Türkiye'nin ilk hidrojen vadisi ve en büyük kapasiteli yesil hidrojen tesisi için imzalar atildiUgur Aslanhan- Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank:- "Bu iki proje Türkiye’ye hidrojende lig atlatacak. Baslattigimiz yesil hidrojen atilimiyla ülkemiz hidrojen ihracatçisi bir ülke konumuna gelebilecek"- "Türkiye'nin ihtiyaçlarinin farkindayiz, yol haritalarimiz hazir. 21 yildir tas üstüne tas koymanin mücadelesini veriyoruz. Ihtiyacimiz olan altyapilarin önemli bir kismini tamamladigimiz içi
ISTANBUL (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi" ile "Güney Marmara Hidrojen Kiyisi Platformu Güdümlü Projesi"nin Türkiye'ye hidrojende lig atlatacagini belirterek, "Baslattigimiz yesil hidrojen atilimiyla ülkemiz hidrojen ihracatçisi bir ülke konumuna gelebilecek." dedi.
TÜBITAK'in iklim degisikligine karsi çözüm arayislari çok yönlü olarak devam ederken, bu çalismalar kapsaminda çok önemli iki proje için imzalar atildi.
Tüm dünya gibi hidrojene yönelen Türkiye'de ülkenin ilk hidrojen vadisi ve en büyük kapasiteli ilk yerli yesil hidrojen tesisi kurulacak. Bu kapsamda Atatürk Havalimani bölgesinde yer alan DHMI Eski Havacilik Akademi Binasi'nda "HYSouthMarmara Hidrojen Vadisi Projesi ve Güney Marmara Hidrojen Kiyisi Platformu Güdümlü Projesi Imza Töreni" gerçeklestirildi.
Törende konusan Bakan Varank, 6'nci yilinda da TEKNOFEST coskusunun tüm hiziyla devam ettigini kaydederek, gelecegin arastirmacilarinin, tasarimcilarinin ve inovasyoncularinin burada bir araya geldigini, festivalin uluslararasi marka degerinin her geçen gün artmaya devam ettigini söyledi.
Bundan 6 sene önceki ziyaretçi sayisi kadar bugün yarismaci sayisina ulasildigini dile getiren Varank, "Bu festivalin tilsimi, gençlerimizin teknoloji istahinda ve teknolojinin ortaya koydugu neredeyse sonsuz potansiyelde yatiyor. Gençlerimiz TEKNOFEST'te teknolojiyi sadece görmüyor, teknolojiyi adeta yasiyor. TB2'leri, Akincilari, Altay tankini, Togg'u, Hürjet'i, Kizilelma'yi onlari insa edenlerle bu teknolojileri degerlendirme firsati buluyor." diye konustu.
Varank, bugün, Türkiye'nin gelecegi için vazgeçilmez gördükleri, dünyada önemi giderek artan baska bir teknolojinin, hidrojen yatirimlarinin, imza törenlerini gerçeklestireceklerini kaydederek, Güney Marmara Hidrojen Vadisi Projesi ve Güney Marmara Hidrojen Kiyisi Platformu'nun hayirli olmasini diledi.
- "Her alanda önemli atilimlar gerçeklestirmeye devam ediyoruz"
Bakan Varank, Milli Teknoloji Hamlesi rehberliginde her alanda önemli atilimlar gerçeklestirmeye devam ettiklerini belirterek, son bir ayda açilislarini, temel atmalarini ve firlatmalarini yaptiklari yerli ve milli teknolojilerin bunun en net göstergesi oldugunu söyledi.
Togg'dan TCG Anadolu'ya, elektrikli lokomotiften IMECE'ye kadar milletin gurur duydugu çok degerli islere imza attiklarini dile getiren Varank, "Bunlar ülkemize teknolojik bagimsizligini kazandiracak projeler ama teknolojik bagimsizlik tek basina yeterli degil. Tam bagimsiz Türkiye için bizim teknolojik bagimsizlikla beraber kalkinmanin temeli olan enerji bagimsizligini da kazanmamiz gerekiyor." ifadelerini kullandi.
Varank, bu manada enerjiye yönelik atilimlarina Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde kararlilikla devam ettiklerini kaydederek, Karadeniz'de kesfedilen gazi kara ile bulusturulmasina ve hanelere bir süre ücretsiz ulastirilmasina degindi.
Türkiye'nin bu gelisme sayesinde dogal gazda disa bagimliliginin azalacagini vurgulayan Varank, "Kesifler ülkemizin kalkinmasina ve vatandasimizin cebine etki eden çok önemli gelismeler olarak öne çikiyor." seklinde konustu.
- "Günes paneli üretiminde Avrupa'nin bir numarasiyiz"
Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne bugün ilk yakiti yükleyerek resmi olarak Türkiye'de bir nükleer güç santralini baslatmis olacaklarini belirterek, yenilenebilir enerji kaynaklarini gelistirip artirma çabalarinin son sürat devam edecegini söyledi.
Günes ve rüzgar enerjisinde ülke olarak iyi bir yerde olduklarini, günes paneli üretiminde Avrupa'nin bir numarasi olarak öne çiktiklarini dile getiren Varank, rüzgar ve günes enerjisinde ulasilan kapasitelerden bahsetti.
Varank, basta sanayiciler olmak üzere isletmelerin kendi tüketimlerini karsilamak için yaptiklari rüzgar ve günes enerjisi yatirimlarini bölgesel tesvik kapsamina aldiklarini hatirlatarak, "Bu degisiklik sonrasinda sadece 15 ayda 3 bin 818 isletme, 4 bin 600 megavatlik GES ve RES yatirimi yapmak için tesvik belgesi aldi." seklinde konustu.
- "Hidrojen alaninda iki vizyoner projeyi devreye aliyoruz"
Bakan Varank, bugün Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak stratejik önemde olan hidrojen teknolojilerinin gelistirilmesi ve hidrojen üretimi konusunda devreye alacaklari vizyoner projelerin imzasini gerçeklestirdiklerini belirterek, sözlerini söyle sürdürdü:
"Bunlarin ilki Hidrojen Vadisi Projesi. Nedir hidrojen vadisi: Hidrojenin üretildigi, depolandigi, tüketildigi, firmalarimizin hidrojeni hem üretip hem kullandigi bir kümelenme. Hidrojen birçok endüstriyel uygulama için alternatif bir enerji kaynagi. Kimya endüstrisinde ve diger birçok üretim sürecinde kullaniliyor. Örnegin, gübre ve ilacin ham maddesi olan amonyagin üretiminde hidrojene ihtiyacimiz var. Petrol rafinerilerinde hidrojen, yakit kalitesini artirmak ve kirleticileri azaltmak için kullaniliyor. Daha birçok alanda hidrojen ihtiyaci söz konusu. Hidrojen ile çalisan araçlar, bu teknolojinin bir baska önemli konusu."
Varank, Japonya ve Çin gibi ülkelerin ve dünyanin önde gelen otomotiv sirketlerinin hidrojenli araç konusundaki çalismalarindan bahsederek, "Son yillarda temiz enerji olmasi sebebiyle hidrojen üretimi giderek önem kazaniyor. Bildiginiz gibi Türkiye olarak 2053 yilinda net sifir emisyon hedefi koyduk. Bu dogrultuda 2030 senesine kadar olan emisyon azaltma hedefimizi de iki katina çikardik. Karbon emisyonlarinin azaltilmasina ve küresel isinmaya sebep olan diger sera gazlarina yönelik çalismalarimizi devam ettiriyoruz." açiklamasinda bulundu.
- "Hidrojen üretiminde yeni bir sayfa açiyoruz"
Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank, 5 yil sürecek Hidrojen Vadisi Projesi'yle hidrojen üretiminde yeni bir sayfa açtiklarini belirterek, Güney Marmara Kalkinma Ajansi'nin koordinatörlügünde Türkiye'nin önemli kurum ve kuruluslarinin bu projede yer aldigini söyledi.
Hidrojen ekonomisinin gelisimini destekleyecek bu projenin bütçesinin 36,8 milyon avro oldugunu dile getiren Varank, su bilgileri verdi:
"Proje kapsaminda simdiye kadar Avrupa'dan tek seferde en büyük hibe olan 7,5 milyon avroyu da ülkemize kazandirmis olduk. Proje tamamlandiginda endüstride fosil yakit kullanimi azalacak. Sanayinin bir bölümü küçük ölçekli de olsa karbondan arindirilmis olacak. Güney Marmara Bölgesi halihazirda Türkiye'nin toplam elektrik üretiminin yüzde 13'ünü sagliyor. 3 GW kapasiteye yaklasan yenilenebilir enerji kurulu gücüyle ülkemizin bir numarali bölgesi. Insallah bu projeyle bölgede hidrojen ekonomisini yesertmek istiyoruz."
Varank, Balikesir'de Enerjisa'nin sahasinda üretilecek yillik minimum 500 ton yesil hidrojenin Linde Gaz tarafindan tasinacagini kaydederek, su açiklamalarda bulundu:
"Hidrojen Peroksit, Kale Seramik, Sisecam ve Eti Maden’in tesislerinde kullanilacak. Projeyle sadece yesil hidrojen üretimine degil türevlerinin üretimine de odaklaniyoruz. Bu kapsamda yurt disina bagimli oldugumuz metanol ve amonyak da yesil yöntemlerle bu proje sayesinde ülkemizde üretilecek. Biz bu projeyi ülkemiz için büyük bir sans olarak görüyoruz. Hedefimiz hidrojeni sadece ithal teknolojilerle üretmek degil. Güney Marmara Hidrojen Kiyisi Platformu projesiyle hidrojen üretiminde kullanilan elektrolizör teknolojisini de yerli ve milli imkanlarla ileriye götürmek istiyoruz. Böylelikle Türkiye’nin en yüksek kapasiteli yerli yesil hidrojen tesisinin Bandirma'da kurulmasini hedefliyoruz."
Varank, bu iki projenin Türkiye'ye hidrojende lig atlatacagini vurgulayan Varank, "Baslattigimiz yesil hidrojen atilimiyla ülkemiz hidrojen ihracatçisi bir ülke konumuna gelebilecek. Iste yesil dönüsümse yesil dönüsüm, teknolojiyse teknoloji, vizyonsa vizyon. Eser ve hizmet siyasetimiz emin olun tüm hiziyla devam ediyor. Ülkemizi dünyanin en büyük 10 ekonomisinden biri yapma hedefimize Türkiye yüzyili vizyonumuzla büyük bir gayretle çalisarak devam edecegiz." ifadelerini kullandi.
- "Bakanligimiz vizyoner bir sorumluluk üstleniyor"
Bakan Varank, Türkiye'nin ihtiyaçlarinin farkinda olduklarini, yol haritalarinin hazir oldugunu belirterek, "21 yildir tas üstüne tas koymanin mücadelesini veriyoruz. Ihtiyacimiz olan altyapilarin önemli bir kismini tamamladigimiz için önümüzdeki dönemde bunlarin getirilerini, katma degerlerini çok daha hizli sekilde elde etmeye devam edecegiz. Iste görüyorsunuz her gün bir açilis yapiyor, her gün yeni bir ürünün tanitimini gerçeklestiriyoruz." diye konustu.
Bundan sonra da yeni açilislarla, yeni eserlerle, yeni projelerle vatandaslarin huzurunda olacaklarini vurgulayan Varank, "Bugün yesil hidrojenle ilgili bir adim attik. Burada Sanayi ve Teknoloji Bakanligi vizyoner bir sekilde sorumluluk üstleniyor." ifadelerini kullandi.
Varank, bütün vatandaslari TEKNOFEST'e beklediklerini kaydederek, "Gelsinler, ailecek burada Türkiye'nin hangi kabiliyetlere sahip oldugunu, hangi teknolojileri gelistirdigini, bu teknolojiler sayesinde hangi kabiliyetleri elde ettigini görsünler. Gençlerin nasil coskuyla yaristigina sahit olsunlar. 1 Mayis'a kadar TEKNOFEST bütün vatandaslarimiza açik. Etkinlikler, faaliyetler, ziyaretler devam ediyor." açiklamasinda bulundu.
Etkinlikte TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal da projelerle ilgili bilgi paylasti. Açilis konusmalarinin ardindan her iki projenin paydaslari tarafindan imzalar atildi.
Varank, imza töreninde yaptigi açiklamada, hidrojen teknolojisinin Türkiye'nin enerji koridoru olmasinda ve kendi üretim kabiliyetlerini farkli bir boyuta tasimasinda önemli bir alan oldugunu belirterek, bu alanda Bakanlik olarak yaptiklari faaliyetlerden bahsetti.