19 Mayis 1919'un izlerini tasiyan Gazi Müzesi yerli ve yabanci turistleri agirliyorIlyas Gün

19 Mayis 1919'un izlerini tasiyan Gazi Müzesi yerli ve yabanci turistleri agirliyorIlyas Gün

SAMSUN (AA) - Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi baslatmak için 19 Mayis 1919'da Samsun'a çiktiginda kaldigi otel, günümüzde Gazi Müzesi olarak ziyaretçilerini tarihi yolculuga çikariyor.

Gazi Mustafa Kemal'in Bandirma Vapuru ile geldigi Samsun'da alti gün kaldigi Mintika Palas Otel, 1940 yilindan beri müze olarak hizmet veriyor. Tarihi bina, Büyüksehir Belediyesince 1995 yilinda Kültür ve Turizm Bakanligina devredildi ve yeniden düzenlenerek Gazi Müzesi oldu.

Iki katli müze binasinin alt katinda Atatürk'e ait silah ve giysilerin yer aldigi bölümün duvarlarinda 1919 yilindan Cumhuriyet'in ilanina kadar geçen dönemi yansitan fotograflar sergileniyor.

Müzenin girisindeki seramik rölyef, Atatürk'ün 1919'da Samsun'a çikisini simgeliyor. Iki katli müzenin ikinci katinda Atatürk'e ait esyalar ile Atatürk ve 18 silah arkadasinin bal mumu heykelleri sergileniyor.

Üst kattaki diger bölümlerde ise, Atatürk'ün Mintika Palas'ta kaldiginda kullandigi dinlenme, yatak ve çalisma odalariyla birlikte bir banyo yer aliyor.

19 Mayis 1919'un izlerini tasiyan Gazi Müzesi, 18 Mayis Müzeler Günü'nde kapilarini ziyaretçilerine ücretsiz açti.

Müze sorumlusu Rafet Karaçal, AA muhabirine, müzenin 1902 yilinda otel olarak insa edildigini hatirlatti.

Karaçal, "Gazi Mustafa Kemal Pasa 19 Mayis 1919 yilinda Samsun'a geldigi zaman burasi Mustafa Kemal Pasa'nin kalacagi sekilde düzenleniyor ve o dönemde burada konakliyor. Burasi 1940 yilinda Belediye tarafindan müzeye dönüstürülüyor. 1997 yilinda sonra ise Kültür ve Turizm Bakanligina bagli Gazi Müzesi olarak faaliyet göstermektedir." diye konustu.

Müzede 196 adet eser bulundugunu anlatan Karaçal, "Bunlarin bir kismi Büyüksehir Belediyesinden devrolan eserler, diger bir kismi ise Anitkabir'den müzemize kazandirilan eserlerdir. Müzede Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kullanmis oldugu kisisel esyalar, seyahat çantasi ve burada Bozkurt Lotus davasi sonrasinda Atatürk'e hediye edilen Bozkurt heykeli bulunmaktadir." ifadelerini kullandi.

Karaçal, yil boyunca müzenin çok sayida yerli ve yabanci turist tarafindan ziyaret edildigini kaydetti.