Bakan Dönmez, Togg ile ilk yerli otomobil Devrim'in üretildigi Eskisehir'e gittiFuat Kabakci,Sibel Morrow- "Togg'u üreten yetkililer bize de geldiler. Eskisehir'de ürettigimiz lityum tesisinden lityum alip alamayacaklariyla ilgili bir görüsme yaptik. Biz de pozitif bakiyoruz"

Bakan Dönmez, Togg ile ilk yerli otomobil Devrim'in üretildigi Eskisehir'e gittiFuat Kabakci,Sibel Morrow- "Togg'u üreten yetkililer bize de geldiler. Eskisehir'de ürettigimiz lityum tesisinden lityum alip alamayacaklariyla ilgili bir görüsme yaptik. Biz de pozitif bakiyoruz"

ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Türkiye'nin elektrikli otomobili Togg ile ilk yerli otomobil Devrim'in imal edildigi Eskisehir'e dogru yola çikti.

Bakan Dönmez, Eskisehir seyahati için Bakanliga tahsis edilen makam araci Togg'u kullandi.

Togg deneyimine iliskin "Aracimizi kesfettik, hakikaten yüksek performansli, sinifinin en iyi araçlarindan birisi olmaya aday." ifadesini kullanan Dönmez, Türkiye'nin Togg ile kendi tasarimi ve üretimi olan bir markaya kavustugunu söyledi.

Dönmez, Türkiye'nin geçen yüzyilda içten yanmali motorlarla üretilen otomobil teknolojisini "iskaladigina" isaret ederek, "Simdi bu yüzyilda otomobilde artik yeni bir çag basliyor, elektrikli otomobiller. Çok daha çevreci, daha temiz, gürültüsüz ve performansi oldukça yüksek yeni elektrikli araçlarla tanismaya basladik. Türkiye'nin yüzyilina da ancak böyle bir otomobil yakisirdi. Böyle güzel bir cihazi insanimiza teslim ettikleri için emegi geçen isçisinden mühendisine, yöneticisine tüm arkadaslarimi tebrik etmek istiyorum." dedi.

- Bor üretimi sirasinda ortaya çikan atiklardan lityum üretilecek

Türkiye'de batarya teknolojileri konusunda önemli adimlar atildigini belirten Dönmez, batarya üretimi için gerekli lityum elementinin Eskisehir'deki tesislerde rafine bor üretimi sirasinda ortaya çikan atiklarin degerlendirilmesi yoluyla üretilecegini söyledi.

Dönmez, konuyla ilgili AR-GE çalismalarinin devam ettigini dile getirerek, "Lityumun geri kazanilmasiyla alakali olarak pilot tesisimizi açtik. Basarili da olduk. Simdi önümüzdeki birkaç ay içinde yillik 600-700 ton civarinda üretim kapasitesine sahip lityum karbonat tesisimizin temelini atacagiz. Tesis faaliyete geçince lityum ihtiyacimizin önemli bir kismini karsilamis olacak. Bunu önce Eskisehir'deki isletmemizde yapacagiz. Madenin bulundugu diger yerlerde de yine benzer fabrikalari yapmayi düsünüyoruz." diye konustu.

Elektrikli araçlarda en kritik malzemenin batarya olduguna dikkati çeken Dönmez, söyle devam etti:

"Bataryanin imalatinda basta lityum olmak üzere nikel gibi bazi malzemeler kullaniliyor. Insallah onlari da artik Türkiye'de yapmaya baslayacagiz. Bu arada Togg'u üreten yetkililer bize de geldiler. Eskisehir'de ürettigimiz lityum tesisinden lityum alip alamayacaklariyla ilgili bir görüsme yaptik. Biz de pozitif bakiyoruz. Eti Maden'in Aspilsan ile bir çalismasi oldu. Insallah lityumu Eskisehir'de en kisa sürede üretmeye baslayacagiz. Diger pil teknolojilerini de yine Eskisehir'e kazandirmak için elimizden geleni yapacagiz."

- Togg ile Eti Maden'in ortak batarya üretimi görüsülüyor

Türkiye'nin ilk yerli ve milli otomobili Togg'un üretiminde yerli batarya kullaniminin lityum üretimindeki kapasite artisiyla paralel olarak artacagini belirten Dönmez, sunlari kaydetti:

"Lityum üretim kapasitemiz arttikça dogal olarak bataryada kullanilacak olan malzeme ve lityumu bizden alacaklar. Zaten Togg bu bataryayla ilgili olarak ayri bir sirket kurdu. Batarya üretimi ve batarya teknolojileri sektörel olarak, bu otomobilin bir parçasi olmakla birlikte ayri bir alt dal olarak ilerliyor. Togg da bununla alakali ayri bir sirket kurdu. Simdi Eti Maden olarak onlarla da görüsüyoruz. Insallah kisa süre içinde isbirligi mutabakatina variriz diye düsünüyorum."

Dönmez, daha sonra direksiyon basina geçerek Togg ile Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'in üretildigi Eskisehir'e hareket etti.