Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Malatya'da konustu: (3)Muhammed Kaygin,Kemal Ceylan,Cihan Okur- "Vatandaslarimizin oylarini kullanabilmesi için her türlü kolayligi ortaya koydugumuzu, kolaylastirici unsuru ortaya koydugumuzu bir kez daha burada ifade etmek istiyorum"

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Malatya'da konustu: (3)Muhammed Kaygin,Kemal Ceylan,Cihan Okur- "Vatandaslarimizin oylarini kullanabilmesi için her türlü kolayligi ortaya koydugumuzu, kolaylastirici unsuru ortaya koydugumuzu bir kez daha burada ifade etmek istiyorum"

MALATYA (AA) - Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Vatandaslarimizin oylarini kullanabilmesi için her türlü kolayligi ortaya koydugumuzu, kolaylastirici unsuru ortaya koydugumuzu bir kez daha burada ifade etmek istiyorum." dedi.

Soylu, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptigi açiklamada, 14 Mayis'ta milletin gerek cumhurbaskanligi seçimi gerekse milletvekilligi seçiminde tercihlerini kullanacaklarini söyledi.

Devlet olarak görevlerinin güvenligi saglamak, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) kararlarina uymak, ayni zamanda da vatandasin oy kullanmasindaki yükümlülükleri yerine getirebilmek oldugunu belirten Soylu, söyle devam etti:

"Bunun için de bölge bölge bakan yardimcimizin baskanliginda geçmiste bizim yaptigimiz ama bugün deprem bölgesinde olmamiz hasebiyle bütün güvenlik birimlerimiz bölgelere ayirdilar. Ilgili güvenlik birimlerimiz de ilgili kurullarimiz da yani okullarin güvenliginin saglanmasindan seçim döneminde kameralarin tekrar kontrol edilmesine kadar, seçim sandiklarinin okullardan ilçe seçim kurullarina, oradan diger seçim kurullarinin tasimasina kadar, Yüksek Seçim Kurulunun basacagi oy pusulalarinin güvenligine kadar yüzlerce görevimiz var. Bakanlik olarak da yüzlerce görevimiz var. Bu görevlerin hepsini diger seçimlerde oldugu gibi takip edecegiz, gerçeklestirecegiz. Seçime hem vatandaslarimizin katilmasi, demokratik seçimlerin bütün unsurlarinin ortaya konulmasi, güvenliginin saglanmasi hususunda adimlarimizi gerçeklestirecegiz."

Deprem bölgesine ait özel bir durum oldugunu dile getiren Soylu, "Buradan baska illere giden vatandaslarimiz, bunlar seçim döneminde belki orada kalacaklar, dogal olarak da oyu orada kullanacaklar. Eger orada kalacak, orada oy kullanacaksa Yüksek Seçim Kuruluyla da istisare yaparak ayin 17’si 23.59’a kadar onlarin kendi vilayetlerine, bulunduklari yere, otelse otel, yurtsa yurt, eger seçim döneminde orada kalacaklarsa veya bir baskasinin evine geçmislerse veya bir baskasi kendilerine ev vermisse ve orada kaliyorlarsa oraya e-Devlet üzerinden, nüfus idarelerimiz üzerinden ve nüfusmatikler üzerinden, nüfus idarelerinde veya baska alanlarda bulunan nüfusmatikler üzerinden kayitlarini yerlesim yeri adreslerine alabilecekler. Böylece 17’si 23.59’a kadar bunu saglayacaklar." diye konustu.

- "354 çadir kent tespit edildi"

Soylu, kendi il ve ilçelerinde yasayan vatandaslarin durumu hakkinda da bilgi vererek sunlari kaydetti:

"Kendi evlerinde yasayan vatandaslarimiz var. Kendi evlerinde yasayan vatandaslarimizin adreslerini almalarina herhangi bir gerek yok. Orada oylarini kullanacaklar. Belki okullarinda hasar vardir ama Yüksek Seçim Kuruluyla beraber valilerimiz güvenligini saglayabilecegi alanlarda onlarin oy kullanmalarini temin eden, kendi bölgelerindeki yerlerini olusturacagiz veya onlarin oy kullanabilecekleri bir adresi gösterecegiz. Bu birincisi. Ikincisi; evleri yikilan, agir hasarli olan, evlerine giremeyecek olan, orta hasarli olan vatandaslarimiz da eger çadir kentlerde yasiyorlarsa, eger konteyner kentlerde yasiyorlarsa onlar için de bir çözümümüz var. Onlar için çözümümüz su; Çadir kentleri simdi nüfus idaresinin mekansal adrese kayit sistemine isliyoruz. Zaten kanunlarimizda bu açiktir ve sarihtir. Kanunlar diyor ki çadir kentlerde, konteyner kentlerde bu tip geçici alanlarda afet zamanlarinda kaydinizi yerlesim yeri adresinize alabilirsiniz. Kanunun ortaya koydugu bu çerçeve içerisinde bizim yapmamiz gereken de çadir kentleri ve konteyner kentleri diger alanlar gibi mekansal adrese dayali kayit sistemine, yani MERNIS'e, nüfus idaresine islemektir.

354 çadir kent tespit edildi. 23 kurulumu biten konteyner kentler vardi, bunlar tespit edildi. Buraya giren vatandaslarimiz eger isterlerse, çünkü bu ildedirler veya ilçededirler, onlarin zaten seçmen kayitlari alsalar da almasalar da kendi adreslerinde vakidir. Ama 'Ben çadir kente almak istiyorum, konteyner kente almak istiyorum, zaten burada kalacagim, adresim de burada olsun, eger sandigi buraya getirirlerse oyumuzu da burada kullaniriz.' Yüksek Seçim Kurulunun bazi konteyner kentlerde sandik kurulabilmesi, çadir kentlerde sandik kurulabilmesine dair alabilecegi karardan sonra, ona kendileri karar verecekler, orada oylarini kullanabilirler. Yani vatandaslarimizin oylarini kullanabilmesi için her türlü kolayligi ortaya koydugumuzu, kolaylastirici unsuru ortaya koydugumuzu bir kez daha burada ifade etmek istiyorum."

- "YSK'nin gözetimi, denetimi ve talimatlari çerçevesinde gerçeklestirilecektir"

Yikilan binalardan adreslerini almak istemeyenler için de adreslerin kapatilmayacagini, orada oy hakkinin olabilecegini dile getiren Soylu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yani o adresini kapatmiyoruz, orada da oy hakkinin olabilecegini ama alirsa da çadir kentlerde kurulabilecegini, o adreste de muhakkak ki bir okul tanimlanacagini, muhakkak ki bir oy kullanabilecek bir alan tanimlanabilecegini buradaki vatandaslarimiza söylemek istiyoruz. Bu ne zamana kadar, 17’si aksami 23.59’a kadar. Daha sonraki süreç Yüksek Seçim Kuruluna geçmektedir. Yüksek Seçim Kuruluna geçtigi zaman da oradaki süreç de söyle isler. Yüksek Seçim Kurullarina müracaat eder vatandaslarimiz, der ki 'Ben su çadir kente almak istiyorum', der ki 'Ben bu konteyner kente almak istiyorum', der ki 'Ben baska bir ile tasindim, bu adrese almak istiyorum' o da her dönem oldugu gibi bütün vatandaslarimiza açik oldugu gibi sadece depremzedelere degil bir önceki tanimim sadece depremzedelere açik ama ikinci tanimim yani Yüksek Seçim Kuruluyla ilgili süreç aski süreci basladigi andan itibaren adres nakli süreci tamamen Yüksek Seçim Kurulunun gözetimi, denetimi ve talimatlari çerçevesinde gerçeklestirilecektir. Ve onlar da bu talimatlarin ortaya koydugu çerçevede bütün kamu bunun geregini yerine getirecektir.

Elbette burada denetimsiz midir, hayir denetimlidir. Yani bu süreçlerin tamami kanunun verdigi ölçüler, kanunun ortaya koydugu çerçeve içerisinde de denetime tabidir ve açiktir. Bunun da altini çizmek istiyorum. Su anda toplam 377 bizim tespit ettigimiz alan var, çadir kent arti kurulumu biten konteyner kent. Bunlar bu gece yarisina kadar, yani geçtigimiz gece yarisina kadar 51 tanesi mekansal adrese dayali kayit sistemine kaydedilmistir. Her çadir numarasiyla, her konteyner numarasiyla aynen bir mahalle gibi, aynen bir ev adresinin numarataji gibi kaydedilmistir. Digerleri de bu aksama kadar kaydedilecektir. Arkadaslarimiz çalismayi gece yarilarina, sabaha kadar sürdürmektedir."

(Bitti)