cezalandirilmasi istenmisti.

Bu iddianamenin haricinde, ayni saniklar ve ayni eylem yönünden hazirlanan birden fazla iddianame bu davayla birlestirilmis ve birlesen dosyalarla birlikte davadaki sanik sayisi 10'a, magdur sayisi da 614'e çikmisti.

- Akgündüz tutuklanmisti

Davanin 27 Ocak'ta görülen durusmasinda esas hakkindaki mütalaasini açiklayan savci, Fadil Akgündüz'ün "nitelikli dolandiricilik" suçundan 1842 yildan 6 bin 140 yila kadar hapisle cezalandirilmasini istemisti.

Saniklardan Mehmet Salih Obut'un ayni suçtan 1803 yildan 6 bin 10 yila kadar hapsi istenilen mütalaada, saniklardan Avniye Obut ile Ibrahim Obut için ayri ayri 1800 yildan 6 bin yila kadar hapis cezasi talep edilmisti.

Mahkeme, saniklar Fadil Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un, talep edilen cezalarin üst siniri ve kaçma süphelerini göz önünde bulundurarak tutuklanmalarina karar vermis, Avniye Obut ve Ibrahim Obut hakkinda tutuklamaya yönelik yakalama karari çikarilmasina hükmetmisti.