AB ülkelerinin disisleri bakanlari Brüksel'de toplandiÖmer Tugrul Çam

AB ülkelerinin disisleri bakanlari Brüksel'de toplandiÖmer Tugrul Çam

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi'ni (AB) olusturan ülkelerin disisleri bakanlari, Ukrayna'dan Afrika'ya, Bati Balkanlar'dan Iran'a kadar genis bir gündemle bir araya geldi.

Brüksel'deki AB Disisleri Bakanlari Toplantisi'nin gündeminde, basta Rusya ile savasan Ukrayna'ya destegin sürdürülmesi, Rusya'ya uygulanacak 11. yaptirim paketi gibi konular bulunuyor.

Bakanlar, Ukrayna'ya mali, askeri ve siyasi destegin nasil sürdürülecegini ayrica AB'nin Rusya'ya uyguladigi yaptirimlara diger ülkelerin de uymasinin nasil saglanacagi gibi basliklarda görüsmeler yapacak. Yaptirimlar konusundaki 11. paketi ele alacak bakanlarin toplantisindan bu konuda bir sonuç beklenmiyor.

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba'nin toplantiya video konferansla katilmasi planlaniyor. AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Ukrayna'ya yardimlarin yapilmasini saglayan "Avrupa Baris Fonu"nu artirmayi teklif edecegi ifade ediliyor.

Toplantida, Ukrayna'nin olusturdugu "Rusya'nin savasinin destekçileri" listesinde bazi Avrupali sirketlerin bulunmasi da görüsülecek.

Macaristan'in Ukrayna'ya askeri yardimlari engelledigi, buna gerekçe olarak Ukrayna'nin listesinde bir Macar bankasinin bulunmasini gösterdigi belirtiliyordu.

AB bakanlari, Bati Balkanlar'daki 6 ülkenin disisleri bakanlariyla yemekte bir araya gelecek. Özellikle Rusya'nin bölgedeki etkisinin degerlendirilecegi toplantida, Belgrad-Kosova Diyalogu ve Bosna Hersek'teki durum gibi basliklar da gündeme gelecek.

AB'nin insan haklari yaptirim rejimi çerçevesinde Iran'a yönelik yeni yaptirimlari kabul etmesi beklenen toplantida, Orta Asya ülkeleriyle iliskilerin gelistirilmesi, Tunus'taki son durum gibi konular da görüsülecek.

- Savunma bakanlari da toplanacak

AB Disisleri Bakanlari Toplantisi'nin ardindan AB Savunma Bakanlari Toplantisi yapilacak. Yarin yapilacak toplantida, gündemin esasini da Ukrayna'ya askeri yardimlar olusturacak.

Japonya'daki G7 Toplantisi'nda Ukrayna'ya F-16 savas uçaklarinin verilmesinin önünün açilmasiyla Ukraynali pilotlara bu uçaklarin uçurulmasi için egitim verilmesi planlaniyor.

AB ülkelerinin savunma bakanlari, bu konunun yani sira Ukrayna'nin talep ettigi silah ve mühimmat desteginin hizlandirilmasi konusunu ele alacak.

Ukraynali askerlerin egitimi de gündemde olacak. AB yetkilileri, bugüne kadar 15 bin Ukrayna askerinin egitiminin tamamlandigini, bunu 20 bine çikarmayi planladiklarini belirtiyor.

AB Savunma Bakanlari Toplantisi'nin bir bölümüne NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de katilmasi öngörülüyor.