Çanakkale Savaslari'nda sehit olan Azerbaycanli askerler anisina yapilan anit açildiBurak Akay- Azerbaycan'in Ankara Büyükelçisi Resad Memmedov: - "Anit genç neslimiz ve gelecek nesillerimiz için çok önemlidir"

Çanakkale Savaslari'nda sehit olan Azerbaycanli askerler anisina yapilan anit açildiBurak Akay- Azerbaycan'in Ankara Büyükelçisi Resad Memmedov: 
- "Anit genç neslimiz ve gelecek nesillerimiz için çok önemlidir"

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Savaslari sirasinda 1915'te yapilan muharebelerde sehit olan Azerbaycanli askerlerin anisina insa edilen "Azerbaycan Aniti"nin açilisi gerçeklestirildi.

Sehitler Abidesi yolu üzerindeki anitin açilisinda konusan Azerbaycan'in Ankara Büyükelçisi Resad Memmedov, 2015'te Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'in Çanakkale'deki törenlere katildigi sirada Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in tarihi alanda böyle bir anit yapilmasi için talimat verdigini hatirlatti.

Bunun üzerine anitin tamamlanarak açildigini belirten Memmedov, su görüsleri dile getirdi:

"Çanakkale'de yarimadanin en güzel yerinde, Türk sehitlerinin anitindan 500 metre uzaklikta bu muhtesem anit bugün açildi. Anit genç neslimiz ve gelecek nesillerimiz için çok önemlidir. 100 sene önce omuz omuza sirt sirta Azerbaycan Türkleri, Kirim Türkleri, Orta Asya Türkleri, Osmanli Türkleri bir yerde bu topraklarimizi koruyup sehit oldular. Milyonlarca turist, yabancilar, Türk vatandaslari, çocuklarimiz ziyaret ederek iliskilerimizin, kardesligimizin, bir millet olmamizin bir örnegi olan bu anit ve abideleri her zaman görecekler. Bu bizim tarihimizdir, degerli tarihimizdir."

- "Cumhuriyet'imizin temelleri Çanakkale'de atilmisti"

Kültür ve Turizm Bakanligi Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, anitin temelinin 14 Aralik 2022'de düzenlenen törenle atildigini animsatti.

Bugün Türk tarihi açisindan çok önemli bir gün olan 18 Mart'in 108. yil dönümünün kutlandigini ifade eden Kasdemir, sözlerini söyle sürdürdü:

"Sayin Cumhurbaskani'mizin da katildigi törenlerde bu topraklarda Çanakkale ruhunun hiçbir zaman bitmeyecegini, hep var olacagini bir kez daha ifade ettik. Kurtulus Savasi'mizla birlikte Cumhuriyet'imize kavustuk. Aslinda Cumhuriyet'imizin temelleri iste bu topraklarda, Çanakkale'de atilmisti. Kurtulusa olan inanç ve kurtulusa giden yol, iste bu topraklarda baslamisti. Çanakkale'nin muzaffer komutani, Kurtulus Savasi'mizin Baskomutani, Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk iste bu topraklarda, Çanakkale'de tarih sahnesine ilk adim atmisti. Buradan kazandigi büyük basarilarla milletini, Türk milletini arkasina, yanina alarak kurtulus mücadelesini büyük bir basariyla kazandi ve yine milletiyle birlikte Cumhuriyet'imizi kurdu."

- "Çanakkale'den Bakü'ye selam ediyoruz"

Ismail Kasdemir, bugün Azerbaycan Aniti'nin da açilisini yaptiklarini belirterek, söyle devam etti:

"Türkiye'de yasayan Türkler, Azerbaycan'da yasayan Türkler, iki devlet olsa da aslinda tek millettir. Bunu hep ifade ediyoruz. Aslinda bu kardesligin simgesi olarak da iste bu anit, bu güzel anit Çanakkale topraklarinda bütün herkesi selamlayacak. Buradan bir Türk topragindan, bir vatan kösesinden, Çanakkale'den Bakü'ye selam ediyoruz, Karabag'a selam ediyoruz, bütün Türk cografyasina selam ediyoruz. Insallah Azerbaycan Aniti ile aramizdaki baglar daha da güçlenecek, kardeslik baglarimiz daha da pekisecek ve insallah kiyamete kadar bu kardeslik devam edecek."

Konusmalarin ardindan Kasdemir ve Memmedov tarafindan çelenk sunuldu, hatira fotografi çektirildi.