TEKNOFEST'te sergilenen yaris araci, süratiyle fark yaratiyorErgin Garip- ITU Racing takimi kaptani Muhammed Asim Duman:- "BeElectric 02, yüzde 100 elektrikli bir araç. Çok güçlü bir motoru var. Bu sayede 0'dan 100 kilometre hiza 2,9 saniyede çikabiliyor ve azami olarak 250 kilometre/saat hiza ulasabiliyor"

TEKNOFEST'te sergilenen yaris araci, süratiyle fark yaratiyorErgin Garip- ITU Racing takimi kaptani Muhammed Asim Duman:- "BeElectric 02, yüzde 100 elektrikli bir araç. Çok güçlü bir motoru var. Bu sayede 0'dan 100 kilometre hiza 2,9 saniyede çikabiliyor ve azami olarak 250 kilometre/saat hiza ulasabiliyor"

ISTANBUL (AA) - ERGIN GARIP - Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) ögrencileri tarafindan Baykar ve Savunma Sanayii Baskanligi destegiyle gelistirilen "BeElectric 02" isimli yüzde 100 elektrikli yaris araci, TEKNOFEST Istanbul'da sergileniyor.

Türkiye'de milli teknolojinin gelistirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kurulusun paydasligiyla, Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi yürütücülügünde düzenlenen TEKNOFEST, besinci gününde Istanbul Atatürk Havalimani'nda devam ediyor.

ITÜ ögrencileri tarafindan tasarlanan, Türkiye'nin havacilik standartlarindaki ilk hibrit monokok sasiye sahip yüzde 100 elektrikli araç "BeElectric 02", üniversite-sanayi is birligiyle hayata geçirildi.

Baykar, Savunma Sanayii Baskanligi, TUSAS, BMC, ASPILSAN gibi kurum ve firmalarin destegiyle gelistirilen 80 kilovatlik motora sahip araç, dünyanin en büyük havacilik, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'e ziyaretçilerin ilgi odagi oldu.

- "Süper spor kategoriye giren çogu isten yanmali araçtan daha hizliyiz"

ITU Racing takimi kaptani Muhammed Asim Duman, AA muhabirine yaptigi açiklamada, farkli birçok departmandan olusan 65 kisilik ekiplerinin çalismasi sonucu "BeElectric 02" isimli aracin ortaya çiktigini söyledi.

"Formula Student" yarismalari için formula araçlari tasarladiklarini belirten Duman, sergiledikleri BeElectric 02 için sunlari söyledi:

"BeElectric 02, yüzde 100 elektrikli bir araç. Çok güçlü bir motoru var. Bu sayede 0'dan 100 kilometre hiza 2,9 saniyede çikabiliyor ve azami olarak 250 kilometre/saat hiza ulasabiliyor. Formula Student araci, karbon fiber hibrit monokok sasiye sahip. Bunun da üretimine BAYKAR'in tesislerinde, onlarin mühendislerinin de yardimiyla ürettik. Aracin tamami bizim tasarimimiz. Batarya tarafinda hücrelerin temimi konusunda destek alsak da batarya tasarimi ve üretimi tamamiyla atölyemizde bizler tarafindan gerçeklestirildi. Bizim aracimiz içten yanmali ve elektrik taraftaki binek araçlarinin hepsinden çok daha hizli. Süper spor kategoriye giren çogu içten yanmali araçtan da daha hizli bir aracimiz var."

Uluslararasi yarislara katildiklarini aktaran Duman, gelecek Macaristan yarisina çok iyi hazirlandiklarini ve rekor kirmayi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un Türkiye'nin basardigi en önemli projelerden biri oldugunu vurgulayan Duman, "Dün Sayin Bakanimiz Mustafa Varank da kendi Togg'u ile standimizi ziyaret etti. Güzel de bir fotograf çekildik kendisiyle. Ben Togg'un çok basarili bir araç oldugunu düsünüyorum. Gerçekten çok güzel bir araç, sonuna kadar da destekliyorum." ifadelerini kullandi.

Duman, TEKNOFEST'i ilk ziyaretinde henüz lise ögrencisi oldugunu, buradan aldigi motivasyonla kariyerini sekillendirdigi anlatti.