Bursa'da Uzay Kasifleri Derneginin düzenledigi "Gezegen Kongresi" basladiSinan Balcikoca,Saliha Nur Köksal,Mustafa Yilmaz- AK Parti'li Mustafa Varank: - "Uludag bundan sonra daha fazla gündeme gelecek. Burada yaptigimiz bu güzel yatirim, bu otel vesilesiyle 4 mevsim tüm dünyadan misafirlerimizi burada agirlayacagiz. Artik Davos'a gitmeye gerek yok. Biz tüm dünyayi Bursa'da, Uludag'da agirlamaya devam edecegiz" - "Biz Türkiye'de uzaya deger verdigimiz için, uzay alaninda çalismalar yaptigimiz içi

Bursa'da Uzay Kasifleri Derneginin düzenledigi "Gezegen Kongresi" basladiSinan Balcikoca,Saliha Nur Köksal,Mustafa Yilmaz- AK Parti'li Mustafa Varank:
- "Uludag bundan sonra daha fazla gündeme gelecek. Burada yaptigimiz bu güzel yatirim, bu otel vesilesiyle 4 mevsim tüm dünyadan misafirlerimizi burada agirlayacagiz. Artik Davos'a gitmeye gerek yok. Biz tüm dünyayi Bursa'da, Uludag'da agirlamaya devam edecegiz"
- "Biz Türkiye'de uzaya deger verdigimiz için, uzay alaninda çalismalar yaptigimiz içi

BURSA (AA) - TBMM, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Baskani ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, "Uludag bundan sonra daha fazla gündeme gelecek. Burada yaptigimiz bu güzel yatirim, bu otel vesilesiyle 4 mevsim tüm dünyadan misafirlerimizi burada agirlayacagiz. Artik Davos'a gitmeye gerek yok. Biz tüm dünyayi Bursa'da, Uludag'da agirlamaya devam edecegiz." dedi.

Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir'in da katilimiyla Gökmen Uzay Havacilik Egitim Merkezinin (GUHEM) ev sahipliginde, Uzay Kasifleri Dernegince (Association of Space Explorers- ASE) düzenlenen Planetary Congress'in (Gezegen Kongresi) açilisinda konustu.

Bursa'nin misafirperver bir sehir oldugunu belirten Varank, "Su anda Uludag'dayiz. Uzaya oldukça yakiniz Uludag'da oldugumuz için. Onun için misafirlerimizi Bursa'da, Uludag'da misafir etmek istedik. Böyle güzel bir etkinlikle hem Bursa'mizi tanitacagiz, hem Uludag'imizi tanitacagiz, hem de Bursa'ya yaptigimiz yatirimlarin uzay alaninda nasil getirileri var? Bunu da hem Türkiye'ye hem dünyaya göstermis olacagiz. Bu manada gerçekten Uludag'in seçilmesi de oldukça anlamli. Uludag bundan sonra daha fazla gündeme gelecek. Burada yaptigimiz bu güzel yatirim, bu otel vesilesiyle 4 mevsim, tüm dünyadan misafirlerimizi burada agirlayacagiz. Artik Davos'a gitmeye gerek yok. Biz tüm dünyayi Bursa'da, Uludag'da agirlamaya devam edecegiz." diye konustu.

Varank, Uludag'in uzay alaninda kapsamli bir kongreye ev sahipligi yapacagini dile getirerek, "Türkiye'nin uzaydaki hedeflerinden yeni uzay ekonomisine, ülkelerin uzay programlarindan, derin uzay çalismalarina kadar birçok konu buradaki oturumlarda tartisilacak. Üstelik bu basliklari bugün bizimle birlikte olan astronot, kozmonot ve uzay ajanslarinda çalisan profesyonellerden dogrudan dinleme imkanina sahip olacagiz. Bu kadar kiymetli katilimcilarin tecrübeleri milli uzay programimiz için daha da önemlisi ülkemizde yetisecek gelecegin bilim insanlari, mühendisleri ve kasifleri için ilham kaynagi olacak." ifadesini kullandi.

- "Sayin Cumhurbaskani'mizin liderliginde uzay çalismalarina hiz kazandirdik"

Uzay ekonomisinin küresel büyüklügünün 546 milyar dolara ulastigini vurgulayan Varank, bu ekonominin yaklasik yüzde 80'inin de ticari faaliyetlerden kaynakli oldugunu kaydetti.

Varank, özel sektörün uzay faaliyetlerine katilma konusunda bu kadar ilgili oldugu bir dönemin daha önce yasanmadigini anlatarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yeni girisimler ve genç girisimciler dünyanin ve uzayin seyrini degistiriyor. Sadece 50 yil önce 'Ay'a ilk inis' gibi zaferler kutlanirken bugün alçak yörüngeli ticari uzay uçuslarina bilet satiliyor. Özel sektörün öncülügünde imalat sanayindeki ve malzeme bilimindeki gelismeler, uydu ve firlatma teknolojilerine yapilan yatirimlar, yeniden kullanilabilir roketler uzaya erisimin önündeki engelleri önemli büyük ölçüde azaltmayi sürdürüyor. 10 yil önce çalisir durumda sadece 1000 kadar uydu varken bugün bu rakam 8 bine ulasti. Sadece bu sayi bile uzayin etkinliginin öneminin ve uzay ekonomisinin geldigi durumunu göstermesi bakimindan önemli. Uzay yarisinda öne çikan ülkelere baktigimizda, ekonomik anlamda da dünyanin güçlü ülkeleri oldugunu görüyoruz. Çünkü uzay çalismalari AR-GE'nin, inovasyonun ve teknolojinin de itici gücü konumunda. Iste biz de bu dogrultuda Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla, Sayin Cumhurbaskani'mizin liderliginde uzay çalismalarina hiz kazandirdik."

Türkiye Uzay Ajansini kurarak, Milli Uzay Programi'ni ilan ederek gelecek vizyonunu ortaya koyduklarini, gereken kurumsal yapiyi olusturduklarini vurgulayan Varank, "Kendi uydusunu yapabilen, uydu isletmeciliginde önemli basarilar elde etmis, Avrupa'nin en önemli gözlemevi alt yapilarindan birini kurmus, uzaya erisimde kendi roket teknolojilerini ilerletmis, uzay teknolojilerinde ciddi insan kaynagina sahip bir ülke konumuna geldik. Artik karada, denizde, denizaltinda, havada ve uzayda her alanda variz. Tüm bu basarilar, sayin Cumhurbaskani'mizin ortaya koydugu irade ve Türkiye'ye çizdigi vizyon sayesinde oldu." ifadesini kullandi.

- "Henüz uzaya çikmis bir Türk vatandasi yok ama yakinda olacak"

Varank, sabah saatlerinde yabanci misafirle sohbet ettigini animsatarak, söyle konustu:

"Dedi ki '17 seçimdir Sayin Cumhurbaskani Türkiye'de seçimleri kazaniyor. Bu nasil oluyor? Biz bunu anlamakta zorlaniyoruz.' Ben de dedim ki 'Bakiniz Türkiye'de öyle bir muhalefet anlayisi var ki uzay çalismasi yapmadigimiz için degil, uzay çalismasi yaptigimiz için bizi elestiriyorlar.' Türkiye Uzay Ajansini kurdugumuz için o ajansi kapatmak üzere Anayasa Mahkemesi'ne basvuruyorlar. O da dedi ki 'Demek ki sizde seçimleri kazanmak kolay. Böyle bir muhalefet anlayisi olursa ilelebet yenilgiye mahkumlar.' Biz Türkiye'de uzaya deger verdigimiz için, uzay alaninda çalismalar yaptigimiz için elestirildik ama dünyanin geleceginin uzaydan geçtiginin gayet farkindayiz. Bu vizyonla hareket ediyoruz."

Türkiye'nin Ay'a ulasmaktan, uzay teknolojilerinde yeni bir ekosistem olusturmaya, uzaydaki hak ve menfaatleri korumaktan, yeni isbirlikleri tesis etmeye kadar iddiali ama ayaklari yere basan hedeflerinin oldugunu belirten Varank, sunlari kaydetti:

"Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonu ve tüm enerjimizle Türkiye Yüzyilini insa ederken artik daha büyük bir coskuyla 'uzayda biz de variz' diyoruz. Uzay Kasifleri Dernegine üye olabilmek için uzaya çikmis olmak gerektigini biliyorum. Henüz uzaya çikmis bir Türk vatandasi yok ama yakinda olacak. Iste, Türkiye'nin insanli ilk uzay görevini gerçeklestirmeye aday arkadaslarimiz Alper Gezeravci ve Tuva Cihangir Atasever de bugün aramizdalar. Bayragimizi uzayda gururla tasiyacak arkadasimizi cumhuriyetimizin 100'ncü yilinda uluslararasi uzay istasyonuna yolcu edecegiz ve tarihimizde önemli bir ilke daha imza atacagiz. Insallah, Türkiye'nin tecrübe ettigi diger birçok ilk gibi bu tarihi adimin onurunu milletimize yasatmak da yine Sayin Cumhurbaskani'miza nasip olacak. Inaniyorum ki Alper ve Tuva bilgi ve tecrübeleriyle gelecek nesillere rol modellik yapacaklar. Gelecekteki milli kahramanimiza simdiden basarilar temenni ediyor, bu büyük adimin ülkemize, milletimize, özellikle de gençlerimizi hayirli olmasini diliyorum."