Jandarma astsubayin gelistirdigi yerli zirh teknolojisi seri üretim asamasina geldiDeniz Açik- Astsubay Hasan Talha Onuk, 2017 yilinda basladigi çalismalar sonunda muadillerine oranla daha hafif ve esnek olan kursun geçirmez yerli balistik koruma zirhi gelistirip patentini aldi - Onuk: - "Su an seri üretime hazir bir AR-GE projesidir. Insallah tamamina erdirirsek de Türk ordusunun, Türk Emniyet Teskilatinin ve Jandarma Genel Komutanliginin hizmetine sunulabilmesini düsündügümüz bir üründür"
ESKISEHIR (AA) - DENIZ AÇIK - Jandarma Genel Komutanligi'nda astsubay olarak görev yapan Hasan Talha Onuk tarafindan yaklasik 6 yillik çalisma sonucu fiber, elyaf, reçine ve formülü kendisine ait özel bir toz karisimiyla yerli olarak gelistirilen ve hafifligi ile esnekligiyle muadillerinin önüne geçen balistik koruma zirhi seri üretim asamasina geldi.
Okçulukla da ugrasan astsubay Onuk, mevcut balistik koruma zirhlarinin agirligini hafifletmek için yay yapiminda da kullanilan fiber malzeme üzerine 2017 yilinda çesitli çalismalar yapti. Fiber malzemeyi çesitli reçine ve özel bir toz karisimiyla kaplayan Onuk, söz konusu bulusunun mühimmatlara verdigi tepkiyi ölçtü.
Onuk, 2019 yilinda Afyonkarahisar'daki 8'inci Ana Bakim Fabrika Müdürlügü'nde testleri tamamlanan yerli balistik koruma zirhi için Türk Patent Kurumunun (TÜRKPATENT) yani sira Uluslararasi PCT patenti de aldi.
Baslikta, gögüs plakalarinda, araç zirhlarinin metal olmayan iç kisimlarinda, helikopterlerin taban zirhlamalarinda, nöbet kulübelerinin zirhlamalarinda rahatlikla kullanilabilen hafif ve esnek, kursun geçirmez zirh, seri üretime hazir hale getirildi.
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi, Türk Silahli Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfi (TSKGV) sirketleri, imalat sanayi ve teknoloji üreten nitelikli tedarikçilerin katilimiyla gerçeklestirilen Eskisehir Endüstri Fuari'nda ürünü sergileyen Onuk, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bulusunu sergileyeme firsat sunan TÜRKPATENT'e tesekkür etti.
Onuk, patentini aldigi ürünle amacinin, askeri seviyedeki zirhlama ihtiyacini karsilamak ve mevcut olan zirhlamayi daha da kuvvetlendirmek oldugunu anlatarak, söyle konustu:
"Biz buradan yola çikarak personelle birebir temas içerisinde bulundugumuz için diger ürünlerden daha öne tasidik ürünümüzü. En önemli etken suydu; personelin sahada kullandigi zirh sistemleri agir. Personelin sirt çantasi, mühimmati, elindeki silahi agir. Bunun üstüne bir de personelin korunmasi için zorunlu balistik plaka ve balistik baslik gibi yükler biniyor. Daha öncesinde okçuluk antrenörlügü yapiyordum ve okçuluk sporuyla uzun yillar ilgilendim. Geleneksel Türk yaylarinin yapimina merak sarmistim. Bu yaylarin fiber malzemeyle de üretildigini biliyordum. Astsubay olduktan sonra fiber malzemeleri incelerken ayni zamanda bunlarin balistik katmanlarinin ve degerlerinin oldugunu fark ettim. Bunun üzerine agir zirhlar yerine daha hafif fiber malzemenin kullanilabileceginin üzerine çalistim."
- "Muadillerinden çok daha hafif"
Hasan Talha Onuk, zirhin, fiberinden reçinelerine, içindeki gerekli destek ekipmanlarina kadar bütün malzemelerinin Türkiye Cumhuriyeti topraklari üzerinde ve tamamen Türk milletinin imkanlariyla üretildigini ifade ederek, sunlari kaydetti:
"Özel bir tozla karistirdigim reçine ile kapladigim fiber sayesinde hafif bir balistik zirh elde ettim. Muadillerine göre ayni mukavemette üçte bir oranda hafiflettik. Bunlarin gerekli testleri de yapildi. Saha ve laboratuvar testleri sonucunda basari oranimiz da ortaya kondu. 2019 yilinda Afyonkarahisar'daki 8'inci Ana Bakim Fabrika Müdürlügü'nde testleri tamamlanip, Türk Patent Kurumundan tescil aldim. 7,62x39 mm mermi, G3 ve MPT'lerde kullanilan 7,62x51 ve bunlarin yani zirh delici mühimmatlariyla denemeler yapildi. Normalde yine fiber sistem zirhlar oluyor. Borkarbür ve seramik destekli plakalarin bulundugu bir balistik zirhtir. Bu plakamiz, kompozit malzemeden olusan bir seramik destekli plaka. Fakat farkliligi, hafifligidir. Içinde kullandigimiz ekstra reçineler, reçine tipimiz farkli. Bu reçine tipimizin farkli olmasi fiberlerin farkli bir sekilde kürlenmesini ve sertlesmesini sagliyor."
Zirhin seri üretimi için destek almak istedigini belirten Onuk, "Su an seri üretime hazir bir AR-GE projesidir. Insallah tamamina erdirirsek de Türk ordusunun, Türk Emniyet Teskilatinin ve Jandarma Genel Komutanliginin hizmetine sunulabilmesini düsündügümüz bir üründür." dedi.
Onuk, bulusunun kompozit bir malzeme oldugu için balistik baslikta, gögüs plakalarinda, araç zirhlarinin metal olmayan iç kisimlarinda, helikopterlerin tabanlarinin yani sira nöbet kulübelerinin zirhlamalarinda kullanilabileceginin altini çizdi.
Kompozit malzemenin en büyük avantajinin rahat sekil alabilmesi ve kaynaklama imkaninin bulunmasi oldugunu vurgulayan Onuk, "O yüzden her türlü zirhlamada kullanilabiliyor. Yeter ki hayal edelim ve uygun bir kalip olusturalim. Muadillerine göre çok daha hafif. Türkiye ve Uluslararasi PCT patentleri sahsima ait. Seri üretim imkanim olmadigi için nihai kullaniciya ulasamiyoruz. Bizim buradan beklentimiz nihai kullaniciya ulasmaktir." diye konustu.