Bakan Varank, Azerbaycan'la teknoloji alanindaki isbirliklerini degerlendirdi:Ruslan Rehimov- "Biz yakin zamanda Bilisim Vadisi Istanbul'un, Bilisim Vadisi Izmir'in açilisini yapacagiz ama bunlarla paralel Bilisim Vadisi Bakü'nün de açilisini yapmak üzere son noktaya gelmis durumdayiz. Bilisim Vadisi Istanbul, Kocaeli, Izmir, Bakü olarak bir global teknoloji koridoru olusturmak için çalisiyoruz"- "(T3 Vakfi Bakü Bilim Merkezine) Talepler o kadar fazla ki buraya alabildigimiz ögrenci sayisi kisi

Bakan Varank, Azerbaycan'la teknoloji alanindaki isbirliklerini degerlendirdi:Ruslan Rehimov- "Biz yakin zamanda Bilisim Vadisi Istanbul'un, Bilisim Vadisi Izmir'in açilisini yapacagiz ama bunlarla paralel Bilisim Vadisi Bakü'nün de açilisini yapmak üzere son noktaya gelmis durumdayiz. Bilisim Vadisi Istanbul, Kocaeli, Izmir, Bakü olarak bir global teknoloji koridoru olusturmak için çalisiyoruz"- "(T3 Vakfi Bakü Bilim Merkezine) Talepler o kadar fazla ki buraya alabildigimiz ögrenci sayisi kisi

BAKÜ (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Istanbul ve Izmir'de yakin zamanda bilisim vadilerinin açilisini yapacaklarini, Bilisim Vadisi Bakü'de de son noktaya gelindigini belirterek "Bilisim Vadisi Istanbul, Kocaeli, Izmir, Bakü olarak bir global teknoloji koridoru olusturmak için çalisiyoruz." dedi.

Bakan Varank, Cumhurbaskanligi Külliyesinde düzenlenen Togg T10X Ilk Teslim Töreni'nin ardindan Azerbaycan'in baskenti Bakü'ye gitti.

Azerbaycan Teknik Üniversitesinde kurulan Bilisim Vadisi Bakü'nün tamamlanmak üzere olan binasinda incelemede bulunan Varank, T3 Vakfinin destegiyle kurulan ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri'ni de barindiran Bakü Bilim Merkezini ziyaret etti.

Azerbaycan Dijital Gelisim ve Ulastirma Bakani Resat Nebiyev, Bilisim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar Ibrahimcioglu, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bagci ile Togg heyetinin de eslik ettigi Varank, önce Azerbaycan Teknik Üniversitesinde kurulan Bilisim Vadisi'nde incelemelerde bulundu.

Azerbaycan Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vilayet Veliyev ile diger yetkililer, Bilisim Vadisi hususunda Varank'a bilgi verdi. Varank, daha sonra T3 Vakfi Bakü Bilim Merkezini ziyaret ederek, buradaki çalismalari inceledi, siniflari gezip ögrencilerle sohbet etti.

Ziyaret sonrasinda basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Varank, Türkiye ve Azerbaycan'in bugüne kadar "tek millet, iki devlet" siariyla hareket ettigini, bundan sonra da ayni anlayisla yola devam etmek istedigini söyledi.

Varank, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'la Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev'in iki ülkenin beraber kalkinmasi, büyümesi ve uluslararasi arenada beraber dayanisma içerisinde hareket etmesi için önemli liderlik sergilediklerinin altini çizdi.

Kendilerinin de iki ülke arasindaki iliskileri gelistirmek ve iki ülkeye ayni anda katki saglamak için gayret gösterdiklerini belirten Varank, söyle devam etti:

"Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak buradaki bakan arkadaslarimizla, muhataplarimizla yürüttügümüz çalismalar var. Bunlardan bir tanesi, Azerbaycan'da kurmayi planladigimiz bir teknopark. Biliyorsunuz, Türkiye'de Bilisim Vadisi artik bir marka haline geldi. Türkiye'nin teknoloji yarisinda en önemli teknoparklarindan bir tanesi. Yakin zamanda Bilisim Vadisi Istanbul'un, Bilisim Vadisi Izmir'in açilisini yapacagiz ama bunlarla paralel olarak Bilisim Vadisi Bakü'nün de açilisini yapmak üzere son noktaya gelmis durumdayiz. Bilisim Vadisi Istanbul, Kocaeli, Izmir, Bakü olarak bir global teknoloji koridoru olusturmak için çalisiyoruz."

