ABD, dünyanin ilk Respiratuvar Sinsityal Virüs asisi Arexvy'nin kullanimini onayladiNuri Aydin

ABD, dünyanin ilk Respiratuvar Sinsityal Virüs asisi Arexvy'nin kullanimini onayladiNuri Aydin

NEW YORK (AA) - ABD Gida ve Ilaç Idaresi (FDA), dünyanin ilk Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV ) asisi kabul edilen Arexvy'nin kullanimina onay verdi.

Bu kapsamda, Ingiliz ilaç sirketi GSK'nin (GlaxoSmithKline) ürettigi Arexvy, 60 yas ve üstü kisilerde RSV'nin neden oldugu alt solunum yolu hastaliginin önlenmesinde kullanilacak.

FDA Biyolojik Degerlendirme ve Arastirma Merkezi Direktörü Peter Marks, konuya iliskin yaptigi açiklamada, "Bugün ilk RSV asisinin onaylanmasi, yasami tehdit edebilecek bir hastaligi önlemek için önemli bir halk sagligi basarisidir. Bu, FDA'nin ABD'de kullanim için güvenli ve etkili asilarin gelistirilmesini kolaylastirmaya yönelik devam eden taahhüdünü yansitiyor." ifadesini kullandi.

RSV, tüm yas gruplarinda akcigerlerde ve solunum yollarinda enfeksiyonlara yol açan bulasici bir virüs olarak biliniyor.

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, RSV, ABD'de 65 yas ve üzeri yetiskinler arasinda yaklasik 60 bin ila 120 bin hastaneye yatis ve 6 bin ila 10 bin ölüme yol açiyor.

Arexvy'nin yaklasik 12 bin 500 kisinin katildigi klinik çalismalarinda hastaliga yakalanma riskini yüzde 82,6 azalttigi, hastaligin agirlasmasina karsi da yüzde 94,1 etkili oldugu belirtildi.