Türkoglu'nda depremzedelerin yaralari sariliyorIzzet Mazi,Gökhan Çali- Belediye Baskani Osman Okumus:? - "Hayatin normale dönmesi için mücadele veriyoruz. Kurdugumuz çadir kentlerde mescit çadirlarimiz, çocuklara psikososyal destek çadirlari, oyun çadirlari ve sosyal marketler var"

Türkoglu'nda depremzedelerin yaralari sariliyorIzzet Mazi,Gökhan Çali- Belediye Baskani Osman Okumus:?
- "Hayatin normale dönmesi için mücadele veriyoruz. Kurdugumuz çadir kentlerde mescit çadirlarimiz, çocuklara psikososyal destek çadirlari, oyun çadirlari ve sosyal marketler var"

KAHRAMANMARAS (AA) - IZZET MAZI / GÖKHAN ÇALI - Büyüklükleri 7,7 ve 7,6 olan Pazarcik ve Elbistan merkezli 6 Subat depremlerinden en fazla etkilenen yerlesim birimleri arasinda yer alan Kahramanmaras'in Türkoglu ilçesinde afetzedelerin yaralari sariliyor.

AFAD koordinasyonunda hizmet veren kamu kurumlari ve sivil toplum kuruluslari, ilçede çalismalarini sürdürüyor.

Enkaz kaldirma çalismalarinin devam ettigi ilçede olusturulan sosyal market, asevi, mobil mutfak, firin ve lojistik depolarla afetzedelerin basta kuru gida, su, sicak yemek, ekmek, kiyafet, battaniye, odun, kömür, soba ve elektrikli isitici gibi ihtiyaçlari karsilaniyor.

Türkoglu Belediye Baskani Osman Okumus, AA muhabirine, depremde ilçede 1171 binanin yikildigini, agir ve orta hasarli binalarin yikim islemlerinin tamamlanmasinin ardindan bu sayinin 5 bin 671'e ulasacagini söyledi.

Depremin ardindan Karaman Valisi Tuncay Akkoyun'un koordinesinde depremzedelerin yaralarinin sarilmasi için çalismalara baslandiklarini anlatan Okumus, "Ekipte su an 1500 arkadasimiz var. Ilk olarak insanlarimizin açikta kalmamalari için çadirlarla basladik. Su ana kadar 7 bin civarinda çadir dagitimi gerçeklestirdik. Kirsal alanlarimiz çok, oralarda oturan vatandaslarimizin çadirlarini evlerinin bahçelerine kurma talepleri yogun sekilde olunca valimizle karar aldik, çadirlarin yüzde 91'ini kirsalda birebir evlerin yanlarina kurduk." diye konustu.

?Okumus, bu sekilde afetzedelerin hem mahallesinden, sokagindan ve komsusundan ayrilmadigina hem de evlerinin bekçiligini yaptigina deginerek, sunlari kaydetti:

"600 civarinda yurt içi ve disindan gelen yardim tirlarimiz oldu. Bunlar iki büyük depomuzda. Burada tasnif edilip kirsaldaki ihtiyaç sahiplerine yardim götürülüyor. Hayatin normale dönmesi için de ilk günden bugüne normallesme içinde mücadele veriyoruz. Kurdugumuz çadir kentlerde mescit çadirlarimiz, çocuklara psikososyal destek çadirlari, oyun çadirlari ve sosyal marketler var. Firinlarin kisa zamanda açilmasi için gayret gösterdik. 8 firinin mayasini, ununu ve odununu karsiladik, günlük 40 bin ekmek çikarilmasi saglandi."

- Düzce ve Kocasinan belediyeleri yardima kostu

?Depremin hemen ardindan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimatlariyla Düzce ve Kayseri Kocasinan belediyeleri ile "kardes belediye" olduklarini belirten Okumus, her iki belediyenin de deprem kendi kentlerinde olmus gibi hizmet verdigini vurguladi.

?Kocasinan Belediyesinin kurdugu firindan günlük 20 bin ekmek çikarildigini bildiren Okumus, Karaman Valiligince olusturulan asevlerinden ise günlük 30 bin kisilik yemek çikarildigini dile getirdi.

?Okumus, hasar alan is yerlerini de unutmadiklarini, is yeri sahiplerinin yaralarinin sarilmasi için kirsal Beyoglu, Sekeroba ve Kilili mahallerinde 20'ser dükkanli çarsi olusturulacagini sözlerine ekledi.