Sudan ordusu, HDK'yi Türk tahliye uçagina saldirmakla suçladiAhmed Satti- Hizli Destek Kuvvetleri ordunun suçlamasini reddetti

Sudan ordusu, HDK'yi Türk tahliye uçagina saldirmakla suçladiAhmed Satti- Hizli Destek Kuvvetleri ordunun suçlamasini reddetti

HARTUM (AA) - Sudan ordusu, Hizli Destek Kuvvetlerini (HDK), ülkede mahsur kalan Türk vatandaslarini tahliye etmek için gelen "C-130" tipi Türk tahliye uçagina saldirmakla suçladi.

Ordudan yapilan açiklamada, "Türk tahliye uçagi 'C-130', bu sabah Vadi Seyyidna Havalimani'na inise yaklasirken (HDK'yi kastederek) isyancilar tarafindan saldiriya ugradi." ifadesi kullanildi.

Saldirinin, uçagin yakit depolarinin hasar görmesine ve mürettebat üyelerinden birinin yaralanmasina yol açtigi bildirilen açiklamada, uçagin yerel saatle 07.25'te güvenli sekilde inis yaptigi ve havaalaninda tamir edildigi kaydedildi.

Açiklamada, Silahli Kuvvetlerin, "isyancilarin" bu tür tehlikeli davranislarla tahliye çabalarini engelleme girisimleri konusunda uyarida bulundugu belirtildi.

- HDK, ordunun suçlamasini reddetti

HDK tarafindan yapilan açiklamada ise ordunun bu suçlamalari reddedilerek "Eylemlerini örtbas etmek için yalan ve iddialar yayarak medyayi dezenformasyon kampanyalarinin devaminda feshedilmis rejimin asirilik yanlisi kalintilari tarafindan desteklenen silahli kuvvetlerin darbeci liderleri, güçlerimizin bir Türk tahliye uçagina saldirdigini iddia etti. Sahadaki gerçekler, bu iddialari yalanliyor." denildi.

Gece yarisindan bu yana üzerinde anlasmaya varilan insani ateskese siki sikiya bagli kalindigi bildirilen açiklamada, "Güçlerimizin kontrolü altinda olmayan ve hiçbir askeri gücümüzün olmadigi bölge olan Umdurman'daki Vadi Seyyidna semalarinda herhangi bir uçagi hedef aldigimiz dogru degildir." ifadesi kullanildi.

Açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Dolayisiyla bütün sorumluluk güçlerimizi suçlamaya çalisan, kardes ve dost ülkelerle iliskilerimizi sabote etmeye çalisan ve her defasinda gerçekler ortaya çikarilarak alçakça planlari bosa çikan (orduyu kastederek) darbecilere aittir. Geçtigimiz günlerde misyonu koruyan ve baskentin tüm sehirlerinden tahliye eden bizken bir Türk tahliye uçagina güçlerimizin saldirmasi ne kadar mantikli olabilir?"

- MSB'den "tahliye uçagina hafif silahla ates açildigi" açiklamasi

Milli Savunma Bakanligi (MSB), Sudan'da mahsur kalan Türk vatandaslarini tahliye etmek için ülkeye giden "C-130" tipi tahliye uçagina hafif silahla ates açildigini bildirmisti.

MSB'den yapilan açiklamada, "Çatismalarin devam ettigi Sudan’da mahsur kalan vatandaslarimizi tahliye görevi için Wadi Sayidna’ya giden C-130 tahliye uçagimiza hafif silahla ates açilmistir. Uçagimiz emniyetle inisini gerçeklestirmistir. Personelimizde yaralanan olmamakla birlikte uçagimizda da gerekli kontroller yapilmaktadir." ifadelerine yer verilmisti.

- Sudan'da ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum ve diger sehirlerde 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile HDK arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Saglik Bakanligi, ordu ile HDK arasinda 15 Nisan'da baslayan çatismalarda düne kadar 512 kisinin öldügünü, 4 bin 193 kisinin yaralandigini bildirmisti.

Ordu ve HDK, Suudi Arabistan ve ABD'nin çabalari ile gece yarisindan itibaren 72 saat daha uzatma karari aldiklarini açiklamisti.