Myanmar ordusunun hava saldirisinda en az 53 kisinin öldügü ileri sürüldüMurat Karadag

Myanmar ordusunun hava saldirisinda en az 53 kisinin öldügü ileri sürüldüMurat Karadag

ANKARA (AA) - Myanmar ordusunun bir kasabaya düzenledigi hava saldirisinda en az 53 kisinin hayatini kaybettigi iddia edildi.

BBC'nin saldiriya ugrayan köy sakinlerine dayandirdigi haberine göre, Myanmar'in Sagaing bölgesindeki Pa Zi Gyi kasabasina yönelik hava saldirisinda, aralarinda 15 kadin ve birçok çocugun da bulundugu en az 53 kisinin yasamini yitirdigi ifade edildi.

Isminin verilmesini istemeyen bir görgü tanigi, saldirinin saat 07.00 sularinda savas uçaklariyla basladigini ve ardindan bölgenin helikopterlerle ates altina alindigini söyledi.

Saldirinin yaklasik 20 dakika sürdügünü kaydeden görgü tanigi, vücut bütünlügü olmamasi nedeniyle net ölü sayisini bilmediklerini ve sayinin çok daha fazla olabilecegini sözlerine ekledi.

Myanmar ordusunun hava saldirisinin, çevredeki bölgelerden çok sayida kisinin, Pa Zi Gyi'deki Halk Savunma Güçleri (PDF) Ofisi'nin açilisina katildigi günde yapildigi kaydedildi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat 2021'de yönetime el koymustu. Ordu, ülkenin eski fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800'ün üzerinde kisi hayatini kaybetti. Darbeden bu yana yaklasik 13 bin kisi gözaltina alindi, 10 binin üzerinde kisi halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulari Yardim Kurulusuna göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kisi yasamini yitirdi ve 10 binin üzerinde kisi gözaltina alindi. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkinda idam karari vermisti.