Çin, Tsai'nin ABD ziyareti öncesi Tayvan Bogazi çevresinde askeri tatbikat baslattiEmre Aytekin

Çin, Tsai'nin ABD ziyareti öncesi Tayvan Bogazi çevresinde askeri tatbikat baslattiEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Çin donanmasi, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in bugün yapacagi ABD ziyareti öncesinde Tayvan Bogazi'nda tatbikata basladi.

Tayvan'in karsi kiyisinda yer alan Fucien eyaletinin Deniz Güvenligi Idaresi, denizciler için yayimladigi duyuruda, Bogaz'in orta ve kuzey kesimlerinde "müsterek seyir ve devriye operasyonu baslatildigini" bildirdi.

Tatbikat duyurusunun, Tsai'nin bugün ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarhty ve partiler arasi Kongre heyetiyle yapacagi görüsmenin öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

Tayvan'i topraklarinin parçasi olarak gören Çin, Ada'daki hükümet yetkililerinin baska ülkelerin üst düzey siyasi temsilcileriyle temaslarda bulunmasina karsi çikiyor.

Çin Halk Kurtulus Ordusu Dogu Cephesi Komutanligi daha önce yaptigi açiklamada, iki destroyer ve bir firkateynden olusan savas gemisi grubunun gerçek silah ve mühimmatla tatbikat yapmak üzere Tayvan'in kuzeyindeki Dogu Çin Denizi'ne gönderildigini bildirmisti.

- Çin savas uçaklari Tayvan Bogazi'nda

Bu arada görüsmenin duyurulmasinin akabinde Çin ordusuna ait savas uçaklari ve gemiler, Tayvan çevresinde görüldü.

Tayvan Savunma Bakanligindan yapilan açiklamada, dün aksamdan bu sabah saatlerine kadar Ada çevresinde 14 askeri hava araci ve 3 savas gemisinin tespit edildigi bildirildi.

Açiklamada, hava araçlarindan 2'sinin, "Y-8ASW" tipi denizalti savar uçak ile "BKZ-005" tipi askeri dronun, Tayvan'in "Hava Savunma Tanimlama Bölgesi" (ADIZ) ilan ettigi sahada uçtugu belirtildi.

Tayvan Baskanlik Ofisinden yapilan açikalamada, Orta Amerika ülkeleri ve ABD'yi kapsayan yurt disi gezisini sürdüren Tsai'nin dün Belize'de Tayvanli güvenlik yetkilileri ile yaptigi video konferansta "bölgesel güvenlik durumunu" görüstügü aktarildi.

- Belize'nin ardindan ikinci kez ABD'ye ugrayacak

Tsai, Belize'yi ziyaretinin ardindan bugün ABD'nin California eyaletine giderek Simi Valley sehrinde McCarthy ve Kongre heyetiyle görüsecek.

Ronald Reagan Baskanlik Kütüphanesi'nde yapilacak basina kapali görüsmenin ardindan Tsai'nin basina degerlendirmede bulunmasi bekleniyor.

Tayvan lideri, gezisinin baslangicinda New York sehrinde temaslar yapmisti.

- Pelosi'nin ziyareti krize sebep olmustu

ABD'nin önceki Temsilciler Meclisi Baskani Pelosi'nin Agustos 2022'de Tayvan'a yaptigi ziyaret, Washington ile Pekin arasinda krize yol açmisti. Çin ordusu, ziyaretin ardindan Ada çevresinde fiili abluka olusturan askeri tatbikatlar düzenlerken, gerçek silah ve mühimmatin kullanildigi tatbikatlarda Çin ana karasindan ateslenen güdümlü füzeler, Tayvan yakinlari sulara düsmüstü.

Çin, ziyaretin ardindan Tayvan çevresindeki uçak ve gemi devriyelerini artirarak Tayvan Bogazi'ni ayiran itibari "orta çizgi"yi geçtigi uçuslari düzenli hale getirmisti.

Çin'in topraklarinin parçasi oldugunu savundugu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruldugu 1949'dan bu yana fiili bagimsizliga sahip bulunuyor. Çin ana karasi ile Tayvan arasinda iç savasin ardindan ortaya çikan ayrilik hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, Birlesmis Milletler ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor, kendisini taniyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliskileri kesmesini sart kosuyor.