Bakan Soylu, Kahramanmaras'ta açiklamalarda bulundu:Ahmet Sertan Usul,Utku Simsek- "(e-Devlet'teki bina hasar tespiti) Eger vatandasimiz, hasar durumunu görmüyorsa muhakkak ki her ilçede ve ilde kaymakamliklarimiz ve valiliklerimizin önünde bulunan Afet Koordinasyon Merkezlerine müracaat etsinler"

Bakan Soylu, Kahramanmaras'ta açiklamalarda bulundu:Ahmet Sertan Usul,Utku Simsek- "(e-Devlet'teki bina hasar tespiti) Eger vatandasimiz, hasar durumunu görmüyorsa muhakkak ki her ilçede ve ilde kaymakamliklarimiz ve valiliklerimizin önünde bulunan Afet Koordinasyon Merkezlerine müracaat etsinler"

ANKARA (AA) - Içisleri Bakani Süleyman Soylu, bina hasar tespit durumu e-Devlet'te görünmeyen depremzedelerin, valilik ve kaymakamliklar önündeki Afet Koordinasyon Merkezlerine müracaat etmeleri gerektigini bildirdi.

Bakan Soylu, 6 Subat'ta meydana gelen depremlerin merkez üssü olan Kahramanmaras'taki incelemelerinin ardindan yaptigi açiklamada, il merkezinde yaklasik 1350 geçici esnaf çarsisi olusturulmaya baslandigini belirtti.

Hatay'da ve Kahramanmaras'in Elbistan ilçesinde de örnek çarsilarin yapildigini söyleyen Soylu, "Toplam 10 bin çarsi yapiliyor. Bunun 2 bin civarindakini Emlak Konut kendisi yapiyor, yaklasik 8 binini de AFAD ile illerimizle koordine ederek bagisçilarla beraber gerçeklestiriyoruz." bilgisini verdi.

Soylu, planlanan 10 bin çarsinin yarisinin ilk 10 gün içinde, kalaninin da sonraki 10 günlük süreçte tamamlanacagini söyledi.

Deprem bölgesindeki 203 sosyal market tarafindan depremzedelerin tüm ihtiyaçlarinin karsilandigini aktaran Soylu, "Su ana kadar az hasarli, orta hasarli, agir hasarli, evi yikilan ve acil yikilacak vatandaslarimizin her ev basina, kiraci, ev sahibi fark etmeden 1 milyon 70 bin kisiye 10'ar bin lira ödendi." dedi.

- "129 bin haneye ödeme yapildi"

Soylu, evi orta ve agir hasarlilar ile acil yikilacak ve yikilmis olanlara verilecek 15 bin liralik tasinma yardimi ödemelerine baslandigini belirterek, su ana kadar 129 bin haneye ödeme yapildigini ve bunun sürecegini bildirdi.

Hasar tespit çalismalarinin önemli bölümünün tamamlandigini kaydeden Soylu, ilk depremlerin ardindan meydana gelen sarsintilar nedeniyle bazi bölgelerde az ve orta hasarli binalarda tekrar hasar tespiti yapildigini söyledi.

Soylu, hasar tespiti bilgilerinin hepsinin e-Devlet üzerinden yayimlanacaginin altini çizerek, söyle devam etti:

"e-Devlet'ten hepsi yayinlandigi zaman bazi adreslerde, 'Benim evim hasarli ama ben evimi hasarli göremedim' diyen vatandaslarimiz olacak. Bunun sebebi de sudur; MERNIS'te adrese dayali kayit sisteminde Türkiye'deki bütün evler kayitlidir. Yalniz kayitli olmayan evler sunlardir; 2018 sonrasi yapilan kaçak binalar kayitli degildir. Eger vatandasimiz, burada hasar durumunu görmüyorsa muhakkak ki her ilçede ve ilde kaymakamliklarimiz ve valiliklerimizin önünde bulunan Afet Koordinasyon Merkezlerine müracaat etsinler. Hasar tespitlerinde itirazi olanlar da 'Hasar tespitlerinde görünmüyorum' diyenler de buraya müracaat edecekler."

Bakan Soylu, eksiklikler nedeniyle hesaplarina yardim parasi yatmayanlarin hepsinin ödemelerinin yapilacaginin altini çizdi.

Depremden etkilenen sehirlerde vatandaslarin ihtiyaçlari dogrultusunda gerekli adimlarin atilmaya devam ettigine isaret eden Soylu, "Sadece Kahramanmaras'ta 4 bin 600'ün üzerinde mobil tuvaletimiz, 1300'ün üzerinde mobil banyomuz, yaklasik 1000'e yakin çamasir makinemiz var. Bütün merkezlerimizde, bütün çadir merkezlerimizde, bütün konteyner merkezlerimizde bunu sagliyoruz." seklinde konustu.

- "Bir ramazan planlamasi gerçeklestirdik"

Soylu, deprem bölgesindeki tüm meselelerle tek tek ilgilendiklerini vurgulayarak, yaklasan ramazan ayiyla ilgili de çalisma yaptiklarini belirtti. Bakan Soylu, sunlari kaydetti:

"Ramazanla ilgili bu bölgelerin tamaminda bir planlama yaptik. Var olan belediyelerimiz neler yapacaklar? Iftarlar nasil verilecek? Oruç tutmayan çocuklarimiz var, insanlarimiz var, yaslilarimiz var, hastalarimiz var, tutamayanlarimiz var. Bunlara ait günlük yemeklerimiz nasil yapilacak? Nerede verilecek? Sahurlar nasil yapilacak? Bütün bu planlamalarin tamami yaklasik 4-5 gündür yerel yönetimlerimizle, ilgili koordinasyon birimlerimizle, valilerimizle, belediyelerimizle, bütün sivil toplum kuruluslarimizla bir araya gelinip hepsi degerlendirildi. Bir ramazan planlamasi gerçeklestirdik."

Çadir kentlerde ve konteyner kentlerde egitim planlamasinin da basladigini hatirlatan Soylu, "Milli Egitim Bakanligimiz hepsiyle tek tek ilgilenmektedir. Çocuklarimizi egitimden geri birakmamak için ellerinden gelen bütün gayretleri yapiyorlar." diye konustu.

Bakan Soylu, konteyner sehirlere yerlestirme planlamasinin önce depremde yakinlarini kaybedenler, sonrasinda yaslilar, engelliler, yatalaklar, sehit aileleri ve devletten yardim alanlar seklinde siralanarak gerçeklestirildigini belirtti.

Su ana kadar konteyner planlamasi yapilan alanlarin yüzde 70'inde altyapi çalismalarini tamamladiklarini vurgulayan Soylu, konteynerler geldikçe vatandaslarin peyderpey çadirlardan bu bölgelere yerlestirilecegini söyledi.