Irakli baba, ABD askerlerinin kursunuyla ölen oglu için 17 yildir adalet ariyorHaydar Karaalp - Irakli baba Ala Ebu Hüseyin: - "Arkadaslariyla oturduklari yerin karsisinda ABD askerlerinin bulundugu Azamiye Baskanlik Sarayi vardi. Amerikan askerleri, arkadaslariyla yemek yerken ogluma kursun sikmis. Kursunun omuriligine isabet etmesi sonucu direkt yogun bakima alindi, 6 gün sonra hayatini kaybetti" - "ABD'liler Irak'taki kültürel ve mezhepsel dokuyu zedeleyerek halki böldüler. Binlerce çocuk,

Irakli baba, ABD askerlerinin kursunuyla ölen oglu için 17 yildir adalet ariyorHaydar Karaalp  - Irakli baba Ala Ebu Hüseyin:
 - "Arkadaslariyla oturduklari yerin karsisinda ABD askerlerinin bulundugu Azamiye Baskanlik Sarayi vardi. Amerikan askerleri, arkadaslariyla yemek yerken ogluma kursun sikmis. Kursunun omuriligine isabet etmesi sonucu direkt yogun bakima alindi, 6 gün sonra hayatini kaybetti"
 - "ABD'liler Irak'taki kültürel ve mezhepsel dokuyu zedeleyerek halki böldüler. Binlerce çocuk,

BAGDAT (AA) - HAYDAR KARAALP - Irakli baba Ala Ebu Hüseyin, 2006 yilinda üniversiteden mezun oldugu gün ABD askerlerinin kursunuyla öldürülen oglu için yillardir adalet arayisini sürdürüyor.

Baskent Bagdat'ta yasayan emekli Albay Ebu Hüseyin'in oglu Hüsam, 2006 yilinda mezuniyet heyecani ve mutlulugunu kutlamak için arkadaslariyla Dicle Nehri kenarinda yemek yerken ABD askerlerinin kaldigi Saddam Hüseyin'in sarayindan çikan kursunla hayatini kaybetti.

Oglunun hasretini 17 yildir gönlünde tasiyan baba Ebu Hüseyin AA muhabirine adalet arayisinda geçirdigi süreçlere dair açiklamada bulundu.

Baba Ebu Hüseyin, oglunun mezun oldugu gün arkadaslarina sandviç ismarlama sözü verdigini ifade ederek, olay gününe dair sunlari anlatti:

"O gün arkadaslariyla nehir kenarina gidip yemek yemege baslamislar. Arkadaslariyla oturduklari yerin karsisinda ABD askerlerinin bulundugu Azamiye Baskanlik Sarayi vardi. Amerikan askerleri, arkadaslariyla yemek yerken ogluma kursun sikmis. Kursunun omuriligine isabet etmesi sonucu direkt yogun bakima alindi, 6 gün sonra hayatini kaybetti."

ABD askerlerinin öldürdügü oglunun hayata olumlu bakan, iyiliksever, sosyal biri oldugunu dile getiren acili baba, oglunun ayrica sporcu oldugunu ifade etti.

- "Bir daha gelirsen seni de öldürüp nehre atariz dediler"

Ebu Hüseyin, oglunun ölümü sonrasi atesin açildigi Sarayin kapisina giderek oglunun neden öldürüldügünü sormaya çalistigini anlatarak, "Bana 'Bir daha buraya gelirsen seni öldürür Dicle Nehri'ne atariz' dediler. Eve döner dönmez yakinimiz olan bir generale telefon açip durumu anlattim. General bir daha oraya gitmememi istedi ve nehir kiyisinda gezenlerin kursunla öldürülme ihtimalinin oldugunu söyledi." dedi.

ABD'nin 2003 isgaliyle Irak'i siyasal, mezhepsel ve toplumsal olarak parçaladigini ifade eden Ebu Hüseyin, 2003 yilina kadar Irak'ta tüm bilesenleri kapsayan "ulusal kimlik" anlayisinin hakim oldugunu vurguladi.

Irakli baba, "ABD'liler Irak'taki kültürel ve mezhepsel dokuyu zedeleyerek halki böldüler. Binlerce çocuk, genç, kadin ve yasli bu politikalar yüzünden hayatindan oldu. Bir ABD'li asker öldürülünce kaç para tazminat aliyor? Binlerce gencimizi ABD'liler öldürdü ama hiçkimse bunlara tazminat vermedi." ifadelerini kullandi.

- Irak yargisindan "ABD askerlerinin dokunulmazligi var" yaniti

Oglunun öldürülmesinin ardindan Yüksek Yargi Konseyinde, ABD askerlerine karsi dava açtigini belirten Ebu Hüseyin, Konseyden "ABD askerlerine karsi yetki sahibi olmadigi ve onlarin dokunulmazliklarinin bulundugu" yanitini aldigini aktardi.

Ebu Hüseyin, sözlerini söyle tamamladi:

"Avukatimiz, ABD Büyükelçiliginde bir odanin askerlerin ihlalleri sonucu öldürülenlerin yakinlarinin açtigi dava dosyalariyla doldugunu aktardi. Bu dosyalar yillardir tozlanmis durumda orada sonuçsuz olarak duruyor. Öldürülen ABD’lilere tazminat verilirken öldürülen Iraklilara hiçbir tazminat verilmiyor."