Uyuz tedavisinde "ivermektin" ile yeni bir dönem basladiIrem Demir- DSÖ listesinde yer alan "ivermektin" etken maddeli oral tablet, son yillarda görülme sikligi artan uyuz hastaliginin tedavisi için Türkiye'de ilk defa kullanima sunuldu - IÜC Cerrahpasa Tip Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay: - "Ivermektine karsi herhangi bir direnç gelismediginden dolayi aslinda çok etkili, elimizi güçlendirmis durumda. Yani su anda uyuza karsi elimizde güçlü

Uyuz tedavisinde "ivermektin" ile yeni bir dönem basladiIrem Demir- DSÖ listesinde yer alan "ivermektin" etken maddeli oral tablet, son yillarda görülme sikligi artan uyuz hastaliginin tedavisi için Türkiye'de ilk defa kullanima sunuldu
- IÜC Cerrahpasa Tip Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay:
- "Ivermektine karsi herhangi bir direnç gelismediginden dolayi aslinda çok etkili, elimizi güçlendirmis durumda. Yani su anda uyuza karsi elimizde güçlü

ISTANBUL (AA) - Istanbul Üniversitesi-Cerrahpasa (IÜC) Cerrahpasa Tip Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, uyuz hastaliginda "ivermektin" etken maddeli oral tabletin Türkiye'de kullanilmaya baslandigini belirterek, "Ivermektine karsi herhangi bir direnç gelismediginden dolayi aslinda çok etkili, elimizi güçlendirmis durumda. Yani su anda uyuza karsi elimizde güçlü bir silahimiz var." dedi.

Son yillarda görülme sikligi artan uyuz hastaliginin tedavisinde yasanan yeni gelismelerle beraber Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) listesinde yer alan "ivermektin" etken maddeli oral tablet, Türkiye'de ilk defa kullanima sunuldu.

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, basin mensuplarina, uyuz hastaligi ve yeni tedavi yöntemiyle ilgili yaptigi açiklamada, uyuzun parazitik bir hastalik oldugunu söyledi.

Uyuzun "sarcoptes" denilen parazitin bulasmasiyla basladigina deginen Kutlubay, "Özellikle disi parazitler deri altina yerleserek deri altina bir tünel kazarlar ve yumurtalarini o tünellerin içerisine birakirlar. Yaklasik bir hafta içerisinde yumurtalardan larvalar çikar. Larvalar deri yüzeyine dogru göç ederler. Deri yüzeyinde erkek ve disi formuna dönüsürler. Erkek ve disiler çiftlesir. Erkekler ölür, disiler ise bu yolculuklarina devam ederler. Uyuzun ortalama yasam sekli bu sekildedir." diye konustu.

- Uyuz döküntü seklinde görülüyor

Prof. Dr. Kutlubay, uyuzun parazitin bulasmasiyla ortaya çiktigini, el parmak aralarinda, el bileginde, vücudun kivrim bölgelerinde kimi zaman kasintili ve kirmizimtirak döküntü tarzinda görüldügünü, çogunlukla el parmak aralari ve el bileginde su toplayan kabarciklar ya da tünel denilen deri altinda kabarik çizgiler seklinde seyredebildigini anlatti.

Uyuzun bulasmasi için sik temasin sart oldugunu kaydeden Kutlubay, "Sadece tokalasmayla yan yana durmayla 5-10 saniye durmayla kolay kolay bulasmaz. Bir kisiden baska bir kisiye bulasmasi için en az 15 dakikalik bir siki temas sarttir. Yani ayni yatakta yatmak, sarilmak, yan yana oturmak gibi bir temas gerekiyor yahut esyalardan bulasabiliyor. Uyuzlu bir kisinin esyasini yikanmadan kullanirsaniz veya yataginda yatarsaniz bu sekilde de bulasma riski vardir." ifadelerini kullandi.

Belirtilerin ortaya çikmasi için 15 günlük bir süre geçmesi gerektigini aktaran Kutlubay, ikinci ve daha fazla yakalananlarda ise belirtilerin 24 ya da 48 saatte gözlendigini belirtti.

Prof. Dr. Kutlubay, son zamanlarda uyuz vakalarinin daha sik görüldügüne dikkati çekerek, söyle devam etti:

"Özellikle son 5-6 ay içerisinde bize uyuz belirtileri ya da uyuz tanisi alip da gelen çok sayida hastamiz var. Özellikle bir aileden komple, anne, baba, çoluk çocuk herkes uyuz olarak bize gelebiliyor. Yahut yakin arkadas çevresinde birbirlerine bulastirarak da gelebiliyorlar. Özellikle son birkaç yildir piyasada mevcut olan ilaçlara karsi direnç mevcuttur. Mevcut olan dirençten dolayi aslinda hastalar dogru tani aliyorlar, dogru ilaçlari belki kullaniyorlar ama ilaçlar fayda etmediginden dolayi tam tedavi olamiyorlar ya da yarim tedavi olduklari zaman çok kolaylikla hem yakin çevrelerine hem aile çevresine bulastiriyorlar."

- "Bu ilaç aslinda uyuzu içeriden bitirebiliyor"

Uyuz hastaliginin tedavisi konusunda Türkiye piyasasina yeni bir ilacin girdigini aktaran Kutlubay, su bilgileri verdi:

"Biz bu ilaç girmeden önce ya yurt disindan bu ilaci getirtiyorduk yahut eczacilara bunun hapini, kapsülünü yaptiriyorduk. Bu ilaç sayesinde aslinda agizdan uyuzu tedavi edebiliyoruz. Bu ilacin belli kurallari var. 15 kilonun altina veremiyoruz. Çocuklarda da kullandirabiliyoruz. Her 15 kiloya bir tablet tarzinda verdigimiz bir ilaç var. Bu ilaç aslinda uyuzu içeriden bitirebiliyor."

Bu ilacin ana maddesi ivermektinin çok etkili oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Kutlubay, bunun degisik hastaliklarda kullanilabildigine degindi.

Prof. Dr. Kutlubay, "Birincisi siz ivermektini hap olarak kullanarak içeriden uyuzu yok edebiliyorsunuz. Ikincisi direnç henüz yok. Henüz direnç gelismedigi için aslinda çok etkili bir ilaç. Ihtiyaç olursa bir hafta, 10 gün sonra tekrar ayni dozu tekrarlatabiliyorsunuz. Hatta isterseniz ivermektinin solüsyonunu da eczaciya hazirlatabilirsiniz. Onu da beraberinde kullandirabilirsiniz." diye konustu.

Mevcut ilaçlara karsi direnç oldugunu ifade eden Kutlubay, sunlari söyledi:

"O yüzden etkileri çok zayifti ya da ise yaramiyorlardi ama ivermektine karsi herhangi bir direnç gelismediginden dolayi aslinda çok etkili, elimizi güçlendirmis durumda. Yani su anda uyuza karsi elimizde güçlü bir silahimiz var. Bir aydan daha fazla bir süredir piyasada, eczanelerde mevcut. Reçete ettiginiz müddetçe rahatlikla eczacilardan temin edebiliyorsunuz."

- "Gece kasintisi aslinda uyuzda esastir"

Prof. Dr. Kutlubay, uyuz hastaliginin en önemli özelliginin gece kasintisi oldugunu, hastayi gece uyutmadigini ya da uykudan uyandirdigini anlatti.

Hastanin bütün gece kasinabilecegini dile getiren Kutlubay, sunlari aktardi:

"Çünkü, o disi parazitler geceleri genelde tünel kazma isi yaparlar. O yüzden gece kasintisi aslinda uyuzda esastir. Bir kiside gece kasintisi varsa arti parmak aralarinda, el bileginde, vücudun kivrim yerlerinde ya da erkeklerin genital bölgesinde birtakim döküntüler, kizarikliklar ya da kasinti izleri varsa kesinlikte bu hasta yüzde 100 uyuzdur."