Varank, Türkiye'nin kabiliyet ve yeteneklerinin Azerbaycan'a aktarilmasi, buradaki gençleri ve girisimcileri desteklemek için çalismalar yaptiklarini kaydederek "Burada T3 Vakfinin uyguladigi Deneyap Teknoloji Atölyeleri'nin subesi faaliyet gösteriyor. Burada ilkokul çagindan lise çagina kadar genç arkadaslarimiza teknoloji egitimleri veriyoruz. Onlari adeta teknolojinin birer yildizi olarak yetistirmek için çocuk yaslardan itibaren siber güvenlikten robotik tasarima kadar onlari gelecegin dünyasinda önemli teknoloji insanlari yapacak egitimler veriyoruz." diye konustu.

Türkiye'de uygulanan dene yap modelinin birebir aynisinin Azerbaycan'da devam ettigini söyleyen Varank, "Talepler o kadar fazla ki buraya alabildigimiz ögrenci sayisi kisitli. 80 ögrenci alacagimiz bir egitim faaliyetine 2 bin basvuru oluyor. Onun için biz Deneyap Teknoloji Atölyeleri'ni sadece Bakü'de degil, diger illerde da yayginlastirmak istiyoruz. Insallah Türkiye, Azerbaycan iki kardes ülke olarak yollarina devam edecekler." ifadelerini kullandi.

Varank, Türkiye ve Azerbaycan'in her zaman birbirinin yaninda oldugunu vurgulayarak sunlari kaydetti:

"Insallah bu kardeslik hukukumuz ilelebet devam edecek. Türkiye ve Azerbaycan, hep beraber payidar olacak, biz buna inaniyoruz. Bizim üzerimize ne sorumluluk düserse de bunu gerçeklestirmek için yerine getirmek için de bütün gayretimizi insallah sergileyecegiz."

- "Aliyev'in siparis ettigi araci (Togg) kendilerine teslim edecegiz"

Türkiye'nin yerli otomobili Togg'a iliskin de degerlendirmelerde bulunan Varank, sunlari kaydetti:

"Türkiye'nin otomobili projesi aslinda ülkemizin 60 yillik bir hayaliydi. Türk milleti, biz yerli ve milli otomobile kavusmayi gerçekten büyük bir istiyakla bekliyordu. Hamdolsun Sayin Cumhurbaskani'mizin liderliginde, girisimcilerin büyük özverileriyle birlikte biz, Türkiye'nin otomobili projesini nihayete erdirmis olduk. Dün, Sayin Cumhurbaskani'miza ve Emine Erdogan Hanimefendi'ye ilk araçlarini teslim ettik.

Biliyorsunuz fabrikanin açilisindan sonra Sayin Aliyev, Sayin Cumhurbaskani'mizi aramisti ve demisti ki 'ben de bir araç siparis etmek istiyorum.' Iste biz de Sayin Cumhurbaskani'mizdan sonra ikinci araci buraya getirdik. Sayin Aliyev'e teslim etmek üzere Bakü'deyiz. Insallah birkaç saat sonra Sayin Aliyev'in siparis ettigi araci kendilerine teslim edecegiz. Gerçekten gurur verici bir proje. Tüm Türkiye'de büyük bir cosku, büyük bir heyecan olusturan bir proje. Biz bu coskuyu, heyecani tabii ki Azerbaycan'da da görmekten mutluluk duyariz."

Azerbaycan'da da Togg ile ilgili "Buraya gelecek biz satin alabilecek miyiz?" seklinde sorular soruldugunu aktaran Varank, "Tabii bugün ilk teslimi Sayin Cumhurbaskani Aliyev'e yapmak bizim için gerçekten gurur. Türkiye'de söyle tartismalar da olmustu, 'acaba ikinci araci kim alacak' seklinde. Aslinda Sayin Aliyev'in ikinci araci teslim aliyor olmasi da tüm Türk milletinin gögsünü kabartan bir husus. Can Azerbaycan'a Türkiye'nin otomobilini getirmis olmaktan, Sayin Cumhurbaskani Aliyev'e bunu teslim ediyor olmaktan gurur duyuyoruz. Insallah bunun gibi isbirlikleriyle biz yolumuza devam edecegiz." diye konustu.

Bakan Varank ve beraberindekiler, seri üretim bandindan indirilen Anadolu renkli Togg'u Cumhurbaskani Aliyev'e bugün teslim edecek.