Almanya'da perakende satislar, subatta yillik yüzde 7,1 düstüBahattin Gönültas

Almanya'da perakende satislar, subatta yillik yüzde 7,1 düstüBahattin Gönültas

BERLIN (AA) - Almanya'da reel perakende satislar, Almanlarin satin alma gücü kaybi nedeniyle subatta bir önceki aya göre yüzde 1,3 ve yillik bazda yüzde 7,1 geriledi.

Almanya Federal Istatistik Ofisi (Destatis), perakende satislara iliskin subat ayi geçici verilerini açikladi.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arindirilmis reel perakende satislar, subatta bir önceki aya kiyasla yüzde 1,3 düsüs gösterdi. Satislar, bir önceki yilin ayni dönemine göre ise yüzde 7,1 gerileyerek beklentilerin altinda kaldi.

Ülkede perakendeciler birçok müsterinin satin alma gücünü azaltan yüksek enflasyondan muzdarip olurken, piyasalarda beklenti söz konusu satislarin subatta aylik yüzde 0,5 artmasi yönündeydi.

Destatis, subatta gida ürünlerine talebin yüksek oldugunu belirtirken, bu ürünlerde perakende satislar Subat 2022’ye göre reel olarak yüzde 0,2 artti.

Internet ve posta yolu ile siparisler yillik bazda yüzde 9,2 ve beyaz esya ve insaat malzemeleri perakende satislari da yüzde 8,9 geriledi.

Gida disi perakende (tekstil, giyim, ayakkabi ve deri ürünleri) satislarinda ise yillik yüzde 6,8 düsüs görüldü.

Öte yandan, Almanya Perakendeciler Birligi (HDE), yüksek enflasyon nedeniyle, bu yil Alman perakendecilerin satislarinda 2009'daki küresel finansal krizinden beri en yüksek düsüsün yasanacagini tahmin ediyor.