Misir’da Acemiyyin köyü sakinleri 200 yildir palmiye agacindan çesitli ürünler üretiyorFerdi Bayat- Feyyum kentine bagli Acemiyyin köyünden Haci Bedevi: - "Bu meslek bize dedelerimizden ve babalarimizdan kaldi. Kendimi bildim bileli bu meslegi yapiyorum" - "Palmiye agacinin ömrü uzun olur. Dolayisiyla bu agaçtan yapilan ürünler de uzun yillar saglam kalabiliyor"

Misir’da Acemiyyin köyü sakinleri 200 yildir palmiye agacindan çesitli ürünler üretiyorFerdi Bayat- Feyyum kentine bagli Acemiyyin köyünden Haci Bedevi:
- "Bu meslek bize dedelerimizden ve babalarimizdan kaldi. Kendimi bildim bileli bu meslegi yapiyorum"
- "Palmiye agacinin ömrü uzun olur. Dolayisiyla bu agaçtan yapilan ürünler de uzun yillar saglam kalabiliyor"

KAHIRE (AA) - FERDI BAYAT - Misir’da palmiye agacindan çesitli ev esyasi ve dekoratif ürünlerin yapimiyla nam salan Feyyum kentine bagli Acemiyyin köyü sakinleri, meslek edindikleri bu ugrasi yaklasik 2 asirdir nesilden nesile sürdürüyor.

Acemiyyin köylülerinin ürettigi ahsap ürünler ülke genelinde yogun ilgi görüyor.

AA muhabirine konusan köy sakinlerinden Haci Bedevi, köy halkinin büyük kesiminin bu isle ugrastigini ve geçimlerini buradan elde ettikleri gelirle sagladiklarini söyledi.

Bedevi, "Bu meslek bize dedelerimizden ve babalarimizdan kaldi. Kendimi bildim bileli bu meslegi yapiyorum. Yaptigimiz is her ne kadar zor olsa da isimi severek yapiyorum. Ailece bu isi yapiyoruz." dedi.

Çocuklarina da meslegini ögrettigini belirten Bedevi, köyde sadece para için degil hobi olarak da bu isle ugrasanlar oldugunu dile getirdi.

- "Bu agaçtan yapilan ürünler uzun yillar saglam kalabiliyor"

Palmiye agacinin dallarinin uzun ve saglam olduguna dikkati çeken Misirli köylü, "Bizim ürünlerimizde kullandigimiz sey tam olarak palmiye agacinin dallari. Getirttigimiz dallari esit bir sekilde kesip, islak ve kuru olmak üzere hepsini ayiriyoruz. Ardindan ürüne göre islak ya da kuru dallari kullaniyoruz." diye konustu.

En çok masa, sandalye, sepet, kasa, sandik ve çerçeve gibi ürünler yaptiklarini aktaran Bedevi, sözlerini söyle sürdürdü:

"Palmiye agacinin ömrü uzun olur. Dolayisiyla bu agaçtan yapilan ürünler de uzun yillar saglam kalabiliyor. Ayrica, bu agaçtan yaptigimiz kasalarda muhafaza edilen meyve veya sebzeler de temiz ve saglikli oluyor, çabuk bozulmuyor. Mesela plastik bir kasada meyve veya sebzeler uzun süre muhafaza edilemiyor. Çünkü dogal degil, kimyasal maddeler içeriyor."

- "8 yasimdan beri bu isi yapiyorum"

Ayni meslekle istigal eden bir diger köy sakini Muhammed Ibrahim de yaklasik 28 yildir bu isi yaptigini belirtti.

Isinin birçok zorlugu oldugunu ve bedenen çok yorucu oldugunu kaydeden Ibrahim, "Ben 8 yasimdan beri bu isi yapiyorum. Bana bu meslegi babam ögretti, ben de çocuklarima ögretecegim. Dolayisiyla bu meslek bizden nesilden nesile geçen bir meslek. Elimizden geldigi kadar dedelerimizin bize biraktigi mirasi yasatmaya çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.

Ibrahim, tamamen el isi olan ürünlerini birer sanat eseri olarak nitelendirdi.

- Palmiye agaci antik Misir döneminde de kullaniliyordu

Misir medyasinda yer alan bilgilere göre, yüzlerce yil önce antik Misir döneminde de palmiye agacindan çesitli ev malzemeleri ve semsiye gibi ürünler yapiliyordu.

Misir’da yaklasik 15 milyon palmiye agaci bulunuyor. Maliyeti daha uygun oldugu için palmiye agacinin dallari masa, sandalye, kafes ve benzeri birçok ürünün yapiminda daha fazla tercih ediliyor.