Ingiliz yetkililer, yapay zekanin "zihin okuyabilecegi" konusunda uyardiBüsranur Koca

Ingiliz yetkililer, yapay zekanin "zihin okuyabilecegi" konusunda uyardiBüsranur Koca

ANKARA (AA) - Ingiliz yetkililer, gelisen teknolojiyle, yapay zekanin zihin okuyarak, kisinin düsüncelerine erisebilecegi ve çesitli degerlendirmeler yapabilecegi konusunda uyarida bulundu.

BBC'nin haberine göre, Ingiltere'deki Bilgi Komisyonu Ofisi (ICO), nöroteknolojiyle ilgili yayimladigi ilk rapor olan "nöro veri rehberi"nde, ileri teknolojinin, kisinin ruh sagligini ve mesleki açidan ise uygunlugunu degerlendirebilecegini kaydetti.

Yetkililer, dogru kullanilmadigi takdirde teknolojinin, kisinin sahsi düsüncelerine de erisebilecegi konusunda uyararak, özellikle ise uygunluk ve ruh sagligi degerlendirmelerinde nöroteknolojinin kullanilmasiyla, kisilerin zihinsel yeterliliklerine göre çesitli ayrimciliklara maruz kalabilecegini dile getirdi.

ICO yetkilisi Stephen Almond, nöroteknolojinin, kisinin kendisinin dahi farkinda olmadigi düsüncelerini ortaya çikarabileceginden bahsederek, "Düsünceler bir kez açiga çiktiginda, üzerinde nispeten daha az kontrol sahibi oluyorsunuz." ifadesini kullandi.

- Nöroteknoloji dogru kullanildiginda yararli olabilir

Raporda, 4 ila 5 yil içinde nöroteknolojinin is yerlerinde üretkenlik, güvenlik ve gelismeleri takip etmek için isverenler tarafindan kullanilabilecegi aktarilarak, evlerde de kullaniminin yayginlasabilecegi vurgulandi.

Raporda, nöroteknolojinin kullaniminin yayginlasmasiyla, is yerlerinde baret gibi güvenlik ekipmanlariyla yüksek riskli alanlarda çalisanlarin odak seviyelerini ya da okullarda ögrencilerin dikkat ve stres seviyelerini ölçmenin mümkün hale gelecegi belirtildi.

Gelisen teknolojiyle yapay zekanin kullanilmasinin, zihindeki düsünceleri kelimelere ve cümlelere dökebilecegine isaret edilen raporda, bu yolla çesitli saglik sorunlari nedeniyle konusamayan hastalara yardimci olunabilecegine dikkat çekildi.

ICO, yeni "nöro veri rehberi"ni 2025'te tamamlamayi planliyor.