AB ilk ortak gaz alim ihalesinde teklifleri aldiAta Ufuk Seker- AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Maros Sefcovic:- "Güvenilir uluslararasi tedarikçiler, toplam 11,6 milyar metreküplük gaz talebimize 13,4 milyar metreküpü asan arz teklifiyle karsilik verdi"

AB ilk ortak gaz alim ihalesinde teklifleri aldiAta Ufuk Seker- AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Maros Sefcovic:- "Güvenilir uluslararasi tedarikçiler, toplam 11,6 milyar metreküplük gaz talebimize 13,4 milyar metreküpü asan arz teklifiyle karsilik verdi"

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB), üye ülkelerin ortak dogal gaz alimi için kurduklari yeni mekanizma çerçevesinde ilk teklifleri topladi.

AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Maros Sefcovic, Avrupa'daki enerji sirketlerinin ilk defa birlikte dogal gaz alimi girisimi hakkinda Brüksel'de basin toplantisi düzenledi.

Ortak gaz alimina piyasalardan olumlu tepki geldigini belirten Sefcovic, "Güvenilir uluslararasi tedarikçiler, toplam 11,6 milyar metreküplük gaz talebimize 13,4 milyar metreküpü asan arz teklifiyle karsilik verdi." dedi.

Sefcovic, bunun önemli bir basari olduguna isaret ederek, Avrupa ülkelerinin gelecek kis dönemi gaz depolarini birlikte doldurmaya çalisacagini ifade etti.

"Toplu talebimize teklif veren 25 tedarikçiye tesekkür etmek istiyorum." diyen Sefcovic, gaz hizmet saglayicisinin, en cazip teklifleri müsteri talepleri ile eslestirdigini anlatti.

Sefcovic, toplam 10,9 milyar metreküplük bir hacmin eslestirildigini, bunun yaklasik yüzde 20'sinin sivilastirilmis dogal gaz (LNG), yüzde 80'inin de boru hatti gazi oldugunu belirtti.

AB ortak gaz alim mekanizmasina 110'dan fazla sirketin katildigini aktaran Sefcovic, sisteme katilanlari eslestirme sonuçlari hakkinda bilgilendirdiklerini, sözlesme görüsmelerine baslayacaklarini dile getirdi.

Sefcovic, Komisyonun, toplayici ve eslestirici rolünü üstlendigini ve bu asamada ilgili taraflarin anlasmalari haziran ayinin ikinci yarisinda tamamlayacagini bildirdi.

Ihaledeki fiyatlarin alici ile satici arasinda belirlenecegini ifade eden Sefcovic, dogal gaza ödenecek tutari açiklayamayacagini sözlerine ekledi.

AB, geçen hafta ilk gaz alim ihalesini baslatmis, Avrupa'dan 77 sirket Mayis 2024'e kadar toplam 11,6 milyar metreküp gaz alimi için talepte bulunmustu.

Rusya-Ukrayna savasi öncesinde AB yilda yaklasik 400 milyar metreküp dogal gaz tüketiyordu. Rusya, AB'nin en büyük dogal gaz tedarikçisi konumundaydi ancak savasla birlikte Rusya'dan Avrupa'ya dogal gaz sevkiyati büyük ölçüde kesildi ve enerji krizi yasanmaya basladi.

Öte yandan Avrupa'da dogal gaz fiyatlari, son günlerde düsük seyreden talep ve gaz depolarinin yüksek doluluk degerlerine bagli olarak Aralik 2021'den bu zamana kadarki en düsük seviyelerde bulunuyor.

Avrupa'da derinligi en fazla olan Hollanda merkezli sanal dogal gaz ticaret noktasi TTF'de dogal gaz fiyatlari bugün megavatsaat basina 31,9 avrodan islem görüyor.