Tarim ve Orman Bakani Kirisci, sel felaketinin yasandigi Sanliurfa'da açiklamalarda bulundu:Zeynep Canli- "13 ilçemizde tarimsal üretimle ilgili yagislarin getirdigi olumsuzluklarin tespiti çalismalari büyük bir hizla devam ediyor. Bazi yörelerde seralarda, bazilarinda ise hububatla ilgili kayiplarimiz var" - "(Balikligöl'deki baliklarin durumu) Bakanligimizin Su Ürünleri Genel Müdürlügü ile Doga Koruma ve Milli Parklar birimlerini talimatlandirdik. Herhangi bir sekilde bu sistem içerisinde haya

Tarim ve Orman Bakani Kirisci, sel felaketinin yasandigi Sanliurfa'da açiklamalarda bulundu:Zeynep Canli- "13 ilçemizde tarimsal üretimle ilgili yagislarin getirdigi olumsuzluklarin tespiti çalismalari büyük bir hizla devam ediyor. Bazi yörelerde seralarda, bazilarinda ise hububatla ilgili kayiplarimiz var"
- "(Balikligöl'deki baliklarin durumu) Bakanligimizin Su Ürünleri Genel Müdürlügü ile Doga Koruma ve Milli Parklar birimlerini talimatlandirdik. Herhangi bir sekilde bu sistem içerisinde haya

ANKARA (AA) - Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, sel felaketinden etkilenen Sanliurfa'daki 13 ilçede yagislarin tarimsal üretim açisindan yarattigi olumsuzluklarin tespitine yönelik çalismalarin büyük bir hizla devam ettigini belirterek, "Bazi yörelerde seralarda, bazilarinda ise hububatla ilgili kayiplarimiz var. Ama bunlara iliskin kati rakamlari yagis durduktan ve su biraz çekildikten sonra paylasacagiz." dedi.

Bakan Kirisci, Içisleri Bakani Süleyman Soylu ve Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati ile Sanliurfa Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) açiklamalarda bulundu.

Sel felaketinde hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralilara ise acil sifalar dileyen Bakan Kirisci, Türkiye'de kurakligin konusuldugu ve bundan dolayi Sanliurfa'daki tarimsal üretim alanlarina su verdikleri bir dönemde, 3 günlük yogun yagislarin etkili olduguna dikkati çekti.

Sanliurfa'nin 460 kilogramlik yilik yagis miktarinin neredeyse 3'te 1'inin 3 gün içinde toprakla bulustugunu vurgulayan Kirisci, "Bu da 138 kilograma tekabül ediyor. Dün birakan 129 kilogram idi. Bundan dolayi olusan etkileri hafifletmek için büyük çaba içindeyiz." diye konustu.

Kirisci, devletin insan kaynagi, araç, gereç, makine, alet ve ekipman gibi bütün imkanlarinin seferber edildiginin altini çizerek, Bakanlik olarak Devlet Su Isleri Genel Müdürlügünün (DSI) ve Orman Genel Müdürlügünün (OGM) kendi makinelerini de devreye aldiklarini bildirdi.

DSI'nin, 51'i agir is makinesi olmak üzere, toplam 80 makine ve ekipman ve 225 personelle çalismalara destek verdigini anlatan Kirisci, "OGM ise 40 arazöz ve 120 personelle hayati normallestirme çabasina destek oluyor. Adiyaman'da ise deprem ve sel felaketinde DSI bünyesindeki 67'si agir is makinesi 108 makine ekipman ve 180 personelle müdahaleyi sürdürüyoruz. OGM'nin ise orada 300 araci ve 1300 personeli var." ifadesini kullandi.

- Atatürk Baraji'na 300 milyon metreküp ilave su

Kirisci, Atatürk Baraji'nda 300 milyon metreküp ilave su depolama sansi sunmasinin yagislarin tek iyi yani oldugunu belirterek, bunun da yaklasik 300 bin dekarlik alanin sulanmasi için ihtiyaç duyulan miktara karsilik geldigini kaydetti.

Bir taraftan taskinin olumsuz etkileri konusulurken, diger yandan yagislarin, su stresi altindaki Türkiye'de bu konudaki ihtiyacin karsilanmasi açisindan artilar getirdigine dikkati çeken Kirisci, "13 ilçemizde tarimsal üretimle ilgili yagislarin getirdigi olumsuzluklarin tespiti çalismalari büyük bir hizla devam ediyor. Bazi yörelerde seralarda, bazilarinda ise hububatla ilgili kayiplarimiz var. Ama bunlara iliskin kati rakamlari yagis durduktan ve su biraz çekildikten sonra paylasacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

Kirisci, DSI'nin, 7 gün 24 saat esasina uygun sekilde, derelerin tikanmadan akisi sürdürmesi için dikkatli bir sekilde çalismalar yürüttügünü dile getirdi.

- Balikligöl için Bakanligin 2 birimi görevlendirildi

Ihtiyaç duyulan bütün alanlarda destek olmaya gayret gösterdiklerini dile getiren Kirisci, sözlerini söyle tamamladi:

"Balikligöl muhitindeki baliklarla ilgili hepimizin çevre duyarliligi ve hassasiyeti var. Buna iliskin olarak Bakanligimizin Su Ürünleri Genel Müdürlügü ile Doga Koruma ve Milli Parklar birimlerini talimatlandirdik. Herhangi bir sekilde bu sistem içerisinde hayatini sürdüren canlilarin yasamini sürdürecek çalismalar yürütülecek. Dünle bugün arasinda olumlu gelisme var. Bu, vatandaslarin davranisina da yansidi. Elbette kolay degil. Elde kullanacaklari hiçbir seyin kalmadigi sel ve taskin hadisesinde bizim devlet olarak, hükümet olarak atacagimiz adimlar onlarin yarasina merhem olacaktir."