Rosatom'un TVEL Yakit Sirketi'nin istiraki, Brezilya'daki Angra NGS için lityum-7 hidroksit tedarik edecekFuat Kabakci

Rosatom'un TVEL Yakit Sirketi'nin istiraki, Brezilya'daki Angra NGS için lityum-7 hidroksit tedarik edecekFuat Kabakci

ANKARA (AA) - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurulusu Rosatom'a bagli TVEL Yakit Sirketi'nin istiraki Novosibirsk Kimyasal Konsantre Tesisi (NCCP), Brezilya'daki Admiral Alvaro Alberto Nükleer Güç Santrali'ne (Angra NGS) lityum-7 hidroksit temini için açilan ihaleyi kazandi.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, NCCP, Brezilyali Eletronuclear sirketi tarafindan 100 kilogramdan fazla lityum-7 hidroksit tedariki için açilan ihaleye Rusatom International Network araciligiyla katildi.

Ihaleyi kazanan NCCP'nin tedarik edecegi ürün, Angra NGS'nin faaliyet gösteren her iki güç ünitesinin reaktör sogutma sisteminde kullanilacak. Sözlesmenin imzalanmasinin ardindan ürünün yil sonuna kadar Brezilya'ya sevk edilmesi bekleniyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen TVEL AS Özel Kimyasallar Is Birimi Direktörü Mikhail Metelkin, su ifadeleri kullandi:

"Rosatom'un yakit birimi, küresel lityum ürünleri pazarinda liderlerden biridir ve güvenilir bir tedarikçidir. Novosibirsk Kimyasal Konsantre Tesisi'nin, çesitli lityum bilesiklerinin üretiminde 60 yili askin deneyimi bulunmaktadir. Sirket, müsteri gereksinimlerine uygun olarak yüksek derecede kimyasal saflik saglayan modern ve yüksek teknolojili bir üretim tesisine sahiptir."

Brezilya'nin Rio de Janeiro kentindeki Angra dos Reis bölgesinde bulunan ve 1884 megavat kurulu güce sahip olan Angra NGS, ülkede isletimde olan tek nükleer güç santrali olma özelligi tasiyor.