Google'dan istifa eden "yapay zekanin babasi" Hinton: "Yapay zeka konusundaki çalismalarimdan pismanim"Ibrahim Hakki Çetinkaya

Google'dan istifa eden "yapay zekanin babasi" Hinton: "Yapay zeka konusundaki çalismalarimdan pismanim"Ibrahim Hakki Çetinkaya

ANKARA (AA) - "Yapay zekanin babasi" olarak nitelendirilen 75 yasindaki Geoffrey Hinton, yapay zeka alanindaki gelismelerin "korkunç" oldugunu ve bu alanda yaptigi çalismalardan pismanlik duydugunu söyleyerek, Google’dan istifa ettigini duyurdu.

BBC'nin haberine göre, New York Times'a açiklamalarda bulunan Hinton, "Bu alandaki gelismelerden kaynaklanan potansiyel tehlikelerden ötürü yapay zeka konusundaki çalismalarimdan pismanim" diyerek, Google’daki görevinden istifa etti.

Hinton, yapay zeka sohbet robotlarinin su an insanoglundan daha tehlikeli olmadigini fakat bazi potansiyel tehlikelerinin oldukça korkutucu oldugunu belirterek, yakin zamanda insanoglundan daha zeki olabilecekleri kanaatini tasidigini ifade etti.

Chatbot'un, yakinda bir insan beyninin sahip oldugu bilgi seviyesini geçebilecegine isaret eden Hinton, "Su anda gördügümüz sey, GPT-4'ün sahip oldugu genel bilgi miktari açisindan bir kisiyi gölgede birakmasi, aradaki farki gittikçe açmasidir. Muhakeme açisindan o kadar iyi degil ama basit muhakemeleri yapabiliyor.” degerlendirmesinde bulundu.

Ilerleme hizi göz önüne alindiginda, sürecin oldukça hizli sekilde gelismesini bekledigini kaydeden Hinton, bu nedenle endiselenmek gerektigini dile getirdi.

Hinton, yapay zekayi kötü amaçlar için kullanma potansiyeline de deginerek, bunun bir "kabus senaryosu" olacagina dikkati çekti.

Yapay zekanin, "Daha fazla güç elde etmem gerekiyor” gibi potansiyel bir tehlike barindirdigi uyarisinda bulunan Hinton, "Gelistirmekte oldugumuz zeka türünün sahip oldugumuz zekadan çok farkli oldugu sonucuna vardim.” diye konustu.

Hinton, "Biz biyolojik sistemleriz, bunlar ise dijital sistemler. Dijital sistemlerin biyolojik sistemlerden en büyük farki, sahip oldugu bilgiyi baska bir platforma veya robota kopyalayabilmesidir.” dedi.

- "75 yasindayim, bu yüzden emekli olma zamani"

Google'dan istifasina da deginen Hinton, yasinin, Google’dan ayrilma kararinda etkili oldugunu vurgulayarak, "75 yasindayim, bu yüzden emekli olma zamani." dedi.

Google'in yapay zeka biriminin basindaki Jeff Dean, Hinton’un istifasiyla ilgili yaptigi açiklamada, "Yapay zekaya karsi sorumlu bir yaklasim göstermeye devam ediyoruz. Sürekli olarak ortaya çikan riskleri anlamaya çalisirken ayni zamanda cesurca yenilikler yapiyoruz." ifadelerini kullandi.

Hinton'un derin ögrenme ve yapay sinir aglari üzerine öncü arastirmasi, ChatGPT gibi mevcut yapay zeka sistemlerinin yolunu açmisti.