Sultanahmet'te yaklasik 750 semazen sema gösterisi sunduAise Hümeyra Akgün- Kültür ve Turizm Bakani Ersoy: - "Bu etkinlikle Mevlana'nin 'gel' felsefesini tüm dünyaya yaymak istiyoruz. Dünyanin su anda içinde bulundugu kaos ve savas ortaminda Anadolu'da mayalanmis baris, kardeslik, huzur mesajlarini bu vesilesiyle vermis oluyoruz"

Sultanahmet'te yaklasik 750 semazen sema gösterisi sunduAise Hümeyra Akgün- Kültür ve Turizm Bakani Ersoy: 
- "Bu etkinlikle Mevlana'nin 'gel' felsefesini tüm dünyaya yaymak istiyoruz. Dünyanin su anda içinde bulundugu kaos ve savas ortaminda Anadolu'da mayalanmis baris, kardeslik, huzur mesajlarini bu vesilesiyle vermis oluyoruz"

ISTANBUL (AA) - Hz. Mevlana'nin vefatinin 750. yilinda yaklasik 750 semazenin katilimiyla Sultanahmet Meydani'nda sema gösterisi yapildi.

Kültür ve Turizm Bakanligi, 2023 yilinin UNESCO tarafindan "Mevlana Yili" olarak takvime alinmasi kapsaminda Güzel Sanatlar Genel Müdürlügü nezdinde etkinlikler gerçeklestiriyor.

Bu kapsamda, Ayasofya-i Kebir Camii Serifi önündeki Sultanahmet Meydani'nda Hz. Mevlana'nin vefatinin 750. yilinda Mevlana Gülseni programi düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, program öncesi basin mensuplarina yaptigi açiklamada, dünya tarihinin en önemli meydanlarindan biri olan Ayasofya önünde semazenlerin gösteri sunacagini söyledi.

Ersoy, "Bu etkinlikle Mevlana'nin 'gel' felsefesini tüm dünyaya yaymak istiyoruz. Dünyanin su anda içinde bulundugu kaos ve savas ortaminda Anadolu'da mayalanmis baris, kardeslik, huzur mesajlarini bu vesilesiyle vermis oluyoruz. Etkinlikte emegi geçen herkese tesekkür ederim." diye konustu.

Programa konuk olan Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, bu senenin "Mevlana Yili" olmasi dolayisiyla önemine isaret ederek, sunlari aktardi:

"Konya alimlerin sehri. Konya'da yetisen en önemli mutasavviflardan birisi Hz. Mevlana. Belediye olarak en önemli görevlerimizden birisi Hz. Mevlana'yi, onun felsefesini anlatabilmek. Yil boyunca Mevlana yilina uygun faaliyetler yapmaya devam edecegiz."

Sahneleme teknikleri ve müzikal altyapi açisindan yüksek teknolojinin ve sanatsal anlatim imkanlarinin kullanildigi gösteride, yurt içi ve yurt disindan 750'ye yakin semazen "Sema Mukabelesi" icra etti.

"Mevlana Gülsenine Davet - GEL" isimli gösteride tasavvuf müzigi ve Türk musikisi sanatçisi, ayni zamanda Pir Nurettin Cerrahi Tekkesi'nin son postnisini Ahmet Özhan ile Kültür ve Turizm Bakanligi Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranli solist olarak yer aldi.

Özhan ve Belviranli'ya, Hasan Niyazi Tura'nin sefligini üstlendigi klasik Türk ve Bati müzigi enstrümanlarinin yer aldigi orkestra eslik etti.