Avustralya, Hindistan ile ikili iliskilerini güçlendirmek istiyorYavuz Aydin

Avustralya, Hindistan ile ikili iliskilerini güçlendirmek istiyorYavuz Aydin

YENI DELHI (AA) - Avustralya Basbakani Anthony Albanese, ülkesinin Hindistan'la güvenlik isbirligi yaninda ekonomik ve kültürel baglarini güçlendirmek istedigini söyledi.

Albanese, Yeni Delhi'deki Cumhurbaskanligi Külliyesi Rashtrapati Bhawan'da düzenlenen tören sonrasi basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

Avustralya'nin Hindistan'la ekonomik ve kültürel baglarini derinlestirirken güvenlik alaninda da isbirligini güçlendirmek istedigini vurgulayan Albanese, "Biz ortagiz ve bu ortakligi her gün daha da güçlendirerek insa ediyoruz." dedi.

Hindistan-Avustralya Yillik Zirvesi çerçevesinde Hindistan'da bulunan Albanese, Avustralya-Çin iliskilerine dair soru üzerine ülkesinin savunma kapasitesini mümkün olan en iyi noktaya getirmek istedigini belirtti.

Albanese, "Ayni zamanda da iyi iliskiler kurmaliyiz. Simdi yaptigimiz bu. Biz bunu tüm Hint-Pasifik'te de yapiyoruz. Yakin zamanda Çin'le de iliskilerimizi gelistirdik." ifadelerini kullandi.

Hindistan Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki törenin ardindan Raj Ghat Mahatma Gandhi Aniti'na çelenk birakan Albanese, bugün Hindistan Basbakani Narendra Modi ile görüsecek.

- Albenese'in Hindistan ziyareti

Albanese, ilk defa yüz yüze yapilacak Hindistan-Avustralya Yillik Zirvesi'ne katilmak üzere 8 Mart'ta Hindistan'a gitmisti.

Albenese ve Hindistan Basbakani Narendra Modi, Hindistan ile Avustralya arasinda oynanan Border-Gavaskar Kupasi kriket maçini birlikte izlemisti.

Avustralya Basbakani, Mumbai'de Hint is çevreleriyle görüsmeler yapmis, Mumbai'deki kültürel alanlari ve Eylül 2022'de hizmete giren Hindistan yapimi uçak gemisi INS Vikrant'i ziyaret etmisti.

Albenese, sosyal medya hesabindan Avustralya'nin bu yil ilk kez ülkesi, Hindistan, ABD ve Japonya arasinda gerçeklestirilecek Malabar Tatbikati'na ev sahipligi yapacagini duyurmustu.

Hindistan ve Avustralya, Çin'in Asya'da artan etkisine yönelik Avustralya, Hindistan, Japonya ve ABD'den olusan Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QSD) ya da "Quad" olarak bilinen ittifaki güçlendirmeye çalisiyor.