Teknogirisim Konseyi ilk toplantisini gerçeklestirdiZeynep Canli- Konsey öncelikle, girisimcilik ekosisteminde nitelikli insan kaynagi istihdamini güçlendirmeye yönelik düzenleme adimlarini belirleyecek- Düzenli araliklarla toplanacak Konsey, 100 bin teknogirisim ve "yeni Turcornlar" hedefine giden yolda ekosisteme liderlik yapacak

Teknogirisim Konseyi ilk toplantisini gerçeklestirdiZeynep Canli- Konsey öncelikle, girisimcilik ekosisteminde nitelikli insan kaynagi istihdamini güçlendirmeye yönelik düzenleme adimlarini belirleyecek- Düzenli araliklarla toplanacak Konsey, 100 bin teknogirisim ve "yeni Turcornlar" hedefine giden yolda ekosisteme liderlik yapacak

ANKARA (AA) - Türkiye'nin girisimcilik alaninda gelisimini hizlandiracak politikalara ve projelere öncülük edecek, nitelikli insan kaynagi istihdamini güçlendirmeyi hedefleyen Teknogirisim Konseyi ilk toplantisini yapti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri dogrultusunda Türkiye'nin gelisimine hiz kazandiracak Konseyin ilk adimini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan atti. Ulusal Teknoloji Girisimciligi Stratejisi'ne iliskin Cumhurbaskanligi Genelgesi, 27 Ekim 2022'de Resmi Gazete'de yayimlandi.

Genelgede, Ulusal Teknoloji Girisimciligi Stratejisi kapsaminda yürütülecek çalismalarda ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardimin ilgili kurum ve kuruluslarca hassasiyetle yerine getirilmesini istendi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, 21 Aralik 2022'de Ulusal Teknoloji Girisimciligi Stratejisi'nin lansmanini yaparak, Türkiye'nin teknoloji girisimciligindeki 2030 hedeflerini açikladi. Ayni etkinlikte, TURCORN 100 Programi'nin da startini veren Varank, terzi usulü destek modelini uygulayarak ulusal yol göstericilerin destekleriyle milyar dolar degerlemeye ulasan "yeni unicornlar" çikaracaklarini söyledi.

Ulusal Teknoloji Girisimciligi Stratejisi'nde yer alan 30 hedeften biri de Teknogirisim Konseyi'nin kurulmasiydi. Bu hedef dogrultusunda olusturulan Teknogirisim Konseyi, ilk toplantisini gerçeklestirdi.

Bakanlik binasindaki toplantiya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Mehmet Fatih Kacir baskanlik etti.

Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Yunus Elitas ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardimcisi Lutfihak Alpkan'in da katilimiyla gerçeklesen ilk toplantida, teknoloji girisimciligi ekosisteminin gelisimine ivme kazandiracak konular ele alindi.

Toplantiya ayrica TÜBITAK, KOSGEB, SPK, BDDK, TOBB, TIM ve DEIK'ten üst düzey temsilciler de katildi.

- Konseyin öncelikli görev ve hedefleri

Türkiye'nin girisimcilik alaninda gelisimini hizlandiracak politikalara ve projelere öncülük edecek konsey, kamu ve özel sektörden üst düzeyde temsilcilerden olusuyor. Teknogirisim Konseyi, kamu ve özel sektörün ortak akil ve yakin isbirligi hedefiyle katilimci bir yapida olusturuldu. Kamu tarafinda, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Hazine ve Maliye Bakanligi, Ticaret Bakanligi gibi girisimcilik alaniyla dogrudan iliskili bakanliklarin bakan yardimcilari ile TÜBITAK, KOSGEB, SPK gibi kurumlarin baskanlari konseyin üyeleri arasinda yer aliyor.

Konseyde girisim ekosistemini temsil eden STK'lere ve özel sektör temsilcilerine kamudan daha fazla kontenjan ayrildi. Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi, Türkiye Teknoloji Gelistirme Vakfi ve Girisimcilik Vakfi gibi sivil toplum kuruluslari, Teknopark ve TEKMER'ler ile is dünyasini temsil eden kuruluslar, teknoloji ekosisteminin görüs ve önerilerini konseyin gündemine tasiyacak. Bunlarin yaninda, TURCORN 100 Programinda yer alan girisimciler de konseyde temsil edilecek.

Konseyin öncelikli hedefi, girisimcilik ekosisteminde nitelikli insan kaynagi istihdamini güçlendirmeye yönelik düzenleme adimlarini belirlemek olacak.

Konsey, teknoloji ve yenilik tabanli girisimcilik faaliyetlerinde Türkiye'yi dünyanin önde gelen ekonomilerinden biri haline getirmek üzere hazirlanan Ulusal Teknoloji Girisimciligi Stratejisinin basari ile hayata geçirilmesinden sorumlu olacak. Stratejide belirlenen eylemlerin uygulamaya konulmasi ve girisim ekosisteminin ihtiyaçlarina hizli çözüm üretecek politikalarin planlanmasi için üst düzeyde bir karar ve yönlendirme görevi üstlenecek.

Teknogirisim Konseyi, girisimciligin ulusal düzeyde sahiplenilmesi ve benimsenmesi için öncülük yapacak. Stratejide yer alan eylemler kapsaminda atilmasi gereken adimlara yön verecek. Ekosistemde yasanan gelismeler isiginda dogabilecek ihtiyaçlarin karsilanmasinda yeni mevzuat düzenlemelerinin, program ve projelerin hayata geçirilmesini saglayacak.

Konsey, faaliyetini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi baskanliginda yürütecek. Ihtiyaç duyulacak teknik çalismalar, kurulacak çalisma gruplari vasitasiyla kamu ve özel sektörün is birliginde gerçeklestirilecek. Konsey çalismalarinin koordinasyonu da bakanliga bagli Milli Teknoloji Genel Müdürlügü üstlenecek.

Düzenli araliklarla toplanacak konsey, 100 bin teknogirisim ve "yeni Turcornlar" hedefine giden yolda ekosisteme liderlik yapacak.