ABD Hazine Bakanligi, First Republic Bank için bulunan çözümden memnuniyet duyuldugunu açikladiDilara Zengin Okay

ABD Hazine Bakanligi, First Republic Bank için bulunan çözümden memnuniyet duyuldugunu açikladiDilara Zengin Okay

WASHINGTON (AA) - ABD Hazine Bakanligi, bankacilik krizinde adi geçen First Republic Bank konusunda Mevduat Sigorta Fonu için en az maliyetle ve tüm mevduat sahiplerini koruyacak sekilde bir çözüm bulunmasindan memnuniyet duyuldugunu bildirdi.

Hazine Bakanligi Sözcüsü tarafindan konuya iliskin yazili açiklama yapildi.

Açiklamada, "Hazine, kurum konusunda Mevduat Sigorta Fonu için en az maliyetle ve tüm mevduat sahiplerini koruyacak sekilde çözüm bulunmasindan memnuniyet duyuyor." degerlendirmesinde bulunuldu.

ABD bankacilik sisteminin saglam ve dayanikli olmaya devam ettigi vurgulanan açiklamada, Amerikalilarin, mevduatlarinin güvenliginden ve bankacilik sisteminin isletmeler ile ailelere kredi saglama islevini yerine getirme kabiliyetinden emin olmasi gerektigi kaydedildi.

- First Republic Bank'in düzenleyicilerin devreye girmesiyle JPMorgan tarafindan satin alinacagi açiklanmisti

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), bugün, First Republic Bank'in kapatildigini ve varliklarinin ABD'nin büyük bankalarindan JPMorgan Chase tarafindan satin alinacagini duyurmustu.

FDIC'den yapilan açiklamada, bankanin 93,5 milyar dolarlik mevduatinin tamaminin (sigortasiz mevduatlar dahil) ve varliklarinin çogunun JPMorgan Chase'e satilacagi, First Republic'in satilmasinin Mevduat Sigorta Fonu'na 13 milyar dolara mal olacaginin tahmin edildigi kaydedilmisti.

First Republic Bank'in 13 Nisan itibariyla 229,1 milyar dolarlik toplam varliga ve 103,9 milyar dolarlik mevduata sahip oldugu bildirilen açiklamada, el konulan bankanin 8 eyaletteki 84 ofisinin yarindan itibaren JPMorgan Chase'in subeleri olarak yeniden açilacagi aktarilmisti.

Anlasmanin bir parçasi olarak, JPMorgan Chase'in, FDIC'e 10,6 milyar dolarlik ödeme yapacagi bildirildi.

- "Hükümetimiz bizi adim atmaya çagirdi"

JPMorgan Chase Üst Yöneticisi (CEO) Jamie Dimon da konuya iliskin yaptigi açiklamada, "Hükümetimiz bizi ve digerlerini adim atmaya çagirdi ve biz de yaptik." ifadesini kullandi.

Dimon, JPMorgan Chase'in finansal gücünün, kabiliyetinin ve is modelinin söz konusu islemi Mevduat Sigorta Fonu'nun maliyetlerini en aza indirecek sekilde yürütmek için bir teklif vermesine olanak sagladigini kaydetti.

Jamie Dimon, satin almanin genel olarak, JPMorgan Chase için mütevazi bir fayda sagladigini aktardi.

- ABD'de 2 ay içinde iflas eden üçüncü banka oldu

First Republic Bank, faiz oranlarindaki keskin yükselisin ardindan ABD'de 2 ay içinde iflas eden üçüncü banka oldu.

Bankanin hisseleri, geçen hafta açiklanan ilk çeyrek bilançosunun ardindan keskin bir düsüs kaydetmis. Söz konusu düsüs bankayi ayakta tutabilecek bir kurtarma anlasmasi için umutlarin azalmasiyla daha da derinlesmisti.

Cuma günü yüzde 50'den fazla düsüs kaydeden bankanin hisse fiyati, yilbasindan bu yana da yaklasik yüzde 99 deger kaybetti.

- Ilk çeyrek bilançosu, mevduatlarinin yüzde 40'in üzerinde azaldigini gösterdi

ABD'de geçen ay Silikon Vadisi Bankasi (SVB) ve Signature Bank'in iflasi sonrasi First Republic Bank da finansal zorluk yasamisti.

Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase ve Wells Fargo'nun aralarinda bulundugu 11 büyük banka, mart ayi ortasinda, First Republic Bank'a destek olmak ve bankacilik sektöründeki güveni saglayarak bankalardan kaçislarin yayilmasini önlemek amaciyla toplam 30 milyar dolar mevduat aktaracagini duyurmustu.

First Republic'in yilin ilk çeyregine iliskin bilançosu, bankanin mevduatlarinin, ABD'li büyük bankalardan gelen 30 milyar dolara ragmen mart sonu itibariyla geçen yilin sonuna kiyasla yüzde 40,8 azaldigini ortaya koymustu.