Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, 39 hastanenin hizmet disi kaldigini açikladiAhmed Satti

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, 39 hastanenin hizmet disi kaldigini açikladiAhmed Satti

HARTUM (AA) - Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, ülkede ordu ile Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasindaki çatismalar nedeniyle baskent ve çatisma bölgelerine yakin eyaletlerdeki 59 hastaneden 39'unun hizmet disi kaldigini bildirdi.

Komiteden yapilan açiklamada, hizmet disi kalan hastanelerin 9'unun bombalandigi, 16'sinin da zorunlu tahliye edildigi belirtildi.

Baskent ve eyaletlerdeki 59 temel hastanenin sadece 20'sinin tamamen veya kismen faaliyet gösterdigi ifade edilen açiklamada, bazilari hastanelerin sadece ilk yardim hizmeti verdigi, bunlarin da yetersiz personel, tibbi malzeme, su ve elektrik nedeniyle kapatilma riski bulundugu vurgulandi.

- "Ambulanslarin hasta nakletmek ve malzeme götürmek için geçisine izin verilmiyor"

Açiklamada ayrica, 5 ambulansin, askeri güçlerin saldirisina ugradigi, bazi ambulanslarin da hasta nakletmek ve malzeme götürmek için geçisine izin verilmedigi kaydedildi.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Sudan Saglik Bakanligi Acil Durum Operasyonlari Merkezi, çatismalarda 270 kisinin öldügünü ve 2 bin 600'den fazla kisinin yaralandigini bildirdi." ifadelerini kullanmisti.

- Sudan'da ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum'da ve çesitli sehirlerde, 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Disisleri Bakanligi, Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'in, orduyla çatisan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karsi isyanci güç ilan edilmesi karari aldigini ve bu esasa göre davranilacagini bildirmisti.