Türk Kizilayin deprem bölgesindeki yardimlari ramazan ayinda da sürüyorMehmet Tosun

Türk Kizilayin deprem bölgesindeki yardimlari ramazan ayinda da sürüyorMehmet Tosun

ANKARA (AA) - Türk Kizilay, deprem bölgesindeki yardim çalismalarina ramazan ayinda da devam ediyor.

Kizilaydan yapilan açiklamaya göre, Kizilay, Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen illerde farkli noktalara yerlestirdigi asevleri, mobil mutfaklar ve ikram araçlariyla depremzedelerin yardimina kosuyor.

Deprem bölgesinde 3 bine yakin profesyonel ve gönüllüsüyle yaralari sarmaya çalisan Kizilay, Türkiye Afet Müdahale Plani (TAMP) kapsaminda beslenme grubundaki çalismalarini 10 il, 100 ilçe, 1360 nokta ve 405 paydasiyla sürdürüyor.

Afet Beslenme Platformu üyeleri, hizmetlerini 5 asevi, 86 ikram araci, 349 mobil mutfak, 49 mobil firin ve 22 sahra mutfakla gerçeklestiriyor.

Kizilay ve koordinasyonundaki Afet Beslenme Platformu üyesi kurum ve kuruluslar bugüne kadar, günde 3 ögün olmak üzere yaklasik 207 milyon kisilik sicak yemek çikardi.

Afet Beslenme Grubu, depremden etkilenen 10 il, 49 ilçede bulunan 1,6 milyon afetzedeye ramazan ayinda da 3 ögün sicak yemek dagitimina devam ediyor. Aksam yemeklerinin dagitimi iftar saatlerinde gerçeklestirilirken, oruç tutmayan afetzedeler için de sabah ve ögle yemek dagitimi yapiliyor.

Kizilay, valilikler ve belediyelerce kurulan iftar çadirlarinda da sicak yemek dagitimi gerçeklestiriyor.

Bölgedeki ikram araciyla ise iftar saati ile sahur vakti arasinda çay, kahve gibi sicak içecek dagitimlari yapiliyor.

Iftar menüsünün yaninda afetzedelere sahurluk/kahvaltilik kumanya dagitiliyor.

- Ihtiyaçlar sosyal marketlerden temin ediliyor

Kizilay, vatandaslarin gida ve tüketim ürünlerine daha kolay ulasabilmesi için 11 sosyal market açarak ürünleri ücretsiz depremzedelere ulastiriyor. Adiyaman, Gaziantep, Malatya, Kahramanmaras, Hatay ve Osmaniye'deki 11 sosyal marketten 351 bin 731 afetzede yararlandi.

Kizilay ekipleri, mobil saglik araçlariyla ise hastaneye ulasma imkani bulamayan afetzedeler için yardim sagliyor. Gaziantep, Hatay, Adiyaman, Kahramanmaras, Osmaniye ve Malatya olmak üzere 6 ilde hizmet veren 11 mobil saglik araci, köy ve beldeleri gezerek afetzedelere birinci basamak saglik hizmeti sunuyor.

Muayenenin yani sira kan tahlilleri, röntgen, EKG, solunum fonksiyon testi de yapilabilen mobil saglik araçlari, 17 bin 833 kisiye saglik hizmeti verdi.

Bu süreçte 29 bin 9 kutu ilaç da ücretsiz dagitildi.

- 92 bin 693 kisiye psikososyal destek

Kizilayin psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarinin destegiyle afet bölgesinde psikososyal destek de veriliyor.

Afetzedelerin, depremin meydana getirdigi travmalari atlatmasina yardimci olan Kizilay, bugüne kadar 92 bin 693 kisiye psikososyal destek hizmeti sundu.

Öte yandan Kizilay, depremin ilk anindan bu yana 2 bin 535 köye insani yardim malzemesi ulastirdi.

Ihtiyaç sahibi vatandaslara dagitilanlar arasinda, aile mutfak seti, battaniye, gida kolisi, hijyen seti, isitici, yatak, kömür, odun, soba, dayanikli gida maddeleri ve kiyafet bulunuyor.

Kizilay, farkli illere tahliye edilen afetzedelere de giyim, battaniye, mutfak malzemesi, yatak, kuru gida, hijyen ve temizlik malzemesi, gida kolisi, saglik malzemesinin de aralarinda bulundugu yaklasik 3,8 milyon yardim malzemesi dagitti.