Tarim ve Orman Bakani Yumakli, Kastamonu'da konustu:Özgür Alantor,Bilal Kahyaoglu- "Agaç zararlilari ve hastaliklari ormanlik alanlara, yanginlardan 5 kat daha fazla zarar veriyor" - "Yaklasik 54 üretim istasyonunda 8 farkli türde 650 bin faydali organizma üretilerek ormanlarimiza salinmaktadir"
KASTAMONU (AA) - Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, "Agaç zararlilari ve hastaliklari ormanlik alanlara, yanginlardan 5 kat daha fazla zarar veriyor." dedi.
Kastamonu Üniversitesi'nde düzenlenen UNECE/FAO "Degisen Iklim Kosullarinda Türkiye'de Ormancilik Politikasi Diyalogu Programi"na katilan Yumakli, burada yaptigi konusmada, üç gün süren toplantinin, ormancilik ve orman politikalari konusunu gündeme getirecek önemli bir toplanti oldugunu söyledi.
Ormanlarin binlerce canliya ev sahipligi yaptigina isaret eden Yumakli, "Bir veri var, dünya nüfusunun yaklasik yüzde 25'i barinmak, geçinmek ve yiyecek temin etmek için ormana bagli yasamak durumunda. Yine dünya nüfusunun yaklasik yüzde 40'i isinmak ve yemek ihtiyacini gidermek için yakacak olarak ormanlari kullanmakta. 60 milyondan fazla insan da orman endüstrisinde istihdam edilerek geçimini saglamaktadir." diye konustu.
Sürdürülebilir orman yönetiminin önemli oldugunu vurgulayan Yumakli, "Iklim degisikligi artik bizler için makalelerin konusu, konferanslarin, seminerlerin konusu degildir. Iklim degisikligi artik hayatimizin tam göbeginde. Bütün davranis biçimimizi her konuda etkileyecek olan çok önemli bir gerçektir. Günlerdir takip ediyorsunuz, orman yanginlari var. Ama çok sükür her geçen gün çok daha hizli müdahale ediyoruz. Orman teskilatinin hem ekipman olarak hem de kabiliyet olarak kendisini gelistirmis olmasiyla, iyi planlamayla, mücadele edecek güçlerimizin çok iyi koordinasyonu ve konuslanmasiyla önemli bir basari elde edildi." ifadesini kullandi.
Ormanlarla ilgili üç safha oldugunu anlatan Yumakli, söyle devam etti:
"Birincisi yangin öncesi, ikincisi yangin esnasindaki, üçüncüsü de yangin sonrasindaki safha. Ikinciyi biliyoruz. 7 milyar fidani toprakla bulusturdu bu ülke. Bunu da asacak. Eger biz yangin çikmamasini saglarsak basariliyiz. Çikan yangina iste 10 dakikada müdahale ettik, 3 saatte söndürdük, bilmem ne kadar hektar yandi. Istatistiklere baktik, azalttik. Biz bunu basari olarak görmüyoruz. Görmememiz de gerekir. Biraz önce söyledim. Bu ekosistemde sadece bizler yasamiyoruz."
Agaç zararlilari ve hastaliklarina da deginen Yumakli, "Agaç zararlilari ve hastaliklari ormanlik alanlara, yanginlardan 5 kat daha fazla zarar veriyor. Yani mücadelenin büyüklügünü anlatmasi açisindan çok önemli. O yüzden Orman Genel Müdürlügü Teskilati, Tarim ve Orman Bakanliginin diger birimleriyle beraber yaklasik 50 türdeki zararliya karsi mücadele etmektedir. Bu mücadele de biyolojik mücadele, altini çizelim. Yaklasik 54 üretim istasyonunda 8 farkli türde 650 bin faydali organizma üretilerek ormanlarimiza salinmaktadir." bilgisini paylasti.
- "Türkiye agaçlandirma çalismalarinda Avrupa'da birinci, dünyada ise dördüncü sirada"
Ormanlara çok büyük önem verildigini söyleyen Yumakli, sunlari aktardi:
"11 Kasim, Sayin Cumhurbaskanimiz tarafindan Milli Agaçlandirma Günü ilan edildi. Bu da bizim kültürümüzün agaçla alakali ya da yesil dünyayla alakali hassasiyetini gösteren en önemli unsurlardan bir tanesi. 184 yillik bir teskilatimiz var. Türkiye agaçlandirma çalismalarinda Avrupa'da birinci, dünyada ise dördüncü sirada. Bundan gurur duymamiz gerekir. Dünyadaki bu dördüncü siramizi da üst siralara çikarmak ayrica yeni hedefimiz. Ben bu gururu yasattigi için çok kiymetli orman teskilatindaki arkadaslarima ve buna ilgi gösteren vatandaslarimiza canigönülden tesekkür ediyorum."
Bakan Yumakli, 5 Nisan'da, Orman Kanunu'nda degisiklik yapildigini hatirlatarak, "Orman köylümüzle orman emvalinden elde edilen karin yüzde 10'una kadarini orman teskilatimiz paylasacak. Orman köylümüzün yakacak odununu ve kereste ihtiyacini maliyetinden yüzde 70 daha düsük karsilamis olacagiz. Orman köylümüzün sigortaliligiyla alakali bir baslik var. Burada da eger sigortaliysa orman köylümüz hak edislerine yüzde 5 ilave ödeme daha yapilacak. Mülkiyet problemleri de bu kanunla birlikte çözülmüs oldu. Dolayisiyla bu düzenlemeden faydalanacak olanlarin da olacagini belirtmek isterim." açiklamasinda bulundu.
- "Orman yanginlariyla mücadele bakimindan dünyanin önde gelen ülkelerinden birisiyiz"
Küresel iklim degisikliginin sonuçlarindan en çok ormanlarin etkileneceginin konusuldugunu ifade eden Yumakli, sunlari kaydetti:
"Su anda bizim teskilatimizin elinde rezerv güçlerle beraber 24 uçagimiz var. 100 helikopterimiz ve 10 insansiz hava aracimiz bu mücadelede çok önemli bir yer tutmakta. Yaklasik 4 bin 500'e yakin kara aracimiz var. 776 yapay zeka ile çalisan kulemiz var. 25 bin orman isçimiz var. 118 bini asan da gönüllümüz var. Orman yanginlariyla mücadele bakimindan dünyanin önde gelen ülkelerinden birisiyiz. Türkiye, Akdeniz ülkeleri olan Ispanya, Portekiz, Italya, Yunanistan ve Fransa ile kiyaslandiginda hemen hemen ayni sekilde yanginla mücadeleyi yapiyor. Bu anlamda en basarili ülkeyiz. 2000'li yillarda 45 dakika olan yangina müdahale, geçtigimiz yil itibariyla 11 dakikaya düstü. Bu yilin ortalamasinda, sene sonunda bakacagiz. Hedefimiz 10 dakikaya düsürmek."
Programa, Kastamonu Valisi Meftun Dalli, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Veysel Tiryaki, AK Parti Kastamonu milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Belediye Baskani Galip Vidinlioglu, Birlesmis Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu Temsilcisi Florian Streirer, FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Pinarbasi Belediye Baskani Senol Yasar, sektör ve kurum temsilcileri ile vatandaslar katildi.