Kuleba: "Ukrayna’nin AB ve NATO üyeligi sadaka olarak algilanmamali"Ekip

Kuleba: "Ukrayna’nin AB ve NATO üyeligi sadaka olarak algilanmamali"Ekip

KIEV (AA) – Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, Ukrayna’nin Avrupa Birligi (AB) ve NATO üyeliginin bir sadaka veya fidye olarak algilanmamasi gerektigini söyledi.

Kuleba, “Ukrayna için Avrupa Ufuklari” konulu Ukrayna-Oxford 2023 konferansinda video konferans yoluyla konusma yapti.

Ukrayna’nin AB ve NATO üyeligindeki belirsizligin en büyük stratejik hatalardan biri oldugunu belirten Kuleba, “Batili politikacilar, tereddütlerini Rusya’nin korkularini yatistirmaya yönelik temkinli bir politika olarak sundu. Bu bir strateji degildi, strateji eksikligiydi.” dedi.

Bakan Kuleba, Rusya’nin Bati’nin aksine Ukrayna’ya yönelik uzun vadeli strateji uyguladigina isaret ederek, Bati’nin süphelendigi yerde Rusya’nin harekete geçtigini söyledi.

Kuleba, “Bazilarin tahmin ettigi gibi Ukrayna isgalden birkaç gün sonra düseydi Avrupa güvenliginin nasil olacagini bir an için hayal edelim. NATO ve AB’nin uluslararasi konumu, itibari ve etkisi tarihin en alt seviyesine düserdi. Avrupa’da ve genel olarak Bati’da milyonlarca ailenin güvenlik ve esenligi dogrudan tehdit altinda olacakti.” ifadelerini kullandi.

Ortaklarinin Ukrayna’nin güvenliginin Avrupa’nin güvenligiyle ne kadar baglantili oldugunu anladiklarini dile getiren Kuleba, sunlari söyledi:

“Bir yil önce düsünülemeyen askeri destek simdi gerçek oldu. Su an Ukrayna’nin belirleyici bir avantaj elde etmesi için açiklanan tüm destek paketlerinin hizlica ulastirilmasi önemli. Silah saglama konusunda hiçbir yasak olamaz. Ukrayna, savas uçaklari dahil her seyi almali.”

Kuleba, "Ukrayna’nin AB ve NATO üyeligi bir sadaka veya fidye olarak algilanmamasi gerektiginin" altini çizerek, “Ukrayna’nin AB ve NATO üyeligi uzun vadeli baris ve istikrarin garantisi olacak.” diye konustu.