Kirgizistan'da Nevruz Bayrami tatlisi pisirilmeye baslandiNazir Aliyev Tayfur

Kirgizistan'da Nevruz Bayrami tatlisi pisirilmeye baslandiNazir Aliyev Tayfur

BISKEK (AA) - Kirgizistan'da Nevruz Bayrami'nin vazgeçilmez ikramlarindan ve tarifi kusaktan kusaga aktarilan bolluk ve bereketin simgesi "sümölök" tatlisi pisirilmeye baslandi.

Baskent Biskek'te bir restoranin bahçesinde Nevruz Bayrami için hazirlanacak sümölök tatlisi için halk sanatçilari ve vatandaslarin katilimiyla kutlama etkinligi düzenlendi.

Tatliyi hazirlama sürecinde, geleneksel çalgilarin esliginde türküler söylendi, halkin birligi ve beraberligi, bereket ve afiyet için dualar edildi.

Yerel kiyafetler içindeki kadinlar, milli müzikler esliginde yaptiklari danslarla ve söyledigi sarkilarla sümölök pisirme etkinligine renk katti.

Tatlinin yanmamasi için kazanin tabanina erik büyüklügünde 71 tas dizildikten sonra sirasiyla yag, filizlenmis bugday, un ve su kullanildi.

Dev kazana konulan malzemeler, 12 saat boyunca yakilan atesin üzerinde istenilen kivam yakalanincaya kadar karistirilacak.

Sümölök tatlisi yarinki Nevruz Bayrami'nda misafirlere ikram edilecek.

- Bayrama 1 ton 200 kilogramlik tatli hazirlaniyor

Etkinligin organizatörü Suriya Osmankulova, AA muhabirine yaptigi açiklamada, pisirilen sümölök tatlisina "uyum" adini verdiklerini belirterek "Bayrama 1 ton 200 kilogramlik tatli hazirlaniyor." dedi.

Sümölök tatlisinin özellikle Nevruz Bayram sofrasi için hazirlandigini söyleyen Osmankulova, Nevruz'un, Kirgiz halki için uyumun, birligin, bereketin, inancin ve yeni yilin bayrami oldugunun altini çizdi.

Osmankulova, Müslüman halklarin arasinda sevilen sümölök tatlisinin yapiminda sadece yag, filizlenmis bugday, un ve su kullanildigini anlatti.

Yakilan atesin üzerinde tatli istenilen kivama gelinciye kadar 12 saat boyunca karistirilacagini belirten Osmankulova, "Yarin sabah kazanin kapagi açildiginda çok lezzetli ve sagliga faydali bir tatli ortaya çikacaktir." diye konustu.

Osmankulova, sümölök tatlisinin hikayesini söyle anlatti:

"Bir zamanlar bir kadin varmis. Kadin, çocuklarinin karnini doyurmak için çimlenmis bugday ve tas toplayip eve getirmis. Kazana attigi taslara ve bugdaya su ekleyip sürekli karistiran anne, çocuklarini avutmak için yemek hazirladigini gösterirmis. Yemegi beklemekten usanan çocuklar, kazandaki taslarin birbirine degmesinden çikan ses sayesinde uyuyakalirmis. Sabah kalktiklarinda bir kazan dolusu yemek bulan anne ve çocuklari, böylece açliktan kurtulmus."

- Kazanin basinda dileklerde bulunuldu

Kirgizistan'in Çuy bölgesine bagli Moskova ilçesindeki Kadinlar Komisyonu Baskani Damira Sidikbayeva, sümölögün pistigi kazana 71 tas birakilirken, baris olsun ve afetler olmasin dileginde bulunduklarini belirtti.

Sidikbayeva, söyle devam etti:

"Annelerin baris, uyum ve birligin korunmasinda büyük emegi vardir. Türkiye'de geçen ay meydana gelen deprem haberlerini gözyasi içinde izledik. Olan bitenleri yüregimizde ve ülkemizde olmus gibi hissettik. Allah'a böyle acilar yasanmasin diye duada bulunduk. Bizim Cumhurbaskani Sadir Caparov ve diger Müslüman ülkeler Türkiye'nin yardimina gitti. Biz anneler olarak Türkiye halkina sicak selamimizi gönderiyoruz. Aman dikkatli olun. Bu afetler geride kalsin. Devletinize her seyi yeniden imar etmesi için temennide bulunuyorum."

- Nevruz Bayrami meydanlarda kutlanacak

Milli bayram Nevruz, yarin tüm ana meydanlarda kültürel etkinliklerle kutlanacak.

Biskek Büyüksehir Belediyesi, Nevruz için Ala-Too Meydani'nda halk oyunlari, konser, fuar, el isleri, gelenekleri tanitma etkinlikleri düzenleyecek.

Os Büyüksehir Belediyesi de sümölök festivali, kutlama ve yerel sanatçilarin katilimiyla konser etkinligi organize edecek.

Ilçe belediyeleri de etkinliklerin ziyaretçilerine sümölök tatlisi ikraminda bulunacak.