Bilim insanlari, kanserin bagisiklik sisteminden nasil kaçindigini bulduSaadet Firdevs Apari

Bilim insanlari, kanserin bagisiklik sisteminden nasil kaçindigini bulduSaadet Firdevs Apari

ANKARA (AA) - Yeni bir arastirma, kanser hücrelerinin, bagisiklik sistemi tarafindan tespit edilmekten nasil kaçindigini ortaya koydu.

Straits Times'in haberine göre, Singapur Ulusal Kanser Merkezi liderligindeki arastirma ekibi, kanser hücrelerinin nasil bagisiklik sistemi tarafindan tespit edilmekten kaçinarak daha kolay gelisip yayildigini arastirdi.

Arastirma ekibi, belirli bir dokuda gelisen tümör hücrelerinin bir baska bölgede gelismesi olarak bilinen metastazin erken evrelerini inceledi.

14 hastanin tümör profili incelemesinin sonucunda, bagisiklik sisteminde bulunan ve kanser hücreleri gibi anormal hücreleri arayan CD8+ hücrelerinin önemli bir bölümünün "tükendigini" veya koruma görevini yerinde getiremedigi tespit edildi.

Arastirmacilar, bunun bagisiklik hücrelerinin, kanserli hücrelere tekrar tekrar maruz kaldiginda meydana geldigini aktardi.

- "Arastirmamiz, kanseri tedavi edebilmek için birden fazla yol oldugunu gösteriyor"

Arastirmanin kidemli yazari Prof Iyer, "Kanser, bagisiklik hücrelerini fazla çalismaya ve yorulmaya zorlayarak normal islevlerini yerine getiremez hale getiriyor." dedi.

Arastirma kapsaminda, kanserli hücrelerin, CD8+ hücreleriyle etkilesimini saglayan "Midkine reseptörü" adinda yeni bir yol da kesfedildi. Bu sayede, kanser hücrelerinin, bagisiklik hücrelerine etkili sekilde "beni yeme" sinyali gönderdigi ortaya konuldu.

Iyer, bu iletisim yolunun kapatilarak sinyalin tersine çevrilebilecegini bu yöntemle kanser tedavisinden olumlu sonuç alinabilecegini bildirerek, "Arastirmamiz, kanseri etkili sekilde tedavi edebilmek için birden fazla yol oldugunu gösteriyor. Kanser hücrelerini, bagisiklik sistemini hedefleyebilir veya kanser hücrelerinin bagisiklik hücrelerinden kaçinmasini engellemek için mevcut tedavileri kullanabiliriz." ifadelerini kullandi.

Arastirmanin detaylari, Nature Communications dergisinde yayimlandi.