UNESCO'daki Türk devletlerinin sözcülügü ve dönem baskanligi Azerbaycan'a geçtiRuslan Rehimov

UNESCO'daki Türk devletlerinin sözcülügü ve dönem baskanligi Azerbaycan'a geçtiRuslan Rehimov

BAKÜ (AA) - Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) üyesi ülkelerin UNESCO'daki sözcülügü ve dönem baskanligi Türkiye'den Azerbaycan'a devredildi.

Azerbaycan'in baskenti Bakü'de, TÜRKSOY üyesi ülkelerin UNESCO Milli Komisyonlari 9. Toplantisi yapildi.

ADA Üniversitesinin ev sahipliginde yapilan toplantiya, Azerbaycan Kültür Bakani Vekili Adil Kerimli, Ekoloji ve Dogal Kaynaklar Bakani Muhtar Babayev, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardimcisi Prof. Dr. Bilal Çakici ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Baskani Prof. Dr. Öcal Oguz, TÜRKSOY üyesi diger ülkelerin UNESCO milli komisyonlari baskanlari katildi. Azerbaycan Disisleri Bakani Ceyhun Bayramov da toplantiya video konferans yöntemiyle istirak etti.

Bayramov, Ermenistan isgali döneminde Karabag ve çevresindeki illerde Azerbaycan'a ait tarihi ve kültürel mirasa karsi yapilan yikimlardan bahsetti.

TÜRKSOY üyesi ülkelerin UNESCO Milli Komisyonlarinin ortak hareket etmesinin önemine deginen Bayramov, 15 Aralik tarihinin UNESCO nezdinde Uluslararasi Türk Dili Günü olarak kutlanilmasi önerisini desteklediklerini bildirdi.

Bayramov, "Bu tesebbüs, ortak dilimizin ve kültürümüzün gelecek nesillere aktarilmasi açisindan büyük önem tasimaktadir. 15 Aralik tarihinin UNESCO 42. Genel Konferansi'nda Uluslararasi Türk Dili Günü olarak kabul edilecegine inaniyoruz." dedi.

- "Birlikte hareket etme ruhu bize çok güç katti"

TÜRSKOY Genel Sekreter Yardimcisi Prof. Dr. Çakici, TÜRKSOY olarak üye ülkelerin UNESCO Milli Komisyonlarinin tüm çalismalarini desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Çakici, "TÜRKSOY üyesi ülkelerin UNESCO'daki sözcülügü ve dönem baskanligi Türkiye'den Azerbaycan'a geçmektedir. Türkiye UNESCO Milli Komisyonu Baskani Prof. Dr. Öcal Oguz'a yürüttügü çalismalardan dolayi tesekkürlerimizi sunuyor, yeni dönemde bu önemli görevi devralan Disisleri Bakanimiz Ceyhun Bayramov'a ve Azerbaycan UNESCO Milli Komisyonu Genel Sekreteri Seymur Fataliyev'e basarilar diliyorum." diye konustu.

TÜRKSOY'un 30. yilini kutlayacagini hatirlatan Çakici, "Paris'te UNESCO Genel Merkezi'nde 15 Aralik - Türk Dili Günü'nde de düzenlenecek TÜRKSOY 30. yil kutlama etkinligine, teskilatimiza üye ülke UNESCO Daimi Temsilciliklerimizin ve Milli Komisyonlarimizin önemli katki sunacaklarina inaniyorum." ifadelerini kullandi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Baskani Oguz, TÜRKSOY üyesi ülkelerin UNESCO Milli Komisyonlari olarak ilk kez 2008'de bir araya geldiklerini, sonrasinda yilda bir kez toplandiklarini söyledi.

UNESCO'da birlikte çalisilacak konular üzerinde mekanizma ve karar alma sistemi kurduklarini bildiren Oguz, "Birlikte hareket etme ruhu bize çok güç katti. Sadece somut olmayan mirasta degil baska alanlarda da isbirlikleri baslattik." dedi.

Oguz, gittikçe daha organize sekilde çalistiklarini, daimi komisyonlarin bir araya gelerek olusturdugu sinerjinin UNESCO çalismalarina yansidigini kaydetti.

UNESCO ekseninde Türk dili konusanlar olarak bir araya gelseler de baska ülke ve kültürlerin aleyhine olabilecek hiçbir eylem, söylem ve çalismada bulunmadiklarini vurguladi.

Oguz, "Biz UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olarak Kirgizistan'dan aldigimiz dönem baskanligini 1 yildir sürdürüyorduk. Simdi Azerbaycan'a devrediyor olmaktan çok büyük bir onur duyuyoruz." dedi.

Konusmalarin ardindan TÜRKSOY üyesi ülkelerin UNESCO'daki sözcülügü ve dönem baskanligi Azerbaycan'a devredildi.