Son dönemde Ukrayna savasiyla ilgili görüs ayriligi yasan ABD ve Brezilya'dan üst düzey temasTugçenur Akgün

Son dönemde Ukrayna savasiyla ilgili görüs ayriligi yasan ABD ve Brezilya'dan üst düzey temasTugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, son günlerde Rusya-Ukrayna savasiyla ilgili görüs ayriligi yasadiklari Brezilya'nin Ulusal Güvenlik Danismani Celso Amorim ile savas dahil ikili ve küresel meseleleri görüstü.

Beyaz Saray'dan yapilan yazili açiklamada Sullivan'in bugün Brezilyali mevkidasi Büyükelçi Amorim ile telefonda görüstügü bildirildi.

Açiklamada, taraflarin Rusya-Ukrayna savasi, iklim degisikligiyle mücadele, G20 ve demokratik kurumlari korumaya yönelik ortak çabalar dahil bir dizi ikili ve küresel meseleyi ele aldiklari aktarildi.

Brezilya Devlet Baskani Luiz Inacio Lula da Silva, Çin ziyareti sirasinda "ABD ve Avrupa'nin Ukrayna'da savasi cesaretlendirmeye son vermesi" gerektigini savunmustu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Iletisim Koordinatörü John Kirby, dün, Lula'nin bu yorumunu elestirerek, ABD ve Avrupa'nin baris istemedigini ima etmenin problemli oldugunu söylemis ve Brezilya'nin Rus ve Çin propagandasini tekrarladigini belirtmisti.

Brezilya Disisleri Bakani Mauro Vieira, Beyaz Saray'in Lula'ya yönelik elestirilerini kabul etmediklerini söyleyerek, "Nasil ve neden bu sonuca vardiklarini bilmiyorum ama kesinlikle ayni fikirde degilim." ifadesini kullanmisti.

Latin Amerika turu kapsaminda Brezilya'ya dün resmi ziyarette bulunan Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Brezilya'nin Ukrayna'daki sorununun kökenini iyi anladigini belirterek, "Çözüme katkilarindan ötürü Brezilya tarafina minnettariz." demisti.