Rosatom'un insa ettigi radyofarmasötik üretim kompleksi, Bolivya kliniklerine tibbi malzeme saglamaya basladiTolga Yanik- Rosatom Genel Müdür Birinci Yardimcisi ve Uluslararasi Is Gelistirme Direktörü Kirill Komarov: - "Rosatom'un uzmanlarinin yardimiyla Bolivya, nükleer teknoloji uygulamalari alaninda bölgenin liderlerinden biri haline geliyor"

Rosatom'un insa ettigi radyofarmasötik üretim kompleksi, Bolivya kliniklerine tibbi malzeme saglamaya basladiTolga Yanik- Rosatom Genel Müdür Birinci Yardimcisi ve Uluslararasi Is Gelistirme Direktörü Kirill Komarov:
- "Rosatom'un uzmanlarinin yardimiyla Bolivya, nükleer teknoloji uygulamalari alaninda bölgenin liderlerinden biri haline geliyor"

ISTANBUL (AA) - Bolivya Nükleer Enerji Ajansi'nin (ABEN) siparisi üzerine Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurulusu Rosatom tarafindan insa edilen radyofarmasötik üretim kompleksi, Bolivya nükleer tip merkezleri agina radyofarmasötik tedarikine basladi.

Rosatom açiklamasina göre, radyofarmasötik fluodeoksiglukoz tedarikinin baslamasi dolayisiyla düzenlenen tören, kanser hastalarinin tedavisi için tasarlanan Nükleer Tip ve Radyoterapi Merkezi'nde gerçeklestirildi. Törene Bolivya Devlet Baskani Luis Alberto Arce Catacora da katildi.

Siklotron kompleksi, Rusya ve Bolivya arasindaki ikili isbirligi çerçevesinde hayata geçirilen Nükleer Teknoloji Arastirma ve Gelistirme Merkezi (CIDTN) projesinin bir parçasi olma özelligini tasiyor. CIDTN, El Alto kentinde, deniz seviyesinden 4 bin metre yükseklikte insa ediliyor. Tesis, yilda 5 binden fazla hastanin klinik muayenesi için gerekli tüm radyofarmasötiklerin yerli üretimini sagladigi için ulusal saglik sistemine fayda sagliyor. Bu da gelismis ve zamaninda nükleer taniya ihtiyaç duyan Bolivya vatandaslarinin tani için ülke disina gitmek zorunda kalmayacagi anlamina geliyor. Tesis, gelecekte, Bolivya'nin ithal etmek zorunda kaldigi tüm radyofarmasötiklerin ikame edilmesine olanak saglayacak.

- "Bundan böyle kanserle daha etkin sekilde mücadele edebilecegiz"

Açiklamada görüslerine yer verilen Bolivya Devlet Baskani Luis Alberto Arce Catacora, "Ülkemiz ileriye dogru büyük bir adim atmistir. Artik sadece en gelismis altyapiya sahip bir nükleer tip merkezine sahip olmakla kalmiyor, kanser teshisi için bugüne kadar ithal etmek zorunda kaldigimiz radyofarmasötikleri de kendimiz üretebiliyoruz. Su anda Bolivya o kadar ileri teknolojilere sahip ki komsu ülkelere radyofarmasötik ihraç etmeyi bile planlayabiliriz. Bundan böyle kanserle daha etkin sekilde mücadele edebilecegiz." ifadelerini kullandi.

Rosatom Genel Müdür Birinci Yardimcisi ve Uluslararasi Is Gelistirme Direktörü Kirill Komarov da Rosatom tarafindan El Alto'da insa edilen Nükleer Teknoloji Arastirma ve Gelistirme Merkezi'nin insaat asamasindaki ilk tesislerinin Bolivya halkina faydalar saglamaya basladigini aktararak, "Yeni Siklotron Kompleksi'nde üretilen radyofarmasötiklerin ilk hastalara verilmesiyle bunun güzel bir örnegini gördük. Bolivyali ortaklarimizla muazzam bir is basardik. Bir sonraki asama, radyofarmasötik yelpazesini genisletmek ve bu tibbi ürünleri komsu ülkelere ihraç etmek. Rosatom'un uzmanlarinin yardimiyla Bolivya, nükleer teknoloji uygulamalari alaninda bölgenin liderlerinden biri haline geliyor." degerlendirmesinde bulundu.