Israil'in yikim tehdidi altindaki okulun ögrencileri karara direnerek egitimlerini burada sürdürmek istiyorQais Omar Darwesh Omar,Zeynep Hilal Karyagdi Duran,Ekrem Biçeroglu - Okul Müdürü Sirin Ebu Taha: - "Okulun ögrenciler için güvenli olmadigini iddia ediyorlar ama yenilemeye ya da yeniden insaya da izin vermiyorlar"

Israil'in yikim tehdidi altindaki okulun ögrencileri karara direnerek egitimlerini burada sürdürmek istiyorQais Omar Darwesh Omar,Zeynep Hilal Karyagdi Duran,Ekrem Biçeroglu - Okul Müdürü Sirin Ebu Taha:
 - "Okulun ögrenciler için güvenli olmadigini iddia ediyorlar ama yenilemeye ya da yeniden insaya da izin vermiyorlar"

BEYTULLAHIM (AA) - KAYS EBU SEMRA - Israil, isgal altindaki Bati Seria'nin Beytullahim kenti kirsalindaki Cubbu Zeyb Ilkokulunu yikmaya çalisirken ögrenciler ise egitimlerini burada tamamlamak istediklerini belirtiyor.

Israil makamlari, Bati Seria'da Filistinlilere ait mülklere yönelik "ruhsatsiz" oldugu iddiasi basta olmak üzere çesitli sebeplerle yikim karari çikariyor.

Filistin Egitim Ögretim Bakanligi, geçen yil Bati Seria ve Dogu Kudüs'ün çesitli bölgelerinde 36 okulun yikim tehdidi altinda oldugunu açiklamisti.

Bati Seria'nin Ikinci Oslo Anlasmasi çerçevesinde "C bölgesinde" bulunan Cubbu Zeyb Ilkokulu da Israil makamlari tarafindan yikim tehdidi altindaki yapilar arasinda yer aliyor.

Daha önce de Israil tarafindan yikilan ve 2017'de tekrar insa edilen okulda ögrenim gören Filistinli ögrenciler, yikim kararina direniyor.

Yalnizca yikim kararina degil Yahudi yerlesimcilerin okul çevresinde verdigi rahatsizliklara da direnen ögrenciler, egitimlerini burada tamamlamak istiyor.

Yaklasik 40 ögrencinin egitim gördügü okul, Filistin Egitim Ögretim Bakanligi tarafindan da savunuluyor.

Filistin Egitim Ögretim Bakanligindan konuyla ilgili yapilan yazili açiklamada, uluslararasi kurumlara ve insan haklari kuruluslarina Cubbu Zeyb Ilkokulunu korumak ve egitim hakkini savunmak için müdahale etme çagrisinda bulunuldu.

Açiklamada, Bakanligin okulu savunmaya devam edecegi, Israil'in egitim kurumlarina yönelik ihlallerini ortaya çikarmak için hukuki, siyasi ve diplomatik yollardan çalismalarini sürdürecegi kaydedildi.

- "Ögrenciler için güvenli olmadigini iddia ediyorlar ama yenilemeye izin vermiyorlar"

Okul Müdürü Sirin Ebu Taha, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Israil'in okulu 2017'de "ruhsatsiz" oldugu gerekçesiyle yiktigini, ayni yil bölge halki tarafindan Avrupa Birliginin egitime katki için verdigi destekle yeniden insa edildigini söyledi.

Ebu Taha, Israil'in okulu bu sefer de "ögrenciler için güvenli olmadigi" gerekçesiyle yikmaya çalistigini belirterek, "Ögrenciler için güvenli olmadigini iddia ediyorlar ama yenilemeye ya da yeniden insaya da izin vermiyorlar." dedi.

Tugladan yapilan tek katli yapinin güvenli oldugunu aktaran Ebu Taha, binanin güvenliginden ziyade Yahudi yerlesimcilerin saldirilarinin ögrencileri ve ögretmenleri rahatsiz ettigini dile getirdi.

Yikim tehlikesi altindaki okulda egitim gören 8 yasindaki Filistinli kiz çocugu Liyn Yusuf, Israil'in yikim kararina karsi direndiklerini, egitimini burada tamamlayip sonra da burada ögretmenlik yapmayi istedigini ifade etti.

Yusuf, "Egitim hakkimiz. Okulumuzun yikilmasina izin vermeyecegiz." dedi.

Dördüncü sinif ögrencisi Dima Nasir da "Okulumun yikilmasini istemiyorum. Gidebilecegimiz baska bir yer yok." diye konustu.

- Israil, yerlesim planlarini uygulamak için okul yikiyor

Ayrim Duvari (Utanç Duvari) ve Yahudi Yerlesim Birimleriyle Mücadele Konseyi Beytullahim Ofis Müdürü Hasan Bericiyye, "Israilli yetkililer, yerlesim faaliyetlerini genisletmek için okulu yikmayi hedefliyor." dedi.

Bericiyye, okulun Israil Yüksek Mahkemesinden yikilmamasi yönünde bir karar aldigini ancak Israil Maliye Bakani Bezalel Smotrich'e bagli Rehabim Yerlesim Derneginin dosya ile ugrasmayi kendine görev edindigini vurguladi.

Söz konusu dernegin okulun ögrenciler için güvenli olmadigi iddiasiyla Israil Sivil Idaresi aleyhine dava açtigini ve okulun yikilmasina karar veren Israil Merkez Mahkemesi'ne dosya sundugunu kaydetti.

"Güvenli olmadigini iddia ediyorlar ancak gerçek su ki yerlesimcilerin yararina bölgenin nüfusunu azaltip, yerlesim projeleri lehine alani bosaltip kontrol altina almak istiyorlar." diyen Bericiyye, velilerin ise çocuklarinin okulda egitim almasinda israrci oldugunu ve okulun yikilmasini önlemek için ellerinden geleni yapacagini dile getirdi.

Filistin ile Israil yönetimi arasinda 1995'te imzalanan "Ikinci Oslo Anlasmasi" çerçevesinde isgal altindaki Bati Seria A, B ve C bölgelerine ayrilmisti.

Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, güvenligi ise Israil'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin idare ve güvenligi Israil'e birakilmisti.