WSJ: ABD'li ve Çinli yetkililer Blinken'in muhtemel Pekin ziyareti için hazirlik yapiyorDildar Baykan Atalay

WSJ: ABD'li ve Çinli yetkililer Blinken'in muhtemel Pekin ziyareti için hazirlik yapiyorDildar Baykan Atalay

ANKARA (AA) - ABD'li ve Çinli yetkililerin, bu ay sonunda ABD Disisleri Bakani Antony Blinken'in muhtemel Çin ziyareti için hazirlik yaptigi bildirildi.

Wall Street Journal'in, ABD'li ve Çinli yetkililere dayandirdigi haberinde, Blinken'in ay sonunda Çin'e bir ziyaret gerçeklestirebilecegi kaydedildi.

Çin ile ABD arasinda gerilime yol açan "casus balon" olayindan önce Blinken'in subat ayinda Çin'i ziyaret etmeyi planladigi animsatilarak, söz konusu ziyarete iliskin su anda her iki tarafta da hazirliklarin basladigi belirtildi.

Blinken'in Pekin'de Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dis Iliskiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi, Çin Disisleri Bakani Çin Gang ve diger üst düzey yetkililer ile görüsmesinin beklendigine isaret edilen haberde, ABD'li bakanin Çin Devlet Baskani Si Cinping ile görüsüp görüsmeyecegi konusunda kararsiz olundugu aktarildi.

Söz konusu ziyaretin detaylarinin, ABD'nin Dogu Asya ve Pasifik Islerinden Sorumlu Müstesari Daniel J. Kritenbrink ve beraberindeki heyetin Pekin ziyaretinin ardindan daha da netlestigi anlatildi.

- Çin-ABD iliskilerindeki gerilim

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Amerikan hava sahasina giren balonun vurularak düsürülmesiyle tirmanan kriz nedeniyle subatta Çin'e yapmayi planladigi ziyareti iptal etmisti.

Kriz yüzünden diplomatik iliskiler büyük ölçüde kesilirken, ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan ile Çin'in en kidemli diplomati, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dis Iliskiler Komisyonu Ofisi Direktörü Vang Yi, 10-11 Mayis'ta Avusturya'nin baskenti Viyana'da yaptiklari görüsmede iliskileri yeniden kurma konusunda adim atmisti.