Antalya'nin endemik kelebekleri kostümlere esin kaynagi olduAyse Yildiz

Antalya'nin endemik kelebekleri kostümlere esin kaynagi olduAyse Yildiz

ANTALYA (AA) - Yasam alani Antalya ve civari olan 300'ün üzerinde kelebegin kanat sekilleri incelenip ipek dokuma üzerine islenerek hazirlanan kostümler, gerçeklestirilen defileyle vatandaslarin begenisine sunuldu.

Antalya Olgunlasma Enstitüsü tarafindan, Hayat Boyu Ögrenme Haftasi etkinlikleri kapsaminda ögrenmenin yasama katacagi degerleri vurgulamak, çevreye, endemik hayvanlara dikkati çekmek için çalisma yapildi.

Yasam alani Antalya civari olan 300'ün üzerinde kelebek incelenerek, aralarindan 3'ü endemik 12 farkli kelebegin kanat sekilleri, enstitüde kursiyerlerin tezgahlarda dokuyarak, dogal boyalarla renklendirdigi ipek üzerine islendi.

Doganin ve kelebeklerin essiz güzelligiyle bulusturularak hazirlanan özgün elbiseler, tarihi Kaleiçi'nde düzenlenen defileyle sergilendi.

"Yer Gök Kirmizi Beyaz Bayrak" giysisi özel tasarimlari ve Antalya'nin endemik kelebeklerinin giysi tasarimina dönüstügü "Antalya'nin Kelebekleri" defilesi begeni topladi.

- "Çevreye dikkati çekmek istedik"

Enstitünün müdürü Emine Erkal, yaptigi konusmada, 1987'den bu yana geleneksel kültürü yasatma, arastirma ve proje temelli çalismalar yaptiklarini, "Selçuklu ve Yörük" temali 120 projeyi basariyla tamamlayarak, kitaba dönüstürdüklerini söyledi.

Çevrenin öneminin arttigi günümüzde dogaya ve endemige dikkati çekmek istediklerini anlatan Erkal, sunlari kaydetti:

"Geleneksel kültürü yasatmak için çalisma yapiyoruz. Doga harikasi endemik kelebeklerimizi, dünyada ilk defa kiyafete dönüstürerek tasarimsal mucize yarattik. Kumaslarin hepsi kurumda dokundu. Dokumada Alanya ipek dokuma teknigi kullanildi. Dogal boyalarla renklendirildi. 15 kelebek kostümü sergilendi. Çevreye, Antalya'mizin dogasina, endemik kelebeklere dikkati çekmek için böyle bir çalisma gerçeklestirdik."

Vali Ersin Yazici'nin esi Hanife Yazici da endemik kelebeklerden esinlenerek hazirlanan defilenin etkileyici oldugunu belirtti.