Deprem öncesi alinacak önlemler hasar ve kayiplari en aza indiriyorGökhan Zobar- Trakya Üniversitesi Dogal Afet Yönetimi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaya: - "Deprem bilincinin artirilmasi gerekli. Sik araliklarla tatbikatlar yapilmasi çok önemli. Insanlar aliskanlik haline getirdikleri seyleri deprem aninda daha rahat uygulayabilir" - "Deprem aninda yasam üçgeni olusturarak kendimizi korumaliyiz. Sarsinti aninda asla asansör veya merdivenlere kosmamak gerekli. Disari çikmadan

Deprem öncesi alinacak önlemler hasar ve kayiplari en aza indiriyorGökhan Zobar- Trakya Üniversitesi Dogal Afet Yönetimi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaya:
- "Deprem bilincinin artirilmasi gerekli. Sik araliklarla tatbikatlar yapilmasi çok önemli. Insanlar aliskanlik haline getirdikleri seyleri deprem aninda daha rahat uygulayabilir"
- "Deprem aninda yasam üçgeni olusturarak kendimizi korumaliyiz. Sarsinti aninda asla asansör veya merdivenlere kosmamak gerekli. Disari çikmadan

EDIRNE (AA) - Trakya Üniversitesi Dogal Afet Yönetimi Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Kaya, deprem öncesinde alinacak önlemlerin hasar ve can kayiplarini en aza indirecegini söyledi.

Prof. Dr. Kaya, AA muhabirine, 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerin çok sayida binanin yikimina ve binlerce insanin ölümüne neden oldugunu animsatti.

Depremden en az hasarla ve kayipla ayrilmanin yolunun deprem öncesinde alinacak önlemlerden geçtigini anlatan Kaya, bireysel ve kurumsal tedbirlerin önemine vurgu yapti.

Türkiye'de depremlerin olmaya devam edecegini ve bu konuda farkindaligin artirilmasi gerektigini dile getiren Kaya, söyle devam etti:

"Hem bireysel hem kurumsal önlemler olmali. Kisisel olarak evde ulasilmasi kolay bir yerde deprem çantasi bulunmali. Bu çantanin içinde olmazsa olmazlarin basinda su ve konserve gibi yiyecek geliyor. Depreme yönelik olarak aile bireyleri olasi bir afette ne yapacaklari konusunda önceden konusmalari gerekiyor. Deprem aninda yasam üçgeni saglayacak alanlar tespit edilmeli. Yasam üçgeni, olasi bir yikimda enkazdan sag çikmayi saglayacak bir bosluk olusturuyor. Bu boslugu az ezilip, hacmi daha az azalan esyalar olusturur. Basimizi ve iç organlarimizi koruyacak sekilde 'çök-kapan-tutun'u gerçeklestirmeliyiz. Bunun yani sira depremin hemen ardindan gördük ki, afette ilk müdahaleyi yapacak kisiler bizleriz. Bu anlamda sertifikali ilk yardim ve arama kurtarma egitimi almak çok önemli. Gönüllü sayilari artirilmali ve kurslara katilarak bilinçlendirme çalismalari yapilmali."

Kaya, yapisi ve üzerine kurulu oldugu zemin özelliklerinin, binanin, depremi ne kadar hasarla atlatacagini belirledigini ifade etti.

Binalarin, gerekli zemin etütleri yapilarak uygun tekniklerle insa edilmesi gerektigine dikkati çeken Kaya, mevcut binalarin da deprem riskine karsi analiz edilmesi uyarisinda bulundu.

Prof. Dr. Kaya, sunlari kaydetti:

"Deprem bilincinin artirilmasi gerekli. Sik araliklarla tatbikatlar yapilmasi çok önemli. Insanlar aliskanlik haline getirdikleri seyleri deprem aninda daha rahat uygulayabilir. Deprem aninda yasam üçgeni olusturarak kendimizi korumaliyiz. Sarsinti aninda asla asansör veya merdivenlere kosmamak gerekli. O esnada ne olacagini bilemeyiz. Sarsintilarin sakinlesmesinden sonra disari çikilmali. Disari çikmadan ilk sok atlatildiktan sonra dogal gaz ve elektrigin kapatilmasi ve yangin riskinin ortadan kaldirilmasi gerekli."