Prof. Dr. Beril Dedeoglu, vefatinin dördüncü yilinda aniliyorBerfin Kiraç- Altinbas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çagri Erhan: - "Bati'yi çok iyi bilen ama Bati özentisi içine girmeyen, milletimizin çikarlarini her seyin üstünde gören gerçek anlamda bir Türk milliyetçisiydi" - TRT World Türkiye Masasi Müdürü Gökhan Gökçe: - "Türkiye'nin dis politikasini uygularken geçmisten daha aktif olmasi gerektigi savunurdu. Bunun için yeterli donanima, bilgi birikimine ve tecrübeye sahip oldugunu düsünürdü

Prof. Dr. Beril Dedeoglu, vefatinin dördüncü yilinda aniliyorBerfin Kiraç- Altinbas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çagri Erhan:
- "Bati'yi çok iyi bilen ama Bati özentisi içine girmeyen, milletimizin çikarlarini her seyin üstünde gören gerçek anlamda bir Türk milliyetçisiydi"
- TRT World Türkiye Masasi Müdürü Gökhan Gökçe:
- "Türkiye'nin dis politikasini uygularken geçmisten daha aktif olmasi gerektigi savunurdu. Bunun için yeterli donanima, bilgi birikimine ve tecrübeye sahip oldugunu düsünürdü

ISTANBUL (AA) - BERFIN KIRAÇ - Cumhurbaskanligi Güvenlik ve Dis Politikalar Kurulu ile Yüksekögretim Kurulu üyeligi, geçici seçim hükümetinde Avrupa Birligi Bakani ve Basmüzakereci olarak görev yapan, ayni zamanda akademisyen kimligiyle de öne çikan Prof. Dr. Beril Dedeoglu'nun vefatinin üzerinden 4 yil geçti.

Ankara'da 1961'de dogan Beril Dedeoglu, Galatasaray Lisesi'ndeki egitiminin ardindan Istanbul Üniversitesi Iktisat Fakültesi Uluslararasi Iliskiler Bölümünden 1986'da mezun oldu.

Istanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararasi Iliskiler Bölümü'nde yüksek lisans ve doktorasini tamamlayan Dedeoglu, akademik kariyerine 1995'te Galatasaray Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü'nde basladi.

Dedeoglu 1999'da doçent, 2005'te profesör oldu. 2005'ten itibaren Galatasaray Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölüm Baskanligini yürüten Dedeoglu, uluslararasi güvenlik ve strateji, Avrupa Birligi ile uluslararasi iliskiler alanlarinda birçok kitap ve makale yazdi.

Çesitli gazetelerde yazarlik da yapan Dedeoglu, çözüm sürecinin bir parçasi olarak olusturulan "akil insanlar" arasinda yer aldi. Dedeoglu, 22 Eylül 2015'te geçici seçim hükümetinde Avrupa Birligi Bakani ve Basmüzakereci olarak görev yapti.

Cumhurbaskanligi Güvenlik ve Dis Politikalar Kurulu ile Yüksekögretim Kurulu üyesi olan Beril Dedeoglu, 28 Subat 2019'da beyin kanamasi geçirerek, hastaneye kaldirildi. 13 Mart 2019'da hayatini kaybeden Dedeoglu, Istanbul Edirnekapi Mezarligi'nda topraga verildi.

- "Krizler karsisinda panige kapilmaz, sorunlari tek tek çözme yoluna giderdi"

Çalisma arkadaslari, vefatinin dördüncü yilinda Dedeoglu'nu AA'ya anlatti. Altinbas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çagri Erhan, Prof. Dr. Beril Dedeoglu ile, Galatasaray Üniversitesinde görev yaptigi dönemde tanistiklarini söyledi.

Prof. Dr. Erhan, Dedeoglu'nun siyaset bilimi ve uluslararasi iliskiler alaninda literatüre katkisina deginerek, "Avrupa Birliginin ne oldugunu Türkiye'de çok az kisinin bildigi 90'li yillarda bu konuda çalismaya baslamis ve hepimizin yararlandigi referans kaynaklara imza atmisti. Beril hoca, uluslararasi iliskiler alaninda gençlerin çalismalarina her zaman destek oldu." dedi.

Cumhurbaskanligi Güvenlik ve Dis Politikalar Kurulu'nun yani sira bir dönem TRT Haber'de yayinlanan "Disa Bakis" programi dahil farkli projelerde Prof. Dr. Dedeoglu ile birlikte çalisma firsati yakaladigini anlatan Prof. Dr. Erhan, "Türkiye'nin bugünkü Dogu Akdeniz ve Libya politikalarinin olusmasinda kendisiyle yaptigimiz çalismalar büyük katki sagladi." diye konustu.

Prof. Dr. Erhan, Dedeoglu'nun her zaman yeni ve farkli bir bakis açisi sundugunu belirterek, söyle devam etti:

"Hoca en ciddi krizler karsisinda bile asla panige kapilmaz, karmasik problemleri birbirinden ayristirmada olaganüstü bir maharet gösterir ve sorunlari tek tek çözme yoluna giderdi. Yakin çalisma imkani buldugum akademik ve bürokratik platformlarda her zaman yapici ve çözüm odakli tavirlar sergiledi. Bati'yi çok iyi bilen ama Bati özentisi içine girmeyen, milletimizin çikarlarini her seyin üstünde gören gerçek anlamda bir Türk milliyetçisiydi."

- "Türkiye'nin karsi karsiya kaldigi meydan okumalari asabilecek kapasiteye sahip oldugunu düsünen bir akademisyendi"

TRT World Türkiye Masasi Müdürü Gökhan Gökçe ise Prof. Dr. Dedeoglu ile tanisikliginin birlikte yaptiklari TRT Haber'de yayinlanan "Disa Bakis" programinin öncesine dayandigini belirterek, dis politikadaki gelismelere iliskin kendisiyle sürekli görüs alisverisinde bulundugunu anlatti.

Gökçe, dünya siyasetinde Türkiye'nin argümanlarinin yer edinmesi için ciddi bir özveriye sahip olan Dedeoglu'nun, dünyanin içinde bulundugu yogun degisimde Türkiye'nin ön almasi ve güçlü olmasi gerektigini, karsi karsiya kalinan meydan okumalari asabilecek kapasitesinin bulundugunu düsünen bir akademisyen oldugunu kaydetti.

Beril Dedeoglu'nun, Türkiye'nin potansiyeline güvenen bir yaklasimda oldugunu belirten Gökçe, söyle devam etti:

"Beril Dedeoglu en yogun, en karmasik olaylar karsisinda dahi, bir adim geride durarak, daha genis perspektifi görmeye çalisan, çözüm odakli ve bunun için de sürekli farkli açilarla olaylara yaklasan bir akademisyendi. Türkiye'nin, dis politikasini uygularken geçmisten daha aktif olmasi gerektigi savunurdu. Bunun için yeterli donanima, bilgi birikimine ve tecrübeye sahip oldugunu düsünürdü."

En yogun gündemlerde bile Dedeoglu'nun tartismalara muhtelif bir bakis açisi sundugunu vurgulayan Gökçe, "Müzakereciydi, ancak müzakere yaparken, çözümsüzlügü degil çözümü öncelerdi. Ama asla ilkelerinden, Türkiye'nin çikarlarindan da ödün vermezdi." ifadelerini kullandi.

Gökçe, Beril Dedeoglu'nu, 1989'da yayinlanan "Ölü Ozanlar Dernegi" filmindeki Ingilizce ögretmeni John Keating isimli karakterin, kürsünün üstüne çikip ögrencilerine, "Bakin artik sizden yukaridayim, her seyi daha farkli görüyorum. Bakis açinizi degistirerek olaylari farkli görebilirsiniz." sözlerindeki gibi hatirlayacagini dile getirdi.