Bursa'nin fethinin 697'nci yili, etkinliklerle kutlandiMustafa Yilmaz

Bursa'nin fethinin 697'nci yili, etkinliklerle kutlandiMustafa Yilmaz

BURSA (AA) - Bursa'nin fethinin 697'nci yildönümü, Osmanli askerlerinin sehre giris yaptigi Fetih Kapi önündeki törenle kutlandi.

Osmangazi Ilçesi Pinarbasi Mahallesi'ndeki Fetih Kapi önündeki kutlama, Istiklal Marsi ve Fetih salasinin okunmasiyla basladi.

Atatürk Anadolu Lisesi ögrencisi Üveys Temiz, Ahmet Hamdi Tanpinar'in "Bursa'da Zaman" siirini okudu. Mehter takimi ve kiliç kalkan ekipleri de fetih kapi surlari önünde gösteri düzenledi.

Ardindan protokol üyeleri Tophane'deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri önünde Alplerin nöbet degisimini izledi, türbeleri ziyaret etti.

Törende konusan Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa'nin, konumu itibariyle baskentlik yaptigi Osmanli Devleti'ne büyük katkilar sagladigini belirtti.

Ecdadin sömürmek için degil ihya etmek için sefer yaptigini belirten Aktas, "Her yil ayni coskuyla bir araya gelip bu güzide sehri bize miras birakan ecdadimizi rahmetle yad ediyoruz. Devletin temellerinin saglamlastirildigi ilk payitaht olan Bursa'miz, her bakimdan stratejik bir öneme sahip." diye konustu.

Bursa'nin birçok özelligiyle, baskentlik yaptigi Osmanli'ya büyük katki sagladigini aktaran Aktas, söyle konustu:

"'Bursa'nin Fatihi' unvanini hak eden Orhan Gazi, fetihle birlikte sehri insa etmeye basladi. Ceddimiz bir sehre, beldeye veya bölgeye sömürmek için asla gitmedi; o yeri insanlariyla birlikte emanet olarak görüp mamur etti. Allah'a verecegi hesabi düsünüp vicdaniyla hareket edip sehirleri insa, insanlari mutlu etti. Bu vesileyle, Bursa'nin fethinden kurtulusuna kadar, bu topraklari bizlere birakmak için hayatini ortaya koyan, canini feda eden ecdadimizi rahmetle yad ediyorum. Osman ve Orhan Gazi'den, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e kadar Bursa'ya emegi geçenleri rahmet ve minnetle aniyor, Bursa'mizin fethinin 697. yil dönümünü kutluyorum."

Fetih Kapi'da yapilan törenlere Bursa Valisi Yakup Canbolat, Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, Yildirim Belediye Baskani Oktay Yilmaz, muhtarlar, mülki ve askeri erkan ile vatandaslar katildi.

Fetih törenleri, Balabanbey Kalesi'ndeki etkinliklerle sona erdi.