Dyson 2023 Küresel Toz Arastirmasi açiklandiMuhammet Emin Horuz- Dyson'in 39 ülkede gerçeklestirdigi 2023 Küresel Toz Arastirmasi, geçen yil düzenli bir temizlik programi sürdürenlerin sayisinda önemli bir azalma oldugunu ortaya koyuyor

Dyson 2023 Küresel Toz Arastirmasi açiklandiMuhammet Emin Horuz- Dyson'in 39 ülkede gerçeklestirdigi 2023 Küresel Toz Arastirmasi, geçen yil düzenli bir temizlik programi sürdürenlerin sayisinda önemli bir azalma oldugunu ortaya koyuyor

ISTANBUL (AA) - Dyson, temizlik aliskanliklarini ve davranislarini, ev tozuna dair anlayisini ve bunun saglik üzerindeki potansiyel etkilerini arastiran Küresel Toz Arastirmasi'nin 2023 yili sonuçlarini açikladi.

Dyson'dan yapilan açiklamaya göre, global teknoloji sirketi Dyson'in 39 ülkede gerçeklestirdigi 2023 Küresel Toz Arastirmasi, geçen yil düzenli bir temizlik programi sürdürenlerin sayisinda önemli bir azalma oldugunu ortaya koyuyor.

Salgin sonrasi dünya yeniden eski rutinine dönerken, temizlik aliskanliklari giderek daha tepkisel hale geliyor.

Arastirmaya göre, son bir yil içinde, düzenli temizlik programi uygulayanlarin sayisinda global ölçekte yüzde 15'lik bir azalma bulunuyor.

Evcil hayvan tüyü ve toz akari alerjenleri gibi mikroskobik tozlarin saglik üzerinde gözle görünür partiküllerden daha büyük bir etkiye sahip olabilmesine ragmen insanlarin yüzde 60'i yalnizca gözle görülür kir veya toz gördüklerinde temizlik yapmaya motive oluyor.

Ev tozunda nelerin bulunabilecegine dair farkindalik düsük durumda bulunuyor. Arastirmaya katilanlarin sadece yüzde 33'ü ev tozu içerisinde polen bulunabilecegi ve yüzde 32'si toz akari diskisinin potansiyel varligindan haberdar.

- Salgin sonrasi temizlik aliskanliklari dünya genelinde düsüste

Dyson, yaklasik 20 yildir dünyanin dört bir yanindan gelen gerçek tozlar üzerinde çalisiyor. Markanin mikrobiyologlardan olusan ekibi, insan saçinin genisligi olan 70 mikron boyutundan, bir virüsün boyutu olan 0,1 mikrona kadar partikülleri inceliyor.

Dyson'in laboratuvarlari ayni zamanda bilim insanlarinin toz akari diskilarini toplayarak bu alerjenler hakkinda daha fazla bilgi edinmesine olanak taniyan bir toz akari çiftligine de ev sahipligi yapiyor. Dyson mühendisleri, yürütülen bu kapsamli arastirmalar sayesinde, insanlarin gerçek dünyada karsilastiklari kosullarla daha iyi basa çikabilmeleri için yeni kablosuz süpürge teknolojileri gelistirmeye devam ediyor.

39 ülkeden 30 binden fazla kisinin katilimiyla gerçeklestirilen Küresel Toz Arastirmasi, salgin sonrasi temizlik aliskanliklarinin dünya genelinde düsüste oldugunu ortaya koyuyor. Insanlarin yüzde 60'i artik sadece gözle görülür toz veya kir gördüklerinde temizlik yaptiklarini itiraf ederken, bu oranin geçen yila göre yüzde 20 artis gösterdigi görülüyor. Ayrica, arastirmaya katilanlarin yüzde 41'i düzenli bir temizlik programina sahip oldugunu belirtirken, bu sayinin geçen yildan bu yana yüzde 15 oraninda azaldigi görülüyor. Bu da planli temizlik konusunda daha az disiplinli hale gelindigini gösteriyor.

- "Tozlar alerji sorunu yasayanlar için bir problem haline geldi"

Arastirmaya yönelik olarak bir etkinlik gerçeklestirildi. Burada, Bütünsel Dönüsüm Uzmani Ayse Tolga, Çocuk Alerji Uzmani Doç. Dr. Sule Çaglayan Sözmen ve Aydinlatma Tasarimcisi Ali Berkman katilimcilarla hava, zemin temizligi ve dogru aydinlatma kullanarak saglikli bir ev yaratmanin önemini ve konuya dair önerilerini paylasti.

Açiklamada görüslerine yer verilen Bütünsel Dönüsüm Uzmani Ayse Tolga, nefes alip vermenin, insani hayatta tutan ve oldukça basit görünmesine ragmen tüm yasami etkileyen bir eylem oldugunu belirterek, "Genelde fark etmeden ve bilinçsiz sekilde nefes alip verdigimiz için sakinlesmemizde, ruhsal durumumuzu düzeltmekte nefes alip vermenin ise yarabilecegini gözden kaçiririz. Aldigimiz nefes ne kadar önemliyse bu nefesi aldigimiz ortamin kosullari da aslinda bir o kadar önemlidir. Çünkü ne kadar fazla temiz hava solursak hayat kalitemiz de bir o kadar artar. Bu nedenle bulundugumuz ortamlardaki havayi iyilestiren teknolojiler kullanmanin önemli oldugunu düsünüyorum." ifadelerini kullandi.

Çocuk Alerji Uzmani Doç. Dr. Sule Çaglayan Sözmen de tozlarin alerji sorunu yasayanlar için bir problem haline geldigine dikkati çekerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Zamanimizin çogunu evimize geçirdigimiz bu dönemde artan polenler ve tozlar alerji sorunu yasayanlar için bir problem haline geliyor. Iç mekân hava kirliligiyle birlikte yerlerde ve kullandigimiz esyalarin üzerinde biriken toz, toz akari ve diskisi, evcil hayvan tüyü ve polen gibi alerjenler alerjik semptomlari tetikliyor. Tüm bu kirleticilerin miktarini en aza indirmek için öncelikle etkin temizlik gerekir. Evinizdeki toz maruziyetini azaltmak için zeminlerinize ek olarak yataklarinizi, koltuklarinizi, ulasilmasi zor yerleri evcil hayvaninizin uyudugu ve siklikla dolastigi yerleri etkili filtre sistemine sahip bir süpürgeyle temizlemeyi atlamamak çok önemli. Ev içi hava kirliligini azaltmada karbon eklenmis etkili hava temizleyici fanlarin kullanilmasi toksinler ve ultra ince partikül madde temizligi açisindan faydali olacaktir."

Aydinlatma tasarimcisi Ali Berkman ise isik yoksullugu sorununa dikkati çekerek, "Dünya popülasyonunun 5’te 1’i hala elektrikli ve modern aydinlatmaya ulasamadan hayatini devam ettiriyor ve gaz lambalari gibi primitif isik kaynaklari kullanimi nedeniyle her yil 1,5 milyon kisi çesitli solunum yolu hastaliklari yüzünden hayatini kaybediyor. Bu nedenle elimizdeki kaynaklarin farkinda ve enerji verimliligi hakkinda duyarli olmamiz gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.