TÜBITAK Baskani Mandal, Deprem Arastirmalari Sanal Konferansi'nda konustu:Mustafa Çalkaya- "Afetlerin ekonomik, sosyolojik ve psikolojik anlamda olumsuz etkileri olabilir. Bu sürece daha dirençli hazirlanabilmek için bilim temelli yaklasimlara ihtiyaç var" - "Bilim temelli yaklasimlar, bilim temelli dogru bulgularla, tespitlerle gerçeklesecektir. Dolayisiyla konferansin en önemli amaci, bu bulgularin ilgili tüm kurumlarimizla birlikte degerlendirilmesi"

TÜBITAK Baskani Mandal, Deprem Arastirmalari Sanal Konferansi'nda konustu:Mustafa Çalkaya- "Afetlerin ekonomik, sosyolojik ve psikolojik anlamda olumsuz etkileri olabilir. Bu sürece daha dirençli hazirlanabilmek için bilim temelli yaklasimlara ihtiyaç var"
- "Bilim temelli yaklasimlar, bilim temelli dogru bulgularla, tespitlerle gerçeklesecektir. Dolayisiyla konferansin en önemli amaci, bu bulgularin ilgili tüm kurumlarimizla birlikte degerlendirilmesi"

ANKARA (AA) - TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, gelecekte yasanabilecek afetlerin ekonomik, sosyolojik ve psikolojik olumsuz etkilerine karsi daha dirençli hazirlanabilmek için bilim temelli yaklasimlara ihtiyaç oldugunu belirterek, "Bilim temelli yaklasimlar, bilim temelli dogru bulgularla, tespitlerle gerçeklesecektir. Dolayisiyla konferansin en önemli amaci, bu bulgularin ilgili tüm kurumlarimizla birlikte degerlendirilmesi." dedi.

Mandal, TÜBITAK tarafindan "Bilimle Birlikte Basaracagiz" sloganiyla çevrim içi düzenlenen "Deprem Arastirmalari Sanal Konferansi"nin açilisinda konustu.

Kisa ve uzun vadedeki risklere bakildiginda dogal afetlerin ve hava kosullarinin etkilerinin ön plana çiktigini ifade eden Mandal, Türkiye'nin de bu konulardan etkilenen bir cografyada yer aldigini söyledi.

Mandal, gelecekte tüm dünyanin afetleri siklikla yasayacagina dikkati çekerek, "Bunlarin birbiri arasindaki iliskiler ve bunlara bilimsel çözümler olusturma noktasi en kritik baslik. Afetlerin ekonomik, sosyolojik ve psikolojik anlamda olumsuz etkileri olabilir. Bu sürece daha dirençli hazirlanabilmek için bilim temelli yaklasimlara ihtiyaç var. Bilim temelli yaklasimlar, bilim temelli dogru bulgularla, tespitlerle gerçeklesecektir. Dolayisiyla konferansin en önemli amaci, bu bulgularin ilgili tüm kurumlarimizla birlikte degerlendirilmesi." diye konustu.

Deprem ve sel gibi durumlarda bilgi üreten kurumlarin bir araya gelmesini saglamak için çalistiklarini vurgulayan Mandal, gelecekte olusabilecek sikintilar için yenilikçi bilgi üretim yöntemine ve insan kaynaginin gelistirilmesine ihtiyaç oldugunu bildirdi.

Mandal, TÜBITAK'in depreme yönelik arastirmalarini artirdigina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Uluslararasi isbirlikleri çok kiymetli. Bunun yani sira, yapilan çalismalarin görünürlük açisindan yayinlara dönüstürülmesi, gençlerimizin bu konuda yetistirilmesi, belediyelerimizle olan isbirlikleri ve açilan deprem özel çagrisi, özellikle Izmir Depremi sonrasi gündemimizde olan basliklarimizdi. Bakildigi zaman yaklasim noktamiz bir projeyi desteklemekten daha çok çözüm üretebilmesi."

- Ortak veri tabani hazirlaniyor

Konferansta yer alan çalismalarda sosyal ve beseri bilimlerle ilgili projelerin de bulunduguna isaret eden Mandal, deprem bölgesindeki sanayicilere, üniversitelere ve gençlere yönelik özel destek programlarinin da baslatildigini anlatti.

Mandal, elde edilen tüm verilerin ortak bir veri tabaninda toplanacagi bilgisini vererek, "Bu veri tabani 35 bin görselden olusuyor. 12 bin yerli harita buraya entegre edildi. Veri olmadan bilim üretmek mümkün degil. O verilerin de bir tabanda ara yüzle bulusmasi lazim. Dolayisiyla bu da buna önemli bir vesile sagladi." ifadelerini kullandi.

Ülkedeki fay hatlarinin güncellenmesi için de bir çalisma baslattiklarini belirten Mandal, bunlarin Türkiye Ulusal Risk Kalkani Modeli Programi'na katki saglayacagini sözlerine ekledi.

TÜBITAK Deprem Arastirmalari Sanal Konferansi, bilim insanlarinin katilimiyla gün boyu devam edecek. Oturumlar TÜBITAK YouTube hesabindan anlik takip edilebiliyor